Eleverna i fokus på årets Skolriksdag
 
Vikten av samarbete, fokus på det som gör skillnad för eleverna samt diskussion om de samhällsutmaningar som påverkar skolväsendet. Några av de ledord Monica Sonde tycker präglade årets Skolriksdag när hon samlar sina reflektioner från dagarna. Läs mer i SKR skolblogg. 
 
 
STYRSAM – stöd för samverkan mellan politik och förvaltning
 
SKR har utarbetat ett stöd för att stärka styrning och ledning mellan politik och förvaltning. Stödet, STYRSAM, har utvecklats i samarbete med två pilotkommuner. Nu erbjuds samtliga kommuner att få tillgång till stödet.
 
Användning av data för skolutveckling genom Agile Edu
 
Vilka är nyckelfaktorerna för en ansvarsfull och säker användning av data, som bidrar till likvärdig och högkvalitativ utbildning? Sverige deltar genom SKR i ett nytt EU-projekt som drivs av European Schoolnet; Agile Edu, som syftar till att ta reda på det. Prenumerera på nyhetsbrevet för att ta del av den senaste forskningen på området och nyheterna inom projektet. Bland annat kan du läsa om Data4Learning: All Eyes on Sweden.
 
 
Information till politiker om planering och dimensionering i gymnasieskola och komvux
 
SKR har tagit fram en presentation som är tänkt att kunna användas för att ge en övergripande information om de nya bestämmelserna om planering, dimensionering och erbjudande av gymnasial utbildning. Innehållet i presentationen riktar sig främst till kommunpolitiker men kan även användas på förvaltningsnivå.
 
 
Linkedin-grupp för kommunernas kompetensförsörjning
 
SKR har startat en grupp på Linkedin för dig som arbetar strategiskt med kompetensförsörjning i en kommun – som HR, verksamhetsutvecklare, chef eller i annan roll som rör kommunens egna kompetensbehov. I gruppen har du möjlighet att dela kunskap och erfarenheter samt bolla idéer.
 
 
Förskolans roll för psykisk hälsa
 
SKR och Forte bjuder in till ett kostnadsfritt webbsänt seminuarium den 1 juni, om förskolans roll för psykisk hälsa och en jämlik start i livet. Programmet innehåller aktuell forskning, goda exempel och samtal om hur förskolan kan nå sitt utmanande och viktiga uppdrag. En ny kunskapsöversikt presenteras också. Välkommen att anmäla dig!
 
 
Nyheter från andra aktörer
 
 
Arbetsmiljökunskap för unga
Myndigheten för arbetsmiljökunskap har tagit fram ett utbildningsmaterial om arbetsmiljö för elever mellan 13 och 16 år. Genom teoretisk och praktisk övning får elever kunskaper om vad en arbetsmiljö är, hur man kan påverka den och vad som kan vara risker respektive friskfaktorer på en arbetsplats.
Arbetsmiljökunskap för unga
 
Skolverket: Webbinarium om regionala planeringsunderlag (24 maj)
Skolverket kommer ta fram regionala planeringsunderlag som kan användas i arbetet att erbjuda ett brett och ändamålsenligt utbud som matchar arbetsmarknadens behov. Vid det här webbinariet ger Skolverket dig som är huvudman eller skolchef information om planeringsunderlag.
Webbinarium om regionala planeringsunderlag
 
Skolverket tar fram regionala planeringsunderlag
Från 2025 behöver du som huvudman planera och dimensionera gymnasial utbildning med hänsyn till arbetsmarknadens behov. Skolverket tar just nu fram regionala planeringsunderlag. På en ny webbsida beskrivs vad planeringsunderlagen kommer att innehålla och hur de kan  fungera som stöd i planeringen och dimensioneringen av utbildning.
Regionala planeringsunderlag för gymnasial utbildning
 
Skolverket: Kommuners arbete för fler barn i förskolan
Från den 1 juli 2023 måste alla kommuner arbeta för att fler barn ska gå i förskolan. Ansvaret består av två delar: Uppsökande verksamhet och erbjudande av förskoleplats till vissa grupper av barn. Skolverket har tagit fram stöd för att planera, organisera och genomföra arbetet i din kommun.
Kommuners arbete för fler barn i förskolan
 
Försäkringskassan: Barnbidrag vid förlängd skolgång
Grundskolor behöver meddela Försäkringskassan om någon elev ska gå kvar i grundskolan även efter att hen har fyllt 16 år för att eleven ska få förlängt barnbidrag. Om elevens skola meddelar detta redan under vårterminen så slipper familjer få ett avbrott i utbetalningen av barnbidrag (och i vissa fall även flerbarnstillägg). 
Försäkringskassan: Information förskola och skola
 
Jämställdhetsmyndigheten: Förhindra att barn förs ur landet mot sin vilja
Varje år förs hedersutsatta barn och unga ur landet, till exempel för barn- och tvångsäktenskap eller uppfostringsresor. Hur kan vi ingripa snabbare och förhindra att det sker? Jämställhetsmyndigheten har samlat stöd för yrkesverksamma.
Jämställdhetsmyndigheten: Bortförda barn och unga
 
 
Redaktör:
Hanna Sällemark
 
Sveriges Kommuner och
Regioner
www.skr.se
08-452 70 00