Inspiration från Danmark
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kan danska lösningar fungera i en svensk kontext?
 
I maj reste SKR till Köpenhamn för att se hur social omsorg bedrivs i ett land som hyllats i Sverige för sitt arbete mot gängkriminalitet. Åsa Furén-Thulin, chef för SKR:s socialtjänstsektion, delar med sig av tankar från resan.
Socialtjänstbloggen
 
Stöd att bedöma barnets bästa
 
SKR har tagit fram ett stödmaterial som kan användas när du behöver göra en mer fördjupad om bedömning av barnets bästa. Materialet har tagits fram i samverkan med Region Kronoberg.
Barnkonsekvensanalyser – fördjupad bedömning av barnets bästa

Seminarium om materialet
Den 27 september bjuder SKR in till seminiarum om det nya materialet, och lyfter exempel från olika verksamheters arbete med barnkonsekvensanalyser.
Sista dag för anmälan 26 september
 
Nya rekommendationer kring placerade barn
 
Hur ska avtalet tecknas med förordnade vårdnadshavare när vårdnaden om ett placerat barn ska flyttas över till familjehemmet? Hur stor ersättning ska föräldrar bidra med till kommunen vid placering av barn under 18 år? SKR har tagit fram två nya cirkulär med rekommendationer.
Vårdnadsöverflytt – cirkulär 2023:12 och avtalsmall
Beräkning av föräldrars ersättning – cirkulär 22:44
 
Allt fler barn får psykiatrisk vård
 
Kapaciteten ökar inom psykiatrin, men behoven ökar ännu snabbare. Under förra året var 6,4 procent av alla barn i kontakt med BUP, vilket är en fortsatt ökning från föregående år.
Psykiatrin i siffror 2022
 
Samordnat stöd behövs vid skadligt bruk och beroende
 
SKR ställer sig bakom flera av förslagen i Samsjuklighetsutredningens slutbetänkande, bland annat om gemensam lagstiftning för personer som idag vårdas enligt LVM och LPT, samt att regionerna tar över delar av kommunernas ansvar.
– Reformen är en viktig ambitionshöjning som behöver ske stegvis, säger Anders Henriksson, ordförande för SKR.
SKR:s yttrande över samsjuklighetsutredningen
 
Beredd på värmebölja?
 
Värmeböljor kan innebära stor risk för den som är äldre, har en funktionsnedsättning eller äter viss medicin. Därför är det viktigt att ha rutiner och nå ut med information, innan värmen slår till. SKR har samlat länkar till stöd, faktablad för personal och filmer som kan användas på APT. Det finns även material för anhöriga och allmänhet.
Värmebölja – stöd för vård och omsorg
 
Mer från SKR 
 
 
Stöd att inkludera barnrättsperspektiv i familjerådgivning
SKR och MFoF bjuder in till ett unikt utvecklingsarbete för barnrättsbaserad familjerådgivning. Fem kommuner har chans att delta.
Sista anmälningsdag 9 juni
 
Nya arbetssätt höjer kvaliteten på HVB-hem
HVB-hem ska innebära en trygg miljö och god vård för de barn som bor där. Här underlättar Addas ramavtal för kommunerna.
Det skriver Åsa Furén-Thulin på socialtjänstbloggen
 
Färre följer basala hygienrutiner
Varje år erbjuder SKR kommuner och regioner att delta i en nationell mätning av hur väl basala hygienrutiner och klädregler följs i det nära vård- och omsorgsarbetet. Mätningen våren 2023 visar att följsamheten minskat, framför allt i kommunerna.
Resultat mätning av basala hygienrutiner 2023
 
Tuffa ekonomiska år kräver långsiktighet från regeringen
Vårens ekonomirapport från SKR visar att var sjätte kommun budgeterar underskott och att förutsättningarna försämras kraftigt 2024. Nu krävs besked från regeringen för att minska risken för nedskärningar.
Fyra medskick till regeringen
 
Lyssna
 
 
Kunskapsstyrning i kommunal hälso- och sjukvård – varför då? 
Varför behöver kommunerna vara med och ta fram nationella kunskapsstöd för hälso- och sjukvården? Och hur hänger det ihop med utvecklingen av en mer nära vård?
Lyssna på Nära vård-podden (avsnitt 129)
 
Kurser och konferenser 
 
 
8 juni
Skyddat boende – förbered inför kommande ny reglering
Regeringens förslag till reform för skyddat boende innebär stora förändringar. Hur kan socialtjänsten förbereda? Lär dig mer om kommande lagstiftning och ta del av arbetssätt som kan stärka stödet för våldsutsatta vuxna och barn.
Sista dag för anmälan 7 juni
 
13 juni
Samnyttja välfärdsteknik
Hur kan socialtjänsten och hälso- och sjukvården samnyttja välfärdsteknik eller annan teknik med multipla funktioner? SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik har tagit fram en vägledning och bjuder in till seminarium om vad som är viktigt att tänka på.
Sista dag för anmälan 9 juni
 
Start 29 augusti och 5 september
Ledarskapsprogram Nära vård
SKR erbjuder två ledarprogram om omställningen till nära vård. Ett för tjänstepersoner och förtroendevalda, ett för högsta ledning i kommuner och regioner. Lär dig leda i komplexitet och få möjlighet till dialog och lärande över huvudmannaskapsgränserna.
Sista dag för anmälan 1 augusti
 
5 september
Biståndsbedömning och välfärdsteknik
Hur kan kommuner besluta om bistånd enligt socialtjänstlagen som innefattar en digital lösning eller välfärdsteknik? Kompetenscenter välfärdsteknik bjuder in till seminarium om SKR:s juridiska vägledning.
Sista dag för anmälan 31 augusti
 
Start 5 september
Utbildning i individbaserad systematisk uppföljning
Lär dig arbeta praktiskt med individbaserad systematisk uppföljning i socialtjänsten, och få stöd att genomföra en avgränsad uppföljning i din verksamhet. Utbildningen hålls under fyra digitala workshops och en avslutande fysisk träff. 
Sista dag för anmälan 18 augusti
 
Start 12 september
Utbildning till barnrättstrateg
Lär dig mer om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den praktiskt i verksamhet. Utbildningen är fyra dagar och varvar teori med workshops och hemuppgifter. 
Sista dag för anmälan 1 september
 
13 september
Nära vård ur socialtjänstens perspektiv
Hur kan nära vård vara relevant för alla målgrupper i socialtjänsten? Hör om nya stöd och ta del av lärdomar från verksamheter inom barn och unga, äldre, funktionshinder, socialpsykiatri, våld i nära relation samt missbruk och beroende.
Sista dag för anmälan 12 september
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Stabilitet behövs för placerade barn
Stabiliteten och långsiktigheten för placerade barn och unga behöver öka. Det visar Socialstyrelsens kartläggning bland 94 000 barn och unga som varit placerade under uppväxten.
Ny kartläggning från Socialstyrelsen
 
Vårdnad om barn – allmänna råd och handbok
MFoF har publicerat nya allmänna råd och en uppdaterad handbok för utredning om vårdnad om barn i vissa fall.
MFoF – stöd om vårdnad, boende och umgänge
 
Förhindra att barn förs ur landet mot sin vilja
Jämställdhetsmyndigheten har samlat stöd för att förhindra att hedersutsatta barn och unga förs ur landet, bland annat en Att-tänka-på-lista samt lärdomar om riskfaktorer och utlösande faktorer. 
Bortförda barn och unga  – stöd för yrkesverksamma
 
Ny vägledning om skyddade personuppgifter
I Skatteverkets nya vägledning om skyddade personuppgifter finns information om hur verksamheter kan minimera risker och vad man ska göra om uppgifter röjs.
Skatteverkets vägledning för offentliga aktörer
 
Ansök om medel för insatser till avhoppare
Mellan 1 maj och 15 september 2023 kan kommuner ansöka om statligt stöd till enskilda avhopparärenden. Medlen får fördelas till etablerade organisationer om kommunen väljer att ta hjälp av en sådan.
Ansökan skickas till Polismyndigheten
 
Peter Danielsson utredare för språkkrav i äldreomsorgen
Regeringen har utsett Peter Danielsson, andre vice ordförande i SKR, till särskild utredare för utredningen om språkkrav i äldreomsorgen. Utredningen ska se över hur krav på kunskaper i svenska språket för personal i äldreomsorgen kan regleras.
Uppdraget ska redovisas september 2024
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00