Konstrundan i Halland
 

Den 18-21 maj är det dags för årets konstrunda i Halland. Under fyra dagar kan du ta del av samlingsutställningar och öppna ateljéer hos konstnärer och konsthantverkare i Halland. 
Läs mer

Vill du vara med i Konstliv 2024
Konstrundan i Halland arrangeras av och bjuder in till besök hos konstnärer i föreningen Konstliv. Vill du också bli medlem är ansökan öppen fram till den 15 augusti. Läs mer
 
Tove Möller. Foto Erica Johansson Afreixo
Mot bakgrund av flödande omständigheter. Foto Tove Möller
Konst i Hallands vistelsestipendiat 2023
 

Konst i Halland bjöd i mars 2023 in bild- och formkonstnärer med anknytning till Halland att ansöka om vistelsestipendium till Ricklundgården i Saxnäs (15-28 september). Utifrån de inkomna ansökningarna har juryn beslutat att stipendiet tilldelas Tove Möller.

Läs mer

Vistelsestipendiet genomförs som ett utbyte mellan Konst i Halland och Konstkonsulenterna i Västerbotten. Samtidigt som Tove Möller åker till Ricklundgården i Saxnäs kommer konstnären Helena Wikström, baserad i Västerbotten, till Halland med Halmstad som bas.
 
Konstnärsträff med workshop i blocktryck
 

Konst i Hallands konstnärsträffar ger dig som bild- och formkonstnär möjlighet att möta kollegor under trevliga former. Välkommen till en workshop tillsammans med konstnären, mönsterformgivaren och illustratören Shabnam Faraee, lördag 17 juni på Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad.
Obs! Endast föranmälan, ett fåtal platser kvar.

Läs mer om innehåll och anmälan
 
Klubb rörelse - Gyllene Örontrick
 

Onsdag den 24 maj kl 18 är det dags för säsongens sista Klubb rörelse. Musikerna Christof Jeppsson och Carl Persson från Halmstad tolkar musik av artisterna i utställningen. Christof är en erfaren artist som varit förband till Gyllene Tider på Ullevi 2019. Till sin hjälp har han den energifyllde slagverkaren Carl Persson. Bered er på en oväntad kväll av Gyllene Örontrick!

Klubb rörelse ingår i entréavgiften till museet. Förboka för att säkra din plats via bokning@hallandskonstmuseum.se eller 035-16 23 00.

Programserien är ett samarbete mellan Kultur i Halland – Film, Rum för Dans, Litteratur, Musik Hallandia och Art Inside Out samt Konst i Halland och Hallands Konstmuseum.
 
Sök till Hallands Konstskola
 

Hallands Konstskola erbjuder en tvåårig förberedande konstutbildning på heltid. Skolan är en del av Katrinebergs folkhögskola förlagd till Halmstad. Sista ansökningsdag 29 maj.

Läs mer
 
Kommande seminarier, konferenser och träffar
 

DEN FRIA KONSTEN - DIGITALT SEMINARIUM DEN 17 MAJ
Konstkonsulenterna i Sverige bjuder in till ett seminarium om konstens frihet och förhållande till kulturpolitiken ur såväl akademiska, politiska som konstnärliga vinklar. Seminariet vänder sig till alla inom konstfältet, från konstnärer till tjänstemän och myndighetspersoner, men även till övriga intresserade av kultur- och demokratifrågor. Läs mer

SAMTIDSKONSTDAGARNA: ATT ANSÖKA OM FINANSIERING SOM KONSTAKTÖR
Samtidskonstdagarna som äger rum 25-27 oktober i Malmö/Skåne är en mötesplats för hela konstbranschen i Sverige och innehåller såväl digitala som fysiska dialogträffar. Nytt för 2023 är att det som en del av Samtidskonstdagarna arrangeras digitala kunskapsbyggande seminarier under året. Kommande seminarium äger rum den 24 maj kring ansökningar om finansiering för konstaktörer. Seminariet är en halvdag om hur du som nybörjare eller erfaren konstaktör kan tänka när du skriver en ansökan om finansiering. Läs mer
Hela programmet för Samtidskonstdagarna finns på Statens konstråds hemsida. Informationen uppdateras löpande inför den fysiska dialogträffen i oktober. Läs mer

DIGITAL FRUKOSTSEMINARIESERIE: GESTALTAD LIVSMILJÖ - FRÅN OFFENTLIG KONST TILL SAMHÄLLSPLANERING
En samtalsserie med politiker, tjänstepersoner, arkitekter, designers, konstnärer och forskare med flera, om hur kommuner och andra aktörer runt om i Sverige arbetar i praktiken med frågor kring gestaltad livsmiljö.
Nu är det dags för vårens sista program – Hej hemby. Den 25 maj berättar Johanna Funck och Ida Nilsson om bostadsplanering i glesa landsbygder – om järnmalm, ödehus och kommunalt utvecklingsarbete. Johanna Funck är platsmarknadsförare och projektledare för Hej Hemby, ett kommunöverskridande projekt mellan Pajala och Övertorneå kommun med stöd av Region Norrbotten och Sparbanken Nord. Ida Nilsson är planeringsarkitekt och doktorand vid Blekinge Tekniska Högskola. I sitt avhandlingsarbete undersöker hon bostadsplaneringen i Pajala kommun och hur kommunens natur- och platsbaserade resurser ger form åt den lokala utvecklingen i kommunen.
Läs mer
Samtalen arrangeras av representanter från kulturförvaltningar i regionerna Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Jämtland-Härjedalen, Blekinge och Halland.
 
Visualiseringen av Vera Halla
UTLYSNING:
Digitalt konstprojekt för den konstnärliga fakulteten i Göteborg
 

Nu öppnar Statens konstråd en ny möjlighet för konstnärer att lämna skissförslag. Det gäller en semipermanent digital konstnärlig gestaltning för den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Upphandlingen är ett samarbete mellan Statens konstråd och Akademiska Hus.
Intresseanmälan ska göras senast 21 maj.

Läs mer
 
Tips!
 

FÖRESLÅ INTERNATIONELL KONSTNÄR FÖR RESIDENSVISTELSE PÅ IASPIS STOCKHOLM
Utländska konstnärer bjuds in av IASPIS genom förslag från konstnärskollegor, curatorer, kritiker och andra aktörer inom bild- och formområdet. Läs mer
 
Tips på publikationer!
 

OFFENTLIG KONST - HANDBOK FÖR STATLIGA BESTÄLLARE
När ska konsten in i plan- och byggprocessen? Hur går arbete med konst till? Vad gör en samrådsgrupp? Vilken roll har curatorn? Dessa och andra vanliga frågor från byggprojekt­ledare, arkitekter, finansiärer och förvaltningsansvariga beskrivs i Statens Konstråds rikligt illustrerade metodstöd. Handboken vänder sig i första hand till statliga beställare av offentlig konst och är ett resultat av Statens konstråds regeringsuppdrag Hur bild eller formkonstnärlig gestalt­ning kan integreras när staten bygger (2018-2021).
Läs mer

KRO:S FAKTURAHANDLEDNING FÖR KONSTNÄRER
När du säljer ett konstverk, föreläser eller utför ett uppdrag ska du skriva en faktura till kunden. En faktura måste innehålla vissa obligatoriska uppgifter för att uppfylla de krav som ställs enligt bokföringslagen.
Om du levererar varor eller tjänster till offentlig sektor måste du dessutom enligt lag skicka din faktura som e-faktura. Detta gäller till exempel om du genomför ett offentligt gestaltningsuppdrag, ställer ut på ett statligt museum eller föreläser på högskola eller universitet.
Med KRO:s handledning får du koll på vad du behöver veta om fakturor! Läs mer

ATT ODLA ETT HEMBYGDSTORG
Ett torg är varje samhälles mittpunkt, en plats där man möts och skapar gemensamma traditioner. Men vad gör man när torget blivit en parkeringsplats? Hur får man tillbaka torget till sin by? Att odla ett hembygdstorg – en handbok för att inspirera till fler gestaltade mötesplatser i landsbygder syftar till att dela erfarenheter och inspirera lokalsamhällets aktörer, kommuner och andra som arbetar med utveckling på landsbygden till att vända en trend mot fler mötesplatser i hembygden, och på så vis stärka landets många lokalsamhällen. Läs mer
 
Slöjdhandledarutbildning
 

Slöjdhandledarutbildningen är en fortbildning för dig som vill jobba med barn och unga. Med utgångspunkt i den traditionella slöjden arbetar vi med enkla tekniker, lätta att anpassa efter olika förutsättningar och behov. Utbildningen består av sex heldagar, med olika teman, under en termin. Hösten 2023 arrangeras utbildningen på Gunnebo slott och trädgårdar som ett samarbete mellan Kultur i Halland – Slöjd och förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. 

Läs mer
 
Sök medel!
 

STÖD FRÅN REGION HALLAND
Expresstöd kan sökas löpande om det finns behov av ett snabbt beslut och om projektet ska genomföras inom 6 månader. Stöd kan sökas för mindre projekt, förstudier, deltagande i konstnärliga sammanhang samt konstnärliga och kulturella initiativ. Stöd kan sökas av konstnärer, kulturskapare och arrangörer som är folkbokförda och verksamma i Halland. Nuvarande ansökningsperiod är öppen fram till den 1 juni. Nästa period öppnar den 15 augusti. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN KONSTNÄRSNÄMNDEN
Konstnärsnämnden fördelar årligen en rad olika stöd. Ansökningsperioder för stipendier och bidrag 2023 finns på Konstnärsnämndens hemsida. Läs mer
Just nu finns möjlighet att söka residens i Indien samt internationellt utbyte och resebidrag.

SÖK STÖD FRÅN KREATIVA EUROPA
Culture Moves Europe är ett stöd som syftar till att underlätta resor och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturprofessionella. Culture Moves Europe är uppdelat i två stödformer; ett för individer och ett för konstnärliga residens.
Sista ansökningsdag för individer är den 31 maj. Läs mer
Sista ansökningsdag för konstnärliga residens är den 15 juni. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURFOND
Fram till den 26 maj finns möjlighet att söka Opstart stöd samt Globus Opstart.
Läs mer om Opstart
Läs mer om Globus Opstart
Fram till den 15 september pågår ansökningsperioden för Globus Call som ger möjlighet för konstnärer och kulturaktörer att engagera sig i transnationella och långsiktiga samarbeten och nätverk som sträcker sig bortom Norden. Läs mer

KONSTNÄRERNAS RIKSORGANISATIONS LÅNESTIFTELSES STIPENDIUM
Ur Konstnärernas Riksorganisations Lånestiftelse kan stipendier beviljas för färdigställande av enskilda konstnärers mycket kostnadskrävande arbeten. Sista ansökningsdag 20 augusti. Läs mer 
 
För tips och information efterhand - följ Konst i Halland på Instagram och Facebook
 
 
Aktuella utställningar i Halland
 
Emelie Röndahl, Bernhard 2,5 år. © Emelie Röndahl / Bildupphovsrätt 2023
Foto: Sebastian Waldenby
Kungsbacka konsthall
till och med 3 juni
Emelie Röndahl - Hair é vi
Ove Ottosson - Människor och djur
Ditte Ejlerskov, The Walk, 2022. © Ditte Ejlerskov / Bildupphovsrätt 2023
Varbergs Konsthall
öppnar 27 maj
Ditte Ejlerskov: Scene Located
Galleri Hamnmagasinet, Varberg 
till och med 21 maj
Penselskaft och jäkelskap – elevutställning Peder Skrivares gymnasium,
estetiska programmet: Bild och form


öppnar 3 juni
Frida Johansson
Nils Kreuger, En kuststad, 1909. Tillhör Prins Eugens Waldemarsudde
Hallands kulturhistoriska museum, Varberg
tillsvidare
Konstnärskolonin Varbergsskolan

till och med 27 augusti 2023
Vi och dom

till och med 1 oktober 2023
Jägare - en halländsk historia
Topp och kjol i ripsband från Grand Hotel 6601. Gjord för Elle-galan 2018. Foto Tobias Regell, 2023
Rian, Falkenberg
öppnar 27 maj
Jag är Marina Kereklidou

öppnar 27 maj
Lerans magi – Skandinavisk keramik genom hundra år
Ayedin Ronaghi, Ur serien The Gathering, 2021
Halmstads konsthall
till och med 5 juni
The Gathering - Ayedin Ronaghi
I utställningen Gyllene Ögonblick visas livefotografier och unika porträtt av musikens stjärnor från 1950-talet och fram till idag.
Hallands Konstmuseum, Halmstad
till och med 3 september
Gyllene Ögonblick

till och med 8 oktober
Halländska fotohistorier

tillsvidare
Gränsland - ur samlingen

öppnar 27 maj
Tillskott - nyförvärv ur samlingen
Björn Berg, Emil i Lönneberga
Teckningsmuseet i Laholm
till och med 28 maj
Björn Berg – livet som tecknare
Stadshusgalleriet i Laholm
till och med 29 maj
Emilie Steele - ”Current” - skulptur och måleri
Konsthallen Hishult
till och med 18 juni
Roger Hansson – svenska fåglar och cowboys
 
 
Föreningsarrangerade utställningar
 
Anna Törnquist och Tora Törnquist
Varbergs Konstklubb
Folkets Hus, Varberg
till och med 3 juni
Anna Törnquist och Tora Törnquist

Konstnärernas Kollektivverkstad, Halmstad
Galleri Najaden, Halmstad
öppnar 18 maj
KKV - Vårens samlingsutställning av kollektivets medlemmars verk


Fler utställningar i Halland hittar du här