Nyheter från församlingar och kyrkogård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet speglar arbetet i församlingarna Enköping, Fjärdhundra, Villberga, Veckholm, Boglösa, Sparrsätra-Bred och Tillinge samt Södra Åsunda. Du får också nyheter från kyrkogårdsförvaltningen.
Foto: Amanda Jansson
Mellan hägg och syren
 
Det sägs att en skomakare en gång satte upp en skylt med texten ”stängt mellan hägg och syren” med anspelning på den korta försommarperiod som infaller mellan häggens och syrenernas blomning. Det är inte många dagar och den stackars skomakaren fick nog inte någon längre semester.
 
I kyrkan stänger vi inte mellan hägg och syren! I stället bjuder vi in till gudstjänst, musik och gemenskap, både inomhus och utomhus. Ta del av vårt program och känn dig välkommen att vara med.
 
Lena Brolin, kyrkoherde
 
Foto: Antada foto
Syskonen Fredrick och Cornelia döptes tillsammans med sina barn
 
Syskonen Fredrick Mistenius och Cornelia Stolpe Mistenius gjorde dopet till en riktig familjeangelägenhet. När det var dags för Fredricks yngsta son att döpas passade de vuxna syskonen på att samtidigt låta döpa både sig själva och Cornelias tre barn. ”Det var en symbol att göra det tillsammans. Ett minne för livet”, berättar syskonen.
 
Verksamhetsnytt
 
Boglösa och Veckholms församlingar
 
Varför dricker man trefaldighetskälla vid Väppeby? Vid källan några hundra meter norr om Östra Väppeby brukar en liten skara som firar gudstjänst på trefaldighetsafton avsluta med att dricka ur källan. Läs om varför via länken nedan!
Midsommar betyder fågelstämma
Orgeln i Veckholms kyrka är försedd med en vattenlåda som åstadkommer ljudet av en fågeldrill. På midsommardagens gudstjänst, när församlingen sjungit första och andra versen på Den blomstertid nu kommer, är det orgelns tur på tredje versen. Då hörs en drillande näktergal och kanske en gök, som fyller valven.
Invigning av bibliska trädgården vid Lillkyrka församlingsgård 11 juni kl 11.00. Drivande har varit kyrkomusiker Ulrica Sjöström, som också är utbildad trädgårdsmästare. Det blir festlig friluftsgudstjänst. Ta gärna med något att sitta på och en kaffekorg. 
 
Läs hela nyhetsbrevet från Boglösa och Veckholms församlingar
 
Enköpings församling
 
Vi besöker regelbundet omvårdnads- och seniorboenden och det är högtidsstunder för både oss och de boende. Förutom enskilda besök firar vi gudstjänster, där vi sjunger många kända psalmer. Det brukar också vara flera som önskar speciella psalmer. 
Sång på gården måndag 5 juni kl 13.00 
Det blir sång, musik och fika med Torsdagsbandet, Anna Bäcklund och Lisen Brunsberg och konferencier Göran Sjögren. Nationaldagskonsert i Vårfrukyrkan tisdag 6 juni kl 18.00
Camerata Vocalis och egna solister sjunger svensk musik från förr och nu, bland annat av jubilaren Hugo Alfvén. Dirigent är Jonas Marmbrandt. Gratis inträde.
Läs hela nyhetsbrevet från Enköpings församling
 
Fjärdhundra församling
 
Vårfest lördag 27 maj kl 11–15
i Kyrkans hus

Det blir åkturer med häst och vagn, musik med Erika och Robbin från Gyttring, fika- och korvförsäljning, tipsrunda, femkamp, loppis och öppet för bygdens ungdomar att visa upp sina EPA-traktorer. Dessutom blir det Fair Trade-försäljning.
Sommarens musikprogram 
Nu närmast tipsar vi om kyrkokörens sommarkonsert under ledning av Åsa Lansfors Lindblom lördag 17 juni kl 18.00 i Österunda kyrka.
Utefika på onsdagar
Det blir utefika i Kyrkans hus i Fjärdhundra på onsdagar mellan 24 maj och 30 aug kl 13.30-15.30 med gemenskap och samtal. Vid dåligt väder är vi inomhus. Fika finns till självkostnadspris till förmån för Act Svenska kyrkan.
Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
 
Välkommen till vårt sommarcafè
Hummelsta kyrkcentrum vecka 26 och 27 kl 10-14. Då kan du sitta ner och mysa i vår trädgård.
Sommarkonsert med Chorus Ena
Lördag 10 juni kl 20.00 sjunger kören Chorus Ena en sommarkonsert i Sparrsätra kyrka. Garanterad sommarkänsla! Gratis inträde.
Lyckat författarsamtal med Peter Halldorf
Den 14 maj hade vi besök av författaren Peter Halldorf. Det blev en fin högmässa med härlig körsång och predikan av Peter. Sen serverades det korv och bröd i solskenet innan Peter höll sitt föredrag i kyrkan kring profeten Jeremias utmaningar kopplat till våra utmaningar idag.
 
Läs hela nyhetsbrevet från Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
Villberga församling
 
Vi firar gudstjänst utomhus!
Nu när vädret är vackert passar vi på att ses i det fria hos både församlingsbor och på vackra platser i vår församling. Ta med egen fikakorg och stol att sitta på. Närmaste träffar är 18/6 kl 11 Villberga prästgård och 25/6 kl 11 Kaplansgården i Härkeberga.
Visning av nya kyrkotextilier vid gudstjänsten 4/6 kl 16.00 i Löts kyrka. Kyrkotextilierna är sydda och broderade av församlingsassistent Clara Lindahl Hall.
Sommarens grillkvällar i Villberga prästgård kör igång. 
Från kl 18 korv på baksidan och efter det lyssnar vi på kvällens gäst på framsidan. Därefter kaffe och kaka. Närmast 28 juni med Sandra Wallin och Per Lisberger med musikfrågor och allsång. Kostnad: Korv från grillen, kaffe och kaka, 50 kr.
 
Kyrkogårds-
förvaltning
 
Det växer och slår ut, och folk och maskiner jobbar för fullt på våra kyrkogårdar. Vi klipper gräs och vattnar, gör rabatter och inom kort påbörjar vi häckklippning av tuja, idegran och buxbom på de gravar som har den skötseln. Till midsommar ska också alla sommarblommor vara planterade.
Ungdomar sommarjobbar
I fyra veckor i juni kommer våra unga sommarjobbare arbeta hos oss, vilket är en stor hjälp!
Använd gummisnodd runt snittblommor i vas
Ett tips när ni sätter snittblommor i vas, är att sätta en gummisnodd eller ett snöre runt blomstjälkarna. Då står de bättre kvar i vaserna när fåglarna vill komma åt vatten.
Fortsatt eldningsförbud
Vi påminner om att eldning och tändning av levande gravljus inte är tillåtet sedan 1 maj på våra kyrkogårdar.

Läs hela nyhetsbrevet från kyrkogårdsförvaltningen
 
Sommarprogram 2023
 
Hela sommaren kan du lyssna till vacker musik i våra kyrkor. Vi ordnar också grillkvällar, utefika och skoj för barn.

Ta del av sommarprogrammet
Månadens kommande program
 
Programmet för kommande gudstjänster, träffar och konserter finns alltid på vår webbplats.
Sök Sjödings musikstipendium
 
Clas-Erik Sjödings musikstipendiestiftelse delar ut medel till musikbegåvade barn, bland annat kör- och musikverksamhet, utbildning eller kurser, studieresor eller instrument. Sökande ska ha anknytning till Enköpings kommun. Senast 15/9 2023 ska ansökan vara inne. 

”Det viktiga är att man kan göra musik”
 
Gunnel Wahlström var nära vän med Clas-Erik Sjöding, som testamenterade pengar till Enköpings pastorat, för instiftandet av ett stipendium för musikbegåvade barn och unga.

"Clas-Erik hade blivit så lycklig över att få ge bort något på det här sättet”, säger Gunnel, som beskriver Clas-Erik som en godhjärtad och positiv person med en stor passion för musik.

Läs hela intervjun
 
Kyrktaxi – för dig som inte kan ta dig till söndagens mässa
 
Kyrktaxi erbjuds dig som är skriven inom Enköpings pastorat och som har svårt att på egen hand ta dig till söndagsgudstjänsten. Taxin ska bokas senast fredag kl 18 och kan avbokas fram till en timme innan avfärd. Under vinterperioden var resorna kostnadsfria, men från 29 april kostar taxiresan återigen 40 kronor.
 
 
Enköpings pastorat 
 
Växel: 0171-257 00
Växel kyrkogårdsförvaltning: 0171-257 60
Öppettider: Måndagar kl 13-15, tisdagar kl 9-12, onsdagar kl 9-12, torsdagar kl 13-15
Besöksadress: Kyrkans Hus, V Ringgatan 9
Postadress: Box 88, 745 22 Enköping
Webbplats: www.svenskakyrkan.se/enkoping
E-post: enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
Sociala medier: Facebook och Instagram @enkopingspastorat