Vecka 19 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Biskop Åke lägger ner staven 2024
 
Hösten 2024 kommer biskop Åke Bonnier lägga ner staven och gå i pension efter tolv år som biskop i Skara stift. Stiftsstyrelsen har beslutat om tidsplan för val av ny biskop. Valet kommer ske i olika steg under våren 2024.

Du kan ta del av tidsplanen för biskopsvalet och få mer information på Skara stifts hemsida där information inför valet samlas och kommer fyllas på allteftersom.

Läs mer här! 
 
SKU 30 år
 
Svenska Kyrkans Unga fyller 30 år och det vill vi fira tillsammans med er!

9 septmeber bjuder vi in till jubileumsfest i och runt Skara domkyrka! Dagen startar kl 10.00 och sista programpunkten börjar kl 17.00.
Däremellan blir det Jubileumsmässa kl 12.00 som leds av biskop Åke och massa andra roliga aktiviteter för både stora och små som hoppborg, tårtkalas, trolleri, musik och teater.

En annan höjdpunkt är den utställning om Svenska Kyrkans Unga i Skara stift som vi sätter upp i domkyrkan med start den 9 september och som sedan kommer finnas kvar september månad ut för den som vill besöka den.

Läs mer om vad som händer på hemsidan! 
 
 
Webinarium om solkraft - bruka men inte förbruka
 
Är du nyfiken på hur Svenska kyrkan kan använda sin mark till solkraftsparker på ett hållbart sätt? 

Välkommen till det tredje kunskapswebinariet som Prästlönetillgångarna erbjuder under 2023 om solkraftsparker. Webinariet ger kunskap om markförutsättningar och hållbara markstrategier för solkraftsparker. 
 
Tisdag 16 maj kl. 10-11.30. Digitalt via Teams.
Det kostar inget att delta.

Webinariet vänder sig till alla intresserade medarbetare i Svenska kyrkan - anställda, förtroendevalda eller ideella.

Läs mer och ta del av tidigare webbinarier här!
 
Pilgrims walk for future
 
Under augusti – september 2023 kommer en pilgrimsvandring för klimatet och mångfalden gå igenom vårt stift. Vandringen startar 5 aug i Skillningsfors vid gränsen mot Norge och slutar 2 sep i Vadstena.

Vi bjuder in medlemmar i SKU Skara stift att vandra med den 20 augusti då vandringen sker mellan Sunnersberg och S:t Sigfrids kyrka i Lidköping (ca 15 km)

Du kan välja mellan
  • Att komma till Flarken kl 18.00 på lördagen den 19 aug där det blir mysigt häng runt lägerelden och sedan gemensam färd mot Sunnersberg söndag morgon
  • Att möta oss vid Sunnersberg kl 8.45 söndagen den 20 aug
Vi planerar att komma fram till dagens slutdestination ca 17.00 på söndagen och hjälps då åt att ta oss till våra bussar och bilar för resan hemåt. Välkommen!

Läs mer här!
 
Jesus för världen
 
Vill du få en sammanhängande historisk skildring och fördjupad förståelse för Jesu liv, undervisning, död och uppståndelse? 

Hjo folkhögskola bjuder in till en ny omgång av online-kursen "Jesus för världen".
 
Kursen erbjuds till höstterminen 2023. Tio måndagskvällar online med en möjlighet till träff på Hjo folkhögskola.

Kursen har varit uppskattad och deltagare från Kiruna i norr till Trelleborg i söder har gått den. 
 
 
Friluftsforum 8-9 juni
 
Välkommen till en tvådagarskurs för dig som jobbar eller kommer att jobba med barn, ungdomar eller konfirmander i Svenska kyrkan.

I skön försommartid bjuder Svenska Kyrkans Unga i Skara stift in till den tredje upplagan av Friluftsforum.

Forumet vänder sig till anställda och studerande som vill lära sig mer om hur vi kan använda friluftsliv och utemiljön som plats och metod i församlingsarbetet och samtidigt få grundläggande friluftskunskaper och enkla arbetsverktyg för att arbeta med friluftspedagogik.

Du som deltog på Friluftsforum 2021 eller 2022 erbjuds en fördjupning i skapelseteologi, friluftslivets pedagogik samt friluftslivskunskaper med såväl praktiska som teoretiska inslag.

Läs mer och anmäl dig här!
 
Föreningen för juridisk rådgivning i Göteborgs- och Skara stift firar att de funnits i 10 år.
 
Föreningen för juridisk rådgivning i Göteborgs- och Skara stift firar att vi funnits i 10 år. Föreningen bekostar ett avtal med Asylrättscentrum som hjälper asylsökande med ansökningar och överklaganden. Det blir föreläsningar, panelsamtal, musik, middag och personliga berättelser.

Läs mer
 
Skapelse och existens
 
Nätverket Skapelse & Existens är en mötesplats för kristna med engagemang i klimat- & hållbarhetsfrågor.

Med hjälp av olika inititativ vill nätverket bidra med inspiration och hjälp till att leva mer hållbart.

Intiativet "Åttonde dagen" syftar till att med hjälp av veckans rytm på olika sätt markera vår vilja till inre och yttre omställning. Var och en kan på olika sätt delta i detta initiativ utifrån sina förutsättningar. Var gärna med!

Läs mer om nätverket och initiativet här!
 
 
Ideellt forums idédag - i år i Trollhättan!
Välkommen till Ideellt forums idédag - en dag att komma samman, inspireras, samtala, knyta kontakter och arbeta vidare med hur det ideella engagemanget kan ökas och fler ges möjlighet att tas i anspråk i den lokala församlingen. Deltagare från hela Sverige bjuds in till Lextorpskyrkan - och det går också att delta digitalt, till exempel genom att samla ihop ett gäng i församlingshemmet!
Läs mer
 
Grogrund - kristen tro och personlig utveckling
Nu kommer kursen i kristen tro och personlig utveckling tillbaka - med ett delvis nytt upplägg och under namnet "Grogrund". Kursen är för dig som är anställd i Svenska kyrkan men som saknar kyrklig utbildning. Den genomförs såväl genom fysiska träffar på Hjo folkhögskola som kortare digitala träffar. 
Läs mer
 
Livslångt lärande i församlingen
Välkommen till en utbildning som ger teologiska och pedagogiska perspektiv med syfte att stärka församlingen som miljö för livslångt och generationsöverskridande lärande.  Utbildningen bygger på religionspedagogiska teorier och teologiska perspektiv kring lärande och församlingssyn samt på fallstudier av konkreta läraktiviteter i församlingar.
Läs mer
Profilkurs för kyrkomusiker
Under 2023 års profilkurs för kyrkomusiker och andra som har musikansvar i församlingen. Bland annat medverkar Gary Graden och Mattias Wager från Storkyrkan i Stockholm. De kommer att inspirera kring den gemensamma församlingssången och på kvällen gör vi en allsångsgudstjänst tillsammans, öppen för alla, i Skara domkyrka.
Läs mer
 
Inspirationsdag för ideella medarbetare i höst
Just nu pågår planeringen för inspirationsdagen i november. Den hålls i Borås och det blir en heldag med både gemensamma föredrag och valbara seminarier. Givetvis äter vi också lunch, fikar och samtalar med varandra. Boka in dagen redan nu så kommer mer information under våren.
Läs mer
Samtalsserie om hållbarhet 
Under våren erbjuds en serie samtal om hållbarhet. Det finns både fysiska träffar och digitala mötestillfällen att välja bland - och du anmäler dig till de samtal som du har möjlighet att vara med på. Varje tillfälle har ett specifikt tema. 
Läs mer
 
Pilgrimsledarutbildning - Vägen valde dig
Välkommen till pilgrimsledarutbildning. Kanske vill du prova på att leda vandringar, kanske gör du redan det men behöver inspiration och ny kunskap. Oavsett är du varmt välkommen till en inspirerande helg i Falköping! Teoretiska och praktiska metoder varvas och det blir också en inspirationsföreläsning med Emma Thorén, om att "Bereda plats för tystnad"
Läs mer
Profilkurs för församlingspedagoger
Temat på profilkursen "Ge mig en plats där jag kan växa" Som medarbetare i kyrkan behöver vi ständig påfyllning, dessa dagar är tänkt att vara en möjlighet att få växa i sin uppgift. Vi kommer att få möta ny forskning av bl a Caroline Klintborg ”Ungas röster om konfirmandundervisningen”, Christina Lloyd "Meningen med mig" om ungdomars psykiska hälsa kopplat till människans andliga behov.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


AUGUSTI
- Präst- och diakonkurs, 29-30
- Ny i stiftet, 31

SEPTEMBER
- Att vara kyrka, start i september
- Nycklar till engagemang, 21



 
 





NOVEMBER
- På lika villkor, 14
- Rustad, 24-26
- Nycklar till engagemang, 28

DECEMBER
- Präst- och diakonkurs, 5-6

 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER