Mathem är idag Sveriges ledande renodlade e-handelsaktör för dagligvaror med hemleverans. Med etableringar i Stockholm, Göteborg och Malmö når man omkring 55 procent av Sveriges alla hushåll. I december 2022 öppnade man en av Europas största automationsanläggningar i Farsta, som hanterar matkassarna från order till utleverans. I det här nyhetsbrevet får du gå en tur i det spännande huset. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 42


Automatiserad logistiganläggning i världsklass

Mathem är idag Sveriges ledande renodlade e-handelsaktör för dagligvaror med hemleverans. Med etableringar i Stockholm, Göteborg och Malmö når man omkring 55 procent av Sveriges alla hushåll. I december 2022 öppnade man en av Europas största automationsanläggningar i Farsta, som hanterar matkassarna från order till utleverans.
 
I det här nyhetsbrevet får du gå en tur i det spännande huset.
Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!


Stockholm största solcellsanläggning

Byggnaden är klassad som Miljöbyggnad Guld, den högsta klassningen av Sweden Green Building Council. På taket finns Stockholms största solcellanläggning på hela 12 000 kvm som ger ca 2,4 MW.

Taket till den del av anläggningen som rymmer frys och verkstad har ett tätskikt av Mataki Uno Tech Noxout. Pappen är belagd med titandioxid, vilket tillsammans med solens UV-strålar renar luften och omvandlar kväveoxid till oskadliga nitrater. Dessa tas in sin tur upp som näring av växtligheten.


Helt eldrivna leveranser till 2025

Intill anläggningen ligger det nybyggda parkeringshuset på 9 000 kvm som rymmer 50 laddplatser för eldrivna distributionsfordon. Garaget är förberett för att totalt 300 eldrivna fordon ska kunna laddas i framtiden. Till det kommer även laddplatser för medarbetarna. Målet är att till 2025 kunna leverera varor helt och hållet med eldrivna bilar.


Årets logistikanläggning 2023

Ett av byggbranschens mest prestigefulla pris är Årets Bygge som delas ut av tidningen Byggindustrin. Utöver en totalvinnare utses vinnare i sex olika kategorier – från bostäder till infrastruktur. Varje projekt granskas utifrån arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. I år blev Mathems logistikcenter vinnare i kategorin industri/logistik/butik.


Mathem - inte som ett vanligt lager

Den nya anläggningen har självklart byggts för maximal effektivitet. Men man har även haft stort fokus på hållbarhet och personalens trivsel. Att arbeta på ett lager är ett instegsjobb som många medarbetare lämnar efter en period. Men Mathem är mån om att få behålla sina medarbetare längre. Redan i entrén signalerar den nya anläggningen att det här är något annorlunda. Man välkomnas av en inbjudande lobby med ett café som snarare för tankarna till ett hotell.

 


Trivsel i alla rum

Inte heller är restaurangen något man förväntar sig i en transport- och lagerbyggnad. Tvärtom känns miljön här lätt och luftig, tack vare en takhöjd på hela 4,5 meter. Och maten som serveras smakar utmärkt. Dessutom kan personalen köpa mat till rabatterade priser i en intern butik.

Sekundära ytor som toaletter och korrodorer behandlads ofta styvmoderligt. Men här har man lagt mycket arbete på trivsel, ljus och färg i alla ytor.

 


Ett trevligt kontor som man vill gå till

På andra våningen finns kontoret. Det är aktivitetsbaserat så medarbetarna väljer arbetsplats utifrån den arbetsuppgift de ska ta itu med samt om de behöver jobba ostört, eller om de ska delta i ett möte. I tider då hemarbete är ett alternativ är det här en arbetsmiljö som med sin ombonade känsla och sobra färger uppmuntrar personalen att arbeta på kontoret.

 


Spar tid, träna på jobbet

Mathems affärsidé bygger på att erbjuda ett brett sortiment, att förenkla matinköpen och hjälpa kunderna att spara tid. Samma omtanke visar man sina anställda som här på sin arbetsplats inte bara kan handla mat. De har även tillgång till ett välutrustat gym som håller öppet dygnet runt.

 


En tomteverkstad på riktigt

Hjärtat i det 36 000 kvm stora logistikcentret är den automatiserade anläggningen. Här finns, utöver en normaltempererad lageryta både kyl- och fryslager samt en av Europas största automationsanläggningar som hanterar matkassarna från order till utleverans för livsmedel, alkohol, tobak, läkemedel och en mängd andra varor.

 


Dagljus och färg på lagret

I byggnadens lagerdel finns ett separat fikarum. Det är placerat längsmed fasaden i sydöstlig riktning. Det ger maximalt solljus under dagen och följer övriga delar av byggnaden med mycket färg och ljus.


Det börjar med tre påsar

För att underlätta packningen av ordern finns en avancerad automatisk lösning. Tre papperspåsar öppnas upp och läggs i en låda. Den här innovativa lösningen skapats av Elektroautomatik i Skövde enbart för detta projekt.


Mathem skänkte 23 ton mat till Matmissonen.

Stockholms Stadsmission har tagit fram konceptet Matmissionen med sociala matbutiker där medlemmar kan köpa mat till lägre pris. Varorna doneras av dagligvarubranschen för att räddas från matsvinn. I samband med flytten från det gamla lagret i Bromma donerade Mathem hela 23 ton mat och andra produkter. Det är den enskilt största donation som Matmissionen har tagit emot. Samarbetet med Mathem har pågått sedan 2017.
Arkitekterna

Millimeter Arkitekter har stått för interiör och inredning i samarbete mer MER Arkitekter Krook & Tjäder har ritat byggnaden.
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 4-6 gånger per år och presenterar intressanta fotoprojekt.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbrev.