Vecka 21 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
I pingst kommer en ny översättning av kyrkohandboken på teckenspråk
 
Med i arbetet i framtagandet av den nya kyrkohandboken har Barbro Lilja Brattgård varit, som är stiftsadjunkt för teckenspråk i Skara stift.

 - Det har varit en stor språklig utmaning att översätta delar av kyrkohandboken från svenska till teckenspråk. Det är viktigt att hitta rätt språknivå och tänka på att översättningen ska användas under många år. Nu känns det fint att den teckenspråkiga församlingen kan ta den nya översättningen i bruk, säger Barbro Lilja Brattgård.
 
Kyrkohandboken tas emot i samband med en gudstjänst i Uppsala domkyrka 28 maj 19.00. Gudstjänsten firas helt på teckenspråk och sänds live på Svenska kyrkans hemsida där den också taltolkas till svenska.
Här visar vi livesändningar från Svenska kyrkan på nationell nivå
 
Välkommen på en demokratidag för engagerade i lokalavdelningar och distriktet.
 
Är du medlem i Svenska Kyrkans Unga? Är du intresserad av demokrati? Vill du veta mer om hur en kan jobba med barn och ungas inflytande i kyrkan? Vill du lära dig mer om styrelsearbete, stadgar eller kanske om medlemssidorna?
Välkommen på en demokratidag för engagerade i lokalavdelningar och distriktet. Dagen är särskilt intressant för dig som har ett förtroendeuppdrag i SKU men är öppen för alla som är intresserade av demokratifrågor.
Under dagen erbjuder vi en mängd olika workshops och du väljer själv vilka du vill gå på. Anmäl dig själv eller ihop med några andra från din lokalavdelning.
27 augusti i Kyrkans hus, Floby
Läs mer
 
 
Grupphandledning för mellanchefer
 
- start på Lilleskog i höst
Handledning är ett viktigt redskap för att utveckla kvaliteten i det egna arbetet, men också för att förebygga skadlig stress och utmattning. Det är ett sätt att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Att avsätta tid för handledning motverkar isolering och ökar tillfredställelsen i arbetet.
Handledning är hjälpsamt för alla yrkeskategorier. Du får möjlighet att reflektera kring ditt arbete med utgångspunkt i konkreta situationer som du vill samtala om. Gruppen träffas en gång i månaden, tio gånger per år. Vid första tillfället görs ett avtal kring hur upplägget vid handledningen skall vara.
Vi planerar att starta en grupp för mellanchefer!  Om du är intresserad, hör gärna av dig så snart som möjligt. Kontaktperson är Maria Fällberg, leg. psykoterapeut/handledare, maria.fallberg@svenskakyrkan,se, 0322-512 85.
 
Ideellt Forums idédag - anmälan har öppnat!
Välkommen till Ideellt Forums idédag 2023! I år arrangeras dagen i Skara stift, närmare bestämt i Trollhättan!

Har du inte möjlighet att åka till Trollhättan kan du delta digitalt - enskilt eller i grupp hemma i församlingen!

Temat för året är "Släpp sargen - om att vara kyrka tillsammans". Dagen vänder sig till såväl ideella och förtroendevalda som anställda. Det blir spännande samtal och goda exempel. Förmiddagen är gemensam och eftermiddagen består av valbara seminarier.

Läs mer 
 
 
Stiftsfullmäktige i Skara stift sammanträder 25 maj
 
Torsdag 25 maj sammanträder stiftsfullmäktige i Skara stift. På dagordningen ligger bland annat årsredovisning för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift för 2022.

Sammanträdet äger rum på Hjo Folkhögskola.
Läs mer
 
Utlandskyrkans helg 2023
 
Den 14-15 oktober 2023 firas Utlandskyrkans helg! Svenska kyrkan i utlandet har församlingar på omkring 40 orter runt om i världen.
Var med och delta eller medverka på något sätt i just ditt pastorat/församling.
Notera datumen i era kalendrar, mer information kommer!
 
Rustad: "Förebilder i lärjungaskap"
Välkommen till höstens spännande Rustadhelg - en ledarutbildning för unga ledare som vill ta ansvar i församlingens grundläggande uppgift och få växa i sitt ledarskap och i sin tro. Helgen kommer att erbjuda seminarier, workshop, föredrag, reflektion i församlingsgruppen och mycket annat.
Läs mer
Nätverksträff om hållbarhetsfrågor
Välkommen till Borås den 14 september, du som är intresserad av och arbetar med hållbarhetsfrågor på olika sätt. Då blir det en nätverksträff där temat är stad och landsbygd. Vi tar del av goda exempel och utbyter tankar och erfarenheter.
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
29-30 augusti

Rabbi Yonatan Neril, Fredrik Ivarsson, Annika Spalde och Lovisa Mienna Sjöberg finns bland de medverkande vid kursen för diakoner och präster i augusti. Då blir det också pilgrimsvandring. Rubriken är "Jorden vi ärvde -om skapelse och spiritualitet".
Läs mer
Präst- och diakonkurs
5-6 december

”Gud i dina händer – Att skriva, läsa, be, sjunga, dela texter/böner/psalmer som håller över tid” är rubriken på 2023 års sista kurs för diakoner och präster. Medverkar gör Maria Kuchen, Christina Lövestam, Leif Nahnfeldt och Charlotte Frycklund. 
Läs mer
 
 
Digital fördjupningsdag: På lika villkor
"På lika villkor" sätter fokus på vårt möte med barn, unga och konfirmander i behov av särskilt stöd. Tillsammans får vi handfasta redskap och teoretiska perspektiv på hur vi formar och underhåller inkluderande praktiker. Välkommen till en digital fördjupningsdag!
Läs mer
Inspirationsdag för anställda om idealitet
Under hösten bjuds du som är anställd medarbetare i församling eller pastorat i Skara stift in till inspirationsdagar om idealitet. Dagen innehåller intressanta föredrag samt valbara pass utifrån olika områden. Syftet med dagen är att synliggöra nycklar till engagemang i uppdraget att vara kyrka tillsammans.
Läs mer
 
Att vara kyrka - om delaktighet och idealitet
Att vara kyrka är en kurs för församlingar som önskar utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang genom att involvera, inspirera och rekrytera ideella medarbetare i församlingarna.
Kursen riktar sig till anställda, förtroendevalda eller ideella medarbetare som samordnar och leder ideella medarbetare i att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Läs mer
Ny i stiftet? Välkommen till stiftskansliet i augusti
 
Är du nyanställd i församling eller pastorat eller vill du bara veta mer om Skara stift, biskopen och Svenska kyrkans organisation? Välkommen till en halvdag i Skara och träffa kollegor från andra delar av stiftet och medarbetare på stiftskansliet. Du anger i anmälan vilken yrkeskategori du tillhör, så får du möjlighet att knyta relevanta kontakter på stiftskansliet!
Läs mer
 
 
Konfirmandnätverket möts i Ulricehamn
Hur får konfirmanderna positiva gudstjänstupplevelser under konfirmandtiden och hur ges de möjlighet att erfara att de själva är del av en levande gudstjänstgemenskap? Det ska det handla om när konfirmandnätverket träffas i höst.  Christer Andersson och Henrik Lööv finns med för att dela med sig av erfarenheter från arbetet i Ulricehamn.
Läs mer
Inspirationsdag om barnkörmetodik
Välkommen till Hjo folkhögskola och en dag med fokus på barnkörsmetodik. Det blir handfasta tips, lek och sceniskt agerande. Vi får möta Edward Eklöf , kyrkomusiker i Jönköping och inspiratör för Svenska kyrkans pilotprojektet Sång igång.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


AUGUSTI
- Livslångt lärande i församlingen, start i augusti

SEPTEMBER
- Pilgrimsledarutbildning, 1-3
- Profilkurs för kyrkomusiker, 26-27
- Grogrund, start i september
 
 





OKTOBER
- Ideellt Forums idédag, 7
- Profilkurs för församlingspedagoger, 17-18

NOVEMBER
- Inspirationsdag för ideella, 18
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER