Det här nyhetsbrevet kommer ut fyra gånger per år och handlar om barnets rättigheter.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fina möten och nytt stödmaterial till bedömningar av barnets bästa
 
Det var givande att genomföra SKR:s barnrättskonferens i mars. FN:s barnrättskommittés rekommendationer och samverkan var i fokus. Diskussionerna har dokumenterats och kommer snart att spridas på bland annat skr.se. Nästa Barnrättskonferens planeras att genomföras den
14 – 15 mars 2024. Save the date!

Barnrättsdagarna i Karlstad var fantastiska. Så fint att få träffa alla barnrättskämpar. Extra fint var att Stiftelsen Allmänna Barnhuset delade ut sitt Stora pris till Ing-Marie Wieselgrens stiftelse och till Kjerstin Almquist. Nästa Barnrättsdagarna blir i Karlstad den 9 – 10 april 2024.

SKR har nu i samverkan med Region Kronoberg tagit fram ett fördjupningsmaterial om bedömning av barnets bästa. Syftet med materialet är att vara ett stöd när en mer fördjupad utredning behövs för att kunna bedöma barnets bästa. Under evenemang hittar ni ett seminarium den 27 september som utgår ifrån stödmaterialet, se länk nedan.

Aktuellt är också att SKR i samverkan med Stiftelsen Allmänna barnhuset erbjuder en särskild utbildning i barnkonventionen till politiker. Utbildningen genomförs under två halvdagar som följs upp med en handledning. Sprid gärna till era nya politiker!

För offentliga aktörer, som arbetar direkt eller indirekt med barn, finns en särskild webbutbildning framtagen. Utbildningen innehåller filmer, material och diskussionsfrågor för att få en förståelse vad barnkonventionen och barnrättsperspektivet innebär. Priset reduceras väsentligt om man är många deltagare från samma verksamhet. Barnkonventionen grundutbildning

SKR och Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd bjuder in till ett unikt utvecklingsarbete för barnrättsbaserad familjerådgivning. Fem kommuner får chansen att delta. Anmälan senast den 9 juni. Hoppas ni vill delta!

Önskar er en härlig vår och sommar! 😊

Marie Lundin Karphammar
Handläggare/Barnrättsjurist, SKR
marie.lundin.karphammar@skr.se 
 
Utbildningar och evenemang
 
 
15 sep och 12 mars 2024 Barnrättsstrategutbildning inriktning förskola
En fyradagars utbildning förlagd under drygt ett halvår. Du får kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den i förskolan i teori och praktik. 
Sista anmälningsdag 14 september
 
12 sep – 30 jan 2024
Barnrättsstrategutbildning
Utbildningen till barnrättstrateg är en fyradagars utbildning förlagd under drygt tre månader. Du får övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den i den egna verksamheten.
Sista anmälningsdag 1 september
 
22 sep
Barnrättsperspektivet inom ekonomiskt bistånd och vuxenenheter i socialtjänsten – i teori och praktik
Vad innebär ett barnrättsperspektiv inom ekonomiskt bistånd och hos vuxenenheter såsom missbruk, socialpsykiatri, funktionsnedsättning där barn berörs indirekt? SKR, Socialstyrelsen, Stiftelsen allmänna barnhuset och kommuner informerar och delar med sig av stödmaterial och lärande exempel.
Sista anmälningsdag 21 september
 
27 sep
Introduktion till stödmaterialet "Barnkonsekvensanalys-fördjupad bedömning av barnets bästa"
Ett heldagsseminarium där stödmaterialet presenteras av SKR och Region Kronoberg. Under seminariet medverkar även representanter från två kommuner och en region. De reflekterar över hur deras arbete med barnkonsekvensanalyser kan relateras till materialet.
Sista anmälningsdag 26 september
 
28 sep och 23 nov
Barnkonventionen för politiker
SKR arrangerar tillsammans med Stiftelsen Allmänna barnhuset en utbildning i barnkonventionen. Utbildningen genomförs under två halvdagar och följs upp med en handledning.
Information och anmälan, Stiftelsen Allmänna barnhuset
 
3 okt
Barnkonventionen - grundutbildning för förtroendevalda
En grundkurs om barnkonventionen som lag och vad det innebär för dig som förtroendevald.
Sista anmälningsdag 2 oktober
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
FN:s barnrättskommittés nya rekommendationer
Sammanfattande slutsatser och rekommendationer om Sveriges sjätte och sjunde periodiska rapport.
FN:s barnrättskommittés nya rekommendationer
 
Våld mot barn 2022 – en nationell kartläggning
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har på uppdrag av regeringen tagit fram en forskningsrapport där målet är att allt våld mot barn ska upphöra.
Forskningsrapport om våld mot barn 2022
 
Kunskapskonferens om barns (o)lika tillgång till rättigheter
Barnombudsmannen anordnar tillsammans med Länsstyrelserna en digital kunskapskonferens med rubriken "Barns (o)lika tillgång till rättigheter" den 7 november.
Digital kunskapskonferens
 
Rättspraxis gällande barnkonventionen
Barnombudsmannen samlar rättspraxis avseende barnkonventionen för att följa hur barnkonventionen används av nationella och internationella domstolar. Syftet är att följa rättsutvecklingen och att sprida kunskap.
Rättpraxis barnkonventionen
 
Ny bok om barnkonsekvensanalys
Birgitta Harberg är socionom med mångårig erfarenhet som behandlare, kurator, socialsekreterare och chef.  Nu är hon aktuell med boken Barnkonsekvensanalyser – Socialt arbete för barnens bästa.
Boken Barnkonsekvensanalyser
 
Uppdrag om digital medieanvändning bland barn och unga
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att inhämta och sammanställa kunskap om sambanden mellan hälsoeffekter och digital medieanvändning bland barn och unga.
Uppdrag om digital medieanvändning bland barn och unga
 
 
Redaktör
Marie Lundin Karphammar
marie.lundin.karphammar@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se