SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
På gång inom EU våren 2023
 
I skriften "På gång inom EU" kan du läsa om aktuella EU-frågor som påverkar svenska kommuner och regioner. I denna nya utgåva kan du bland annat läsa om förhandlingar av aktuella EU-direktiv på energiområdet, hälsodata, rådsslutsatser på utbildningsområdet och mycket mera.

På gång inom EU, våren 2023
 
 
 
 
Forsknings- och innovationspolitisk proposition
 

De statliga forskningsfinansiärerna Forte, Formas, Vetenskapsrådet, Vinnova och Energimyndigheten ska på regeringens uppdrag, senast den 31 oktober ta fram analyser och inspel till 2024 års forsknings- och innovationspolitiska proposition. Regeringen förväntas inom kort bjuda in andra samhällsaktörer som kommuner och regioner att komma med inspel. SKR utarbetar ett gemensamt inspel.

För mer information kontakta Eva Marie Rigné:

Telefon: 08-4527937
E-post: eva.marie.rigne@skr.se,
 
 
Kultursamverkansmodellen påverkar positivt
 
Enligt en färsk undersökning som SKR genomfört tillsammans med den statliga Kultursamverkansutredningen anser var tredje kommun att kultursamverkansmodellen påverkar tillgången till kultur positivt.

Nyhet: Kommuner positiva till kultursamverkan mellan stat, region och kommun
 
 
Fördjupning 
 
 
Kirunadeklarationen till stöd för Europas glesbefolkade regioner
EU:s lokala och regionala ledare samlades i Kiruna den 28 april och antog en deklaration där EU-institutionerna uppmanas att ta hänsyn till de avlägsna områdenas särskilda situation i EU:s budget och där man framhåller sammanhållningspolitikens roll när det gäller att säkerställa en hållbar platsbaserad utveckling i alla delar av Europa

Nyhet: I Kirunadeklarationen efterlyses mer stöd till avlägsna områden ‎ för att garantera en rättvis omställning, Europeiska kommissionen
 
 
Konkreta förslag behövs om intäkter av vindkraft
Utredningen om hur kommuner kan stimuleras till utbyggd vindkraft når inte ända fram. SKR uppmanar regeringen att agera skyndsamt så att kommunerna ersätts vid etableringar av vindkraft.

Nyhet: Konkreta förslag behövs om intäkter av vindkraft
 
Folkhälsa och regional utveckling
Enligt en färsk undersökning från SKR angående folkhälsoarbetet i regioner och kommuner är det vanligare att regionerna organiserar folkhälsa inom regional utveckling jämfört med inom hälso- och sjukvård. Folkhälsomyndigheten har nyligen genomfört ett seminarium och tagit fram anpassad information om regional utveckling och folkhälsa.

Medlemsenkät folkhälsa 2022
Folkhälsa och regional utveckling, Folkhälsomyndigheten
 
Utveckla ditt arbete med stöd av specialister
Europeiska kommissionen har ett stödprogram, Instrumentet för tekniskt stöd (TSI), som riktar sig till kommuner, regioner och myndigheter. Det kan handla om konsulter och specialister som stödjer en utveckling inom ett brett spektrum av politikområden som grön omställning, digitalisering, hållbar tillväxt, migration och social- och ekonomisk hållbarhet. I höst är det möjligt att lämna in ansökan om stöd. För mer information och för informationsmöte om programmet se mer på denna länk.

Detaljerad information om programmet samt informationsmöte, Europeiska kommissionen

Regionala bilder genom nyckeltal
Kolada är den öppna och kostnadsfria databasen för kommuner och regioner för jämförelser och analys i kommunsektorn. Nu har ett stort antal nyckeltal tagits fram för att presentera våra 21 regioner i ett nytt visningsläge.

Fakta om regionen, Kolada
 
 
Tipset
 

 
Lära från lärda en fackbok och en författare
Magnus Persson, tidigare regionutvecklingsdirektör vid Regionförbundet Örebro län och en av författarna till Regionboken intervjuas av Fredrik Hillerborg i Sveriges största podcast om fackböcker ”Lära Från Lärda – en fackbok & en författare”. I programmet diskuteras regionernas organisation, roll och hur maktfördelningen ser ut mellan kommuner, regioner och staten?

Sverige på regional nivå, Lära från lärda
 
Mötesplatser
 
 
SKR i Almedalen 2023
SKR deltar i årets Almedalsvecka genom tre arrangemang; "Stärk barn och ungas psykiska hälsa”, "Hur ska välfärden styras – och vem gör det bäst?" samt "Krafttag mot hot och otillåten påverkan" "Vad krävs för att välfärdens medarbetare ska vara trygga?"
När: 28 juni
Var: Almedalen, Visby
Program: SKR i Almedalen 2023

Är en hållbar regional utveckling möjlig?
Region Jönköping bjuder till ett mingel och nätverkstillfälle för alla som arbetar med att leda, driva och samordna hållbar regional utveckling. Ta del av det arbete som pågår i landets regioner och vilka frågor som är viktigast eller svårast. Utbyt tankar, idéer, erfarenheter och aktuella frågeställningar. Varmt välkommen att träffa likasinnade eller kanske rent av forma nya samarbeten!
När: 28 juni, 17.3019.00
Var: Strandvägen H535, Almedalen, Visby
För mer information: Almedalsveckan, program
 
Reglab AI i regional utveckling
Kan en AI skriva nästa RUS? Eller ringa upp regionens medborgare och intervjua dem? Är du nyfiken på vad artificiell intelligens är och hur det kommer att påverka ditt arbete? Är du medlem eller partner i Reglab, anmäl dig till en spännande studiecirkel.
När: 27 juni och 29 juni
Var: SKR och digitalt
Anmälan: AI i regional utveckling

Reglab Framsyn att planera för osäkerhet
Översvämningar, skogsbränder, krig, pandemi är exempel på oförutsedda händelser som kommer allt tätare. I en värld som förändras snabbt är framsynskapacitet en strategisk kompetens. Reglab bjuder därför in till en studiecirkel om boken Framsyn – att planera för osäkerhet som är en dokumentation av lärprojektet Region 2050. Är du medlem eller partner i Reglab, anmäl dig till studiecirkeln
När: 8 september
Var: digitalt
Anmälan: FRAMSYN – att planera för osäkerhet
 
Besöksnäring på agendan 2023 – öppet för anmälan
Besöksnäringen bidrar till svensk ekonomi, arbetsmarknad och ökad lokal och regional attraktivitet. I tider av förändring med tuffare ekonomi och allt högre krav på hållbarhet ställs förtroendevalda och beslutsfattare inför svåra beslut. Det krävs en djupare diskussion om vad besöksnäringen betyder för samhällsutvecklingen. Det är nu dags att anmäla sig till Besöksnäring på agendan 2023 som avslutas med utdelningen av Stora Turismpriset.
När: 6 december
Var: Münchenbryggeriet, Stockholm
Anmälan: Besöksnäring på agendan 2023
 
Ny organisation för regional utveckling på SKR
Från och med 1 maj har vi organiserat om de regionala utvecklingsfrågorna på SKR. Ellinor Ivarsson har det samlade ansvaret för frågor som rör regional utvecklingspolitik och regionernas utvecklingsansvar.

För mer information kontakta Ellinor.Ivarsson@skr.se

Vi önskar er en skön sommar!
 
Redaktör
Ellinor Ivarsson
Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad
Ellinor.Ivarsson@skr.se
08-452 78 44

Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Regional utveckling är ett nyhetsbrev från SKR för dig som vill veta vad som är på gång inom regional utveckling. Utkommer i ny tappning till hösten.