EU-konferens om gröna städer, fler remisser om nya byggregler och inspirerande tillgänglighet från Helsingborg.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
28 april 2022
En illustration med hus, fåglar, blommor och en person som tittar i ett förstoringsglas.
Lyssna på inspirerande talare och utbyt erfarenheter med kollegor från hela Europa den 14 och 15 juni. Illustration: Caroline Axelblom
Creating Green Cities – europeisk konferens om vackra, hållbara och inkluderande städer
 
Hur kan vi skapa hållbara, vackra och inkluderande städer? Delta digitalt i EU-konferensen Creating Green Cities och ta reda på hur. Lyssna på inspirerande talare och utbyt erfarenheter med kollegor från hela Europa den 14 och 15 juni.

Vi erbjuder internationella föreläsare, tvärsektoriella panelsamtal, valbara parallella sessioner, fördjupningsseminarier och mycket mer. Med deltagare från offentlig och privat verksamhet, praktiker och akademiker ger konferensen möjlighet att stärka europeiska band och nätverk. Något som kan gynna skapandet av framtidens hållbara, vackra och inkluderande städer.

Konferensen, som hålls på engelska, är en del i Sveriges ordförandeskap i EU. Boverket och SLU Tankesmedjan Movium arrangerar i samverkan med myndigheterna i Rådet för hållbara städer, på uppdrag av Regeringskansliet.

Läs mer och anmäl dig (på Delegias webbplats)
 
Fler remisser om nya byggregler
 
Arbetet med översynen av Boverkets byggregler går in i sin sista fas. Snart kommer Boverket skicka ut fem nya remisser till nya föreskrifter.

De nya föreskrifterna rör områdena: Bärförmåga, Brandskydd, Bostäders lämplighet, Tillgänglighet och användbarhet samt Tomter. Remisserna kommer att gå ut i början av maj. Du kommer att hitta dem på Boverkets webbplats.

Boverkets remisser (på Boverkets webbplats)

Boverket kommer att bjuda in till remisseminarier där du som planerar att skriva ett remissvar har möjlighet att ställa frågor. Information om anmälan och program kommer att finnas på denna webbsida.

Möjligheternas byggregler – Boverket (på Boverkets webbplats)

Glöm inte! Just nu ligger det ute två remisser om nya föreskrifter. En för Säkerhet vid användning av byggnader och en för Hygien, hälsa och miljö. Sista dag för att lämna remissvar är 16 juni.
 
Två barn som gungar i en dinosauriegunga. Foto.
Den 10 maj kan du lyssna på Paulina Svenstrup, landskapsarkitekt i Helsingborgs kommun, som ger deras recept för prisvinnande tillgänglighet, samarbeten och exempel av offentliga rum. Foto: Helsingborgs kommun
Universell utformning – inspireras av Helsingborg den 10 maj
 
Den 10 maj klockan 13-14 är det dags för nästa webbseminarium på temat universell utformning och tillgänglighet. Boverket har bjudit in Paulina Svenstrup, landskapsarkitekt i Helsingborgs kommun, för ge deras recept för vinnande tillgänglighet, samarbeten och exempel av offentliga rum.

– Staden har inkluderat barnen i visionsarbetet och det fina samspelet mellan tre aktörer; det offentliga, det privata och allmänheten, vilket har resulterat i en efterlängtad och redan älskad park, säger Viktoria Buskqvist, Boverket.

Mer information och anmälan (på Boverkets webbplats)

Missade du del ett i vår seminarieserie Skellefteå - Europas mest tillgängliga stad? Då kan du se den i efterhand.

Ta del av seminariet i efterhand (Screen9)
 
Har jag inkluderat jämlikhetsperspektivet?
 
Det är en av flera frågor du kan ställa dig för att utmana normer och som leder till faktiska förbättringar. Oavsett vilken roll eller arbetsuppgift du har.

Boverket har tagit fram en rad dialogkort för din hjälp i arbetet. Enligt ett regeringsbeslut ska ett 30-tal myndigheter följa upp funktionshinderspolitiken under åren 2021–2031. Boverket arbetar med att öka kunskap och dialog om jämlikhet och mänskliga rättigheter, till exempel om universell utformning, befintliga brister i tillgängligheten och barnrättsperspektivet.
Läs mer om vilka frågor du kan ställa dig och ta del av mer inspiration och verktyg på Boverkets webbplats.

Guide: Jämlikhet och mänskliga rättigheter (på Boverkets webbplats)
 
Nya vägledningar på PBL kunskapsbanken
 
Riskhantering i planläggning och byggande och prövning av vattenförsörjning. Det är exempel på två nya vägledningar i den digitala handboken om plan- och bygglagen.

Riskhantering i planläggning och byggande (på Boverkets webbplats)

Prövning av vattenförsörjning (På Boverkets webbplats)

Vill du få koll på fler nyheter om PBL? Anmäl dig till nyhetsbrevet PBL kompetens som ger dig information om Boverkets vägledning, utbildning och webbseminarier för tillämpningen av plan- och bygglagen.

Nyhetsbrev PBL kompetens (på Boverkets webbplats)
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningar
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling