Kommuner och regioner behöver arbeta med friskfaktorer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kommuner och regioner behöver arbeta med friskfaktorer
 
Ett metodiskt arbete med friskfaktorer är nödvändigt för att möta effekterna av bemanningskrisen och det tuffa ekonomiska läget. Det skriver SKR och Sobona tillsammans med välfärdens fackliga organisationer i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Debatt om friskfaktorer
 
SKR anser inte att staten bör ta över ansvaret för hälso- och sjukvården 
 
SKR ser inte hur en stor organisationsförändring av den svenska hälso- och sjukvården ska lösa de utmaningar som vården står inför. Risken är att det bromsar utvecklingen.
– Hälso- och sjukvården behöver utvecklas, men att flytta över ett så stort ansvarsområde till staten är inte rätt väg att gå. Det säger Anders Henriksson, ordförande SKR.
Organisationsförändring av vården bromsar utveckling
 
Bloggar
 
 
Kan danska lösningar fungera i en svensk kontext?
I maj reste vi några från SKR till Köpenhamn för att se hur social omsorg bedrivs i ett land som hyllats i Sverige för sitt arbete mot gängkriminalitet. Här följer några tankar från resan, skriver Åsa Furén-Thulin, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Personalbrist och underskott utmanar välfärdens verksamheter
Kompetensbrist, hög inflation och stora ekonomiska underskott. 
En god arbetsmiljö är en grundförutsättning för att kommuner och regioner ska kunna fortsätta leverera en högkvalitativ välfärd. Det skriver Caroline Olsson. 
Arbetsgivarbloggen
 
Vid nästa kris eller pandemi ska vi vara beredda
Hotet från covid-19-pandemin är över, men det kommer fler kriser. Tidigare i vår presenterade pandemiberedningen sin rapport där de framhåller tio centrala lärdomar. Det skriver Fredrik Lennartsson.
Vårdbloggen
 
Friskfaktorer
 
 
Vad är friskfaktorer? (2 juni)
Välkommen att följa första avsnittet av programserien Studio Friskfaktor fredag 2 juni kl. 10-11. Du kommer lära dig mer om vad friskfaktorer är, varför fack och arbetsgivare satsar på friskfaktorer och inspireras av hur andra gör i sin organisation.  
Studio Friskfaktor
 
Uppstartskonferens (YouTube)
Den 24 maj var det avspark för Suntarbetslivs digitala programserie om friskfaktorer som fack och arbetsgivare står bakom. Cirka 4000 personer följde evenemanget live. Sändingen går att se i efterhand. 
Studio friskfaktor
 
Notiser
 
 
Undersköterska skyddad yrkestitel
Cirkuläret beskriver konsekvenser gällande AID-klassificering av undersköterskor när yrket blir en skyddad yrkestitel 1 juli 2023.
Cirkulär 23:24
 
Kompetensförsörjningen av barnmorskor (Socialstyrelsen)
Socialstyrelsen har tillsammans med Nationella vårdkompetensrådet tagit fram förslag som syftar till att säkra den framtida kompetensförsörjningen av barnmorskor i hälso- och sjukvården med fokus på förlossningsvården.
Kompetensförsörjning av barnmorskor i förlossningsvården
 
Mer tid till undervisning kan få fler att återvända till läraryrket (SCB)
Ungefär varannan lärarutbildad som lämnat skolan kan tänka sig att gå tillbaka till läraryrket. En återgång av lärare som lämnat yrket skulle kunna minska lärarbristen.
Lärare utanför yrket
 
Riktlinjer för temperaturer på arbetsplatser (Arbetsmiljöverket)
Arbetsplatser ska ha en lämplig temperatur som är anpassad efter verksamheten. Vid arbete utomhus ska arbetsgivaren se till att arbetsplatsen skyddar mot väder och vind så långt det är möjligt.
Temperatur och klimat
 
Lästips!
 
 
3 frågor och svar om riskorienterat arbetssätt
Ett riskorienterat arbetssätt förebygger sjukfrånvaro och bidrar till friskare arbetsplatser. Anna Östbom, handläggare på SKR, berättar om arbetssättet och kommande informationsträffar.
Stärk kompetensförsörjningen genom ett riskorienterat arbetssätt
 
Redaktör
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00