Nyheter från SKR
 
 
Tuffa ekonomiska år kräver långsiktighet från regeringen
De flesta regioner och var sjätte kommun budgeterar med underskott och förutsättningarna försämras kraftigt 2024. Nu krävs besked från regeringen för att minska risken för nedskärningar.
Ytterligare underskott nästa år
 
Kommuner och regioner behöver arbeta med friskfaktorer
Ett metodiskt arbete med friskfaktorer är nödvändigt för att möta effekterna av bemanningskrisen och det tuffa ekonomiska läget, skriver arbetsgivare och fack i välfärden.
En god arbetsmiljö är avgörande för att trygga kompetensförsörjningen i välfärden
 
Vårdlotsar hjälper patienter att få vård snabbare
Nästan alla regioner arbetar i dag med vårdlotsar för att hitta ledig vårdkapacitet för patienter som väntat länge. En ny statlig vårdförmedling behöver bygga vidare på den strukturen.
Det finns ingen överkapacitet
 
SKR kurser och konferenser
 
 
Hållbar upphandling för förtroendevalda
I upphandlingsprocessen kan dina beslut som förtroendevald göra skillnad!
Offentlig upphandling omsätter drygt 800 miljarder kronor årligen – genom kommunernas och regionernas gemensamma köpkraft kan vi bidra till en snabbare omställning och bidra till att uppfylla de globala målen i Agenda 2030.
Välkommen att delta i en e-kurs för hållbar upphandling
 
Intresseanmälan beställarnätverk konsulentstödda familjehem
SKR ser över intresset gällande att inrätta ett beställarnätverk för konsulentstödda familjehem.
Anmäl intresse på länken nedan
 
IT-stöd för den cirkulära omställningen
SKR och RISE deltar i ett EU projekt som ska upphandla IT-stöd för den cirkulära omställningen. Nu bjuder SKR och
EU-projektet Circular PSP till marknadsdialog (Open Market Consultation, OMC) om anskaffningen av detta IT-stöd för cirkulär omställning. Målet med stödet är att bidra till implementeringen av en cirkulär ekonomi i Europa – snabbare och i större skala. Syftet med dialogen är att informera om projektet, förklara inköpsprocessen samt ha en öppen dialog med potentiella leverantörer kring omfattningen av det planerade projektet.
Välkommen online 29 juni, klockan 9:00-11:30
 
Samnyttjande av välfärdsteknik
Ett seminarium kring den vägledning SKR tagit fram gällande de rättsliga aspekterna för att samnyttja välfärdsteknik.
Välkommen online 13 juni, klockan 14.00–15.30
 
Metodik för kategoristyrd hållbar upphandling
SKR, Svenskt Näringsliv och Upphandlingsmyndigheten arrangerar i samverkan kostnadsfria seminarier kring kategoristyrning. Det övergripande temat är Bättre affärer för 819 miljarder! Dagens seminarium ger dig en inblick i den metodik och struktur som krävs och kommer delvis att hållas på engelska.
Välkommen 22 september 2023, klockan 13.00 – 16.00, både i Näringslivets hus och online
 
Skyddat boende – hur förbereda inför kommande ny reglering?
Regeringens förslag till reform för skyddat boende innebär stora förändringar för socialtjänsten. Lär dig mer om kommande lagstiftning och ta del av arbetssätt som kan stärka stödet till våldsutsatta vuxna och barn. Upphandlingsregler för skyddat boende förklaras och vilka förutsättningarna är att undanta en överenskommelse från konkurrensutsättning.
Välkommen online 8 juni 2023, klockan 9.30 – 16.00
 
Erfarenheter av sociala investeringar i Norden
SKR har deltagit i ett nordiskt erfarenhetsutbyte och bjuder nu in till konferens där kunskap om resultaten från lokala och nationella initiativ och sociala investeringsprojekt presenteras. Utmärkande för sociala investeringar är ett fokus på både socialt och ekonomiskt utfall.
Konferensen riktar sig till alla som är intresserade av ämnet, med särskilt fokus på att lära sig av erfarenheter i de nordiska länderna. Deltagande i konferensen är gratis. Arrangör: Danska VIVE - Nationellt forsknings- och analyscentrum för välfärd.
Välkommen till Köpenhamn 14 november 2023, klockan 09.30-16.30
 
Nytt från omvärlden
 
 
Upphandlingsstatistik – nu som öppna data
En stor del av Upphandlingsmyndighetens statistik finns nu som öppna data på myndighetens webbplats och i Sveriges dataportal. Genom att tillgängliggöra upphandlingsstatistik som öppna data skapar myndigheten nya möjligheter för innovation, tjänsteutveckling och insyn inom ett område där det årligen görs affärer för uppskattningsvis över 800 miljarder kronor.
 
Uppföljningen av miljökrav måste bli bättre
Många kommuner och regioner ställer miljö- och klimatkrav i sina upphandlingar men det är för få som följer upp leveranserna och säkerställer att avtalen hålls. Det visar Nationella upphandlingsenkäten där över 700 organisationer har medverkat.
Upphandlande organisationer kan göra mer - Upphandlingsmyndigheten
 
 
Konkurrensverkets tillsynsbeslut identifierar felaktigt agerande och inskärper vikten av att upphandla korrekt
Konkurrensverkets tillsynsbeslut har som syfte att göra upphandlande myndigheter uppmärksamma på att de har gjort ett upphandlingsrättsligt fel. De ska även göra andra aktörer medvetna om innebörden av det upphandlingsrättsliga regelverket.
Tillsynsbesluten är ett komplement till upphandlingsskadeavgift - Konkurrensverket
 
 
 
Regeringen överlämnar proposition om effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner till riksdagen
Regeringen har nu tagit nästa steg i arbetet om en effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner. Man har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag som syftar till att skapa goda förutsättningar för en effektiv ekonomistyrning.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024 - Regeringen
 
Aktuell debatt
 
 
”Se innovation som en självklar del i upphandlingen”
Vi uppmanar kommun- och regionchefer, liksom politiken, att efterfråga innovation i upphandling för att öka omställningstakten, skriver Linda Swirtun, samverkansledare för Afori.
Uppropet handlar om att etablera nya synsätt, attityder och arbetssätt kring inköp och upphandling - Dagens Samhälle
 
"Ulla Hamilton: Svensk skoldebatt fokuserar på helt fel saker"
Det offentliga samtalet om skolan förleder oss att tro att problemen finns i helt andra skolor än de som faktiskt håller låg kvalitet. Det skriver Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.
Ledarskapet är centralt för skolan - Altinget
 
”En gemensam digital infrastruktur i vården räddar liv”
Regeringen bör ta initiativ till en förhandling om vårdens och omsorgens digitala infrastruktur i Sverige, anser debattörer från Vårdföretagarna, Tech Sverige, Swedish Medtech och Lif.
Att låta näringslivet bidra med kunskap och konkreta lösningar som påskyndar den digitala utvecklingen av vård och omsorg är därför klokt - Dagens Medicin
 
Kontakt
Lars Kolmodin
lars.kolmodin@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se