Samordnat stöd behövs vid skadligt bruk och beroende
 
SKR ställer sig bakom flera av förslagen i Samsjuklighetsutredningens slutbetänkande Från delar till helhet: Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja (SOU 2023:5).
SKR ser samtidigt att det kommer innebära en stor omställning och stora förändringar för kommuners och regioners verksamheter. Genomförandet bör därför ske stegvis.
Samordnat stöd behövs vid skadligt bruk och beroende
 
Behov av stärkta gemensamma insatser för ökad psykisk hälsa 
 
Årets "Psykiatrin i siffror" visar att kapaciteten inom psykiatrin ökar, men att behoven ökar ännu snabbare. SKR har publicerat 2022 års statistik för vuxenpsykiatrin, rättspsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige. Inom alla tre områdena ökar behoven av vård och tydligast ökning sker inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).
Psykiatrin i siffror 
 
Tuffa ekonomiska år kräver långsiktighet
 
Det är en tuff ekonomisk tid som kommuner och regioner går till mötes. Välfärden, där vård och omsorg är en stor del, står inför en situation där pengarna inte räcker till. Kommuner och regioner påverkas också i allt högre grad av den demografiska utvecklingen. En allt äldre befolkning gör att behovet av välfärd ökar samtidigt som utmaningen att hitta arbetskraft med rätt kompetens blir allt mer påtaglig. I Ekonomirapporten presenterar SKR fyra viktiga medskick till regeringen.
Ekonomirapporten 2023
 
Mer från SKR
 
 
Möjlighet till djupare analys av tillgängligheten 
Nu finns ytterligare verktyg som möjliggör analys av vårdens tillgänglighet ur fler perspektiv. Enskilda vårdgivare och kliniker, både privata och offentliga, går nu att följa och jämföra. Den utökade uppföljningsmodellen utgår från verksamheternas behov av ökad kunskap om tillgängligheten och vad som påverkar den.
Fler analysmöjligheter för ökad tillgänglighet
 
Vårdlotsar hjälper patienter att få vård snabbare
Nästan alla regioner arbetar i dag med vårdlotsar för att hitta ledig vårdkapacitet för patienter som väntat länge. En ny statlig vårdförmedling behöver bygga vidare på den strukturen. Det skriver Fredrik Lennartsson, chef för vård och omsorg på SKR, i Vårdbloggen.  
Vårdlotsar hjälper patienter att få vård snabbare
 
Beredd på värmebölja?
Värmeböljor kan innebära stor risk för den som är äldre, har en funktionsnedsättning eller äter viss medicin. Därför är det viktigt att ha rutiner och nå ut med information, innan värmen slår till. SKR har samlat länkar till stöd, faktablad för personal och filmer som kan användas på APT. Det finns även material för anhöriga och allmänhet.
Värmebölja – stöd för vård och omsorg
 
Kunskapshöjande satsningar om alkohol och cancer
För att öka kunskapen om sambandet mellan alkohol och cancer har Regionala cancercentrum i samverkan startat ett initiativ som backas av flera aktörer i samhället. Genom en kunskapshemsida och informationsmaterial vill organisationerna öka allmänhetens kännedom om att alkohol ökar risken för cancer. 
Regionala cancercentrum i samverkan
 
Färre följer basala hygienrutiner
SKR erbjuder varje år regioner och kommuner att delta i en nationell mätning av hur väl basala hygienrutiner och klädregler följs i det nära vård- och omsorgsarbetet. Mätningen för våren 2023 visar på en minskning i följsamhet i främst kommunerna, men också viss minskning i regioner.
Resultat mätning av basala hygienrutiner 2023
 
Det här behöver utredningen om vårdens styrning belysa
Regeringens kommande utredning om hälso- och sjukvårdens huvudmannaskap behöver ha en sammanhållen idé om vårdens styrning. En skrivelse från SKR beskriver vad utredningen bör fokusera på.
– Vi behöver en utredning som tydliggör roller och stärker samverkan mellan kommuner, regioner och stat för att utveckla vården, säger Anders Henriksson, ordförande för SKR.
Det här behöver utredningen om vårdens styrning belysa
 
Linkedin-grupp för kommuners kompetensförsörjning
Nu finns en grupp för dig som arbetar strategiskt med kompetensförsörjning i en kommun – antingen som HR, verksamhetsutvecklare, eller i en annan roll som rör kommunens egna kompetensbehov. I gruppen har du möjlighet att dela kunskap och erfarenheter samt bolla idéer.
Linkedingrupp för kommuners kompetensförsörjning
 
Ny digital rapport visar på arbetet mot cancer
Regionala cancercentrum i samverkan har lanserat en digital rapport som visar hur arbetet mot cancer bedrivits de senaste åren och prioriteringar framåt.
Arbetet mot cancer i Sverige
 
Högre ersättning för försäkringsmedicinska utredningar
Regionerna ska på begäran av Försäkringskassan, genomföra försäkringsmedicinska utredningar. Nu höjs ersättningen från staten för kostnaden för dessa utredningar, något SKR efterfrågat länge.
Försäkringsmedicinska utredningar får högre ersättning
 
Evenemang och kurser
 
 
31 maj
Glo och sno: Neontalvården
Arbetar du inom neonatalvården? Den 31 maj arrangerar SKR ett seminarium på temat. Mikael Norman, barnläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, presenterar resultat från en nationell föräldra- enkät och berättar hur Sverige står sig jämfört med de andra länderna i Norden.
Seminarium – neontalvården
 
31 maj 
Personcentrerad vård vid komplex psykiatrisk problematik
SKR och Socialstyrelsen bjuder in till ett seminarium som fokuserar på hur hälso- och sjukvården och socialtjänsten genom en personcentrerad och kunskapsbaserad vård och omsorg kan skapa förutsättningar för återhämtning och ett meningsfullt liv för personer med komplex psykiatrisk problematik.
Seminarium – personcentrerad vård vid psykiatrisk problematik
 
1 juni
Förskolans roll för psykisk hälsa och en jämlik start i livet
Ett seminarium där SKR och Forte fokuserar på forskningen inom området förskola och psykisk hälsa och hur förskolan kan bidra till en mer jämlik uppväxt för alla barn.
Seminarium – förskolans roll
 
2 juni
Forskningsfrukost Nära vård
Första fredagen varje månad bjuder Nära vård SKR in till en digital frukostföreläsning om aktuell forskning inom Nära vård-området, följt av en kort reflektions- och frågestund. Denna gång handlar det om stress, prestation och återhämtning.
Forskningsfrukost – Nära vård
 
2 juni
Digitalt kunskapsseminarium om kommunal hälso- och sjukvård
På det här digitala seminariet presenteras flera stöd, bland annat ett verktyg för att sätta mål, analysera, utvärdera och bedöma kvaliteten i hälso- och sjukvård för äldre. Seminariet arrangeras av partnerskapet för kunskapsstyrning i socialtjänsten.
Seminarium – kommunal hälso- och sjukvård
 
13 juni
Samnyttjande av välfärdsteknik
Hur kan kommuner och regioner samnyttja välfärdsteknik eller annan teknik med multipla funktioner? SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik har tagit fram en vägledning om de rättsliga aspekterna vilka presenteras under detta seminarium.
Seminarium – samnyttjande av välfärdsteknik
 
30 augusti
Att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg
SKR erbjuder en distansutbildning vid två tillfällen i att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg. Varje utbildningstillfälle består av egen förberedelse, två distansseminarier, ett förmöte och ett eftermöte på distans.
Utbildning – att leda utvecklings-arbeten inom vård och omsorg
 
12 september
Barnrättsstrategutbildning
Utbildningen till barnrättstrateg är en fyradagars utbildning under drygt tre månader. Deltagarna får övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att praktiskt implementera och tillämpa barnkonventionen i den egna verksamheten.
Utbildning – barnrättstrateg
 
25–26 oktober
Nationella konferensen om suicidprevention
Konferensen vänder sig till alla som arbetar med frågor som rör psykisk hälsa och suicidprevention samt till politiker och organisationer som kan främja suicidpreventiva åtgärder. SKR är medarrangör. 
Konferens – suicidprevention
 
Lyssna på
 
 
Mäta, utvärdera och ta fram ny kunskap i hälso- och sjukvård
Lär dig mer om att ta fram och mäta nyckeltal i omställningen till Nära vård. Deltar gör Theresa Larsen, analytiker vid FoU Väst, och Ann-Charlotte Nyrén, avdelnings- och verksamhetschef på kommunala primärvården, Tjörns kommun.
Nära vård-podden avsnitt 130
 
Kunskapsstyrning i kommunal hölso- och sjukvård 
Hur kan vi se till att all hälso-och sjukvård utgår från bästa tillgängliga kunskap? Therese Börjesson, MAR i Kumla kommun, Cecilia Olsson, MAR i Mölndals stad och Charlotta Wilhelmsson, handläggare SKR, delar sina erfarenheter.
Nära vård-podden avsnitt 129
 
 
Övriga nyheter
 
 
Vägledning om fast omsorgskontakt i hemtjänsten
Socialstyrelsen har tagit fram ett vägledningsmaterial för att stödja kommuner och utförare i arbetet med fast omsorgskontakt. Det består av flera delar och finns på Kunskapsguiden.
Vägledning om fast omsorgskontakt
 
Förhindra att barn förs ur landet mot sin vilja
Varje år förs hedersutsatta barn och unga ur landet, till exempel för barn- och tvångsäktenskap eller uppfostringsresor. Hur kan vi ingripa snabbare och förhindra att det sker? Jämställhetsmyndigheten har samlat stöd för yrkesverksamma.
Förhindra att barn förs ur landet mot sin vilja
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00