Nyhetsbrev 27 april 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Äldre med intellektuell funktionsnedsättning – gruppen växer
 
Har din kommun tillräcklig kunskap att ordna bra boenden och aktiveter när brukare med intellektuell funktionsnedsättning blir äldre? Projektet Gott liv har samlat kunskap och tagit hjälp av seniorexperter som själva har en funktionsnedsättning. Det finns även metodstöd för flytt och pension.
Ny rapport från projektet Gott liv
 
Fortsätt dejta, Nina
 
21 april – 24 juni har SKR en kampanj i sociala medier för att väcka intresse för jobben i äldreomsorgen. Budskapet är Hjälp någon att leva livet och riktar sig till gruppen 35–55 år som funderar på att byta jobb. Kampanjen leder till en webbsida om vilka yrken och utvecklingsvägar som finns. 
Varför inte söka Sveriges viktigaste jobb?
 
Förläng äldreomsorgslyftet tio år
 
SKR och Kommunal vill att regeringen förlänger äldreomsorgslyftet – minst tio år. Annars kommer utbildning och kompetensutveckling för de som arbetar och vill arbeta i äldreomsorgen att stanna av.
Det skriver SKR och Kommunal i en debattartikel
 
Barnets bästa ska avgöra vid vårdnadsflytt och umgänge
 
Utredningen Tryggare hem för barn föreslår att vårdnaden ska kunna flyttas till familjehemmet om det bästa för barnet är att inte återförenas med föräldrarna. Utredningen föreslår även utbildning för domstolar när det gäller frågor om umgänge med våldsutövande föräldrar.
– Förslagen innebär att det är barnets bästa, inte föräldrarnas rätt till barnet, som får styra, säger Anders Henriksson, ordförande för SKR.
SKR:s remissyttrande Tryggare hem för barn
 
Anmäl dig till årets brukarundersökningar
 
1 juni är sista dagen att anmäla din kommun till SKR:s nationella brukarundersökningar och beställa tilläggstjänster för anpassningar till den egna verksamheten. I år genomförs fem undersökningar:
  • Öppna insatser barn- och ungdomsvård (pilot)
  • Myndighetskontakt IFO
  • Placerade barn och unga
  • Myndighetskontakt funktionshinder
  • Utförarverksamhet funktionshinder
 
Vårpropositionen – inga besked om medel till kommuner
 
Den 17 april presenterade regeringen 2023 års vårändringsbudget och vårproposition. För kommunerna märks:
  • Inga ytterligare generella medel
  • 400 miljoner kronor till komvux 2023
  • Familjehemssubventionen utökas med 100 miljoner
  • Det tillfälligt höjda bostadsbidraget för barnfamiljer förlängs
 
Mer från SKR 
 
 
Utveckla språket på arbetsplatsen
Att förbättra svenskan på jobbet underlättar säkerhet, kommunikation och rekrytering. Webbplatsen Språket på jobbet samlar verktyg för chefer, HR, verksamhetsutvecklare, språkombud och medarbetare.  
Språket på jobbet
 
Förebyggande arbete – nyckel att klara välfärden
Förebyggande och hälsofrämjande arbete är en av nycklarna att klara kompetensförsörjningen och minska utanförskap och kriminalitet. Vad kan du som förtroendevald göra? SKR har tagit fram frågor och svar, samt en film där kommun- och regionpolitiker delar med sig av sina bästa tips.
Förtroendevalda ger förutsättningar för välfärd och hälsa
 
Ny rapport om rehabilitering i hemmet
SKR har kartlagt rehabilitering i hemmet och effekterna för individen, närstående och verksamhet. Rapporten ger även exempel på arbetssätt inom hemtjänst, särskilt boende och habilitering för barn och unga.
Rehabilitering i hemmet
 
Skyddad yrkestitel undersköterska 
 
 
Frågor och svar om skyddad yrkestitel 
Från och med 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Vad kostar det att ansöka om titeln? Vad gäller inom funktionshinderområdet? Hur kan chefer och HR hantera anställningar?
SKR har tagit fram svar på vanliga frågor
 
Nya föreskrifter
Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd förtydligar vilken utbildning eller kompetens som krävs för att få titeln. 
Krav klara för skyddad yrkestitel
 
Webbinarium för chefer och arbetsgivare
Den 16 maj bjuder Socialstyrelsen in till lunch-webbinarium om vad de nya föreskrifterna innebär.
Webbinarium om skyddad yrkestitel
 
Kurser och konferenser 
 
 
Våld mot äldre – att upptäcka och ge rätt stöd
Äldre som utsätts för våld i nära relation kan många gånger vara i en mycket utsatt situation på grund av sjukdom, skörhet och beroende av hjälp från omgivningen. Den 12 april höll SKR ett seminarium om hur våldet kan upptäckas och vilket stöd äldre behöver.
Se seminariet i efterhand
 
12 maj
Automatisering och e-tjänster inom ekonomiskt bistånd
Många kommuner är på gång med digitalisering inom ekonomiskt bistånd och står inför samma frågor om beslutsunderlag, nyttokalkyl, processkartläggning och vägval. SKR bjuder in till teamsmöte där du kan höra hur andra kommuner tänkt och dela egna erfarenheter.
Sista dag för anmälan 10 maj
 
15 maj
Socialtjänsten om tio år – hållbara arbetssätt 
Tänk dig socialtjänsten nu och år 2033. Hur klarar vi välfärden och kompetensförsörjningen trots brist på arbetskraft och ansträngd ekonomi? Hör om kommuner som börjat förändringsresan och vågar prova nya arbetssätt.
Sista dag för anmälan 12 maj
 
16 maj
Digitalt stöd i funktionshinderverksamhet
Vilka digitala stöd och välfärdsteknik används och utvecklas i funktionshinderverksamhet? Hör kommuner berätta om sina digitala lösningar – som utvecklats tillsammans med brukarna, och som ökat brukarnas självständighet och effektiviserat verksamhetens arbete.
Sista dag för anmälan 12 maj
 
23-25 maj
Vitalis 2023
I maj är det dags för Vitalis, Nordens ledande e-hälsomöte i Göteborg. Träffa SKR på utställningen och ta del av våra programpunkter om välfärdsteknik, Yrkesresan, Nära vård, sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation, datadriven utveckling och verksamhetssystem i socialtjänsten.
SKR:s program på Vitalis 2023
 
30 maj
Biståndsbedömning och välfärdsteknik
Vad gäller för beslut om välfärdsteknik som bistånd enligt socialtjänstlagen? Vilka konsekvenser kan olika typer av beslut medföra? Seminariet lyfter SKR:s juridiska vägledning, formerna för besluten och hur du hanterar samtycke.
Sista dag för anmälan 26 maj
 
31 maj
Bygga tillit till socialtjänsten
Hur kan vi kan öka tilliten till socialtjänsten och säkerheten för medarbetare i tider av hot och desinformation? Under dagen medverkar bland annat forskningsledare Magnus Ranstorp, Svenska institutet och Socialstyrelsen. Du hör också exempel från Gottsunda, Järva Skäggetorp, Angered och Malmö.
Sista dag för anmälan 30 maj
 
31 maj
Sociala bostadskontrakt
SKR och Sveriges Allmännytta belyser sociala kontrakt ur ett bostadspolitiskt och juridiskt perspektiv. Vilka är hindren och möjligheterna för socialtjänst och hyresvärdar? Hur kan kommuner och bostadsbolag tillsammans skapa tryggare boendeformer med hjälp av sociala kontrakt?
Sista dag för anmälan 26 maj
 
8 juni
Skyddat boende – förbered inför kommande ny reglering
Regeringens förslag till reform för skyddat boende innebär stora förändringar. Hur kan socialtjänsten förbereda? Lär dig mer om kommande lagstiftning och ta del av arbetssätt som kan stärka stödet för våldsutsatta vuxna och barn.
Sista dag för anmälan 7 juni
 
22 september
Barnrättsperspektiv inom verksamhet för vuxna
Hur kan socialtjänsten arbeta med barnrättsperspektivet i verksamheter där barnen berörs indirekt? Till exempel inom ekonomiskt bistånd, missbruk, funktionsnedsättning och socialpsykiatri? Under en webbsänd heldag kan du ta del av stödmaterial och lärande exempel.
Sista dag för anmälan 21 september
 
Start 12 september
Utbildning till barnrättstrateg
Lär dig mer om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den praktiskt i verksamhet. Utbildningen är fyra dagar och varvar teori med workshops och hemuppgifter. 
Sista dag för anmälan 1 september
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Introducera ny personal inför sommaren
Socialstyrelsen har kostnadsfria webbkurser om arbete inom vård och omsorg.
Stöd för ny personal
 
Statsbidrag för att stärka civila försvaret i socialtjänsten
Kommuner kan rekvirera medel från Socialstyrelsen för att analysera behov och stärka planeringen av socialtjänstens civila försvar. Medlen kan användas fram till 31 december i år.
Sista dag för ansökan 1 augusti
 
Förslag till lagändring för välfärdsteknik
Regeringen föreslår en ändring i socialtjänstlagen som förtydligar möjligheten att använda digital teknik i hemtjänst och boende för äldre.
Lagrådsremiss om välfärdsteknik i äldreomsorgen
 
Socialstyrelsen och SBU får uppdrag kring familjehem
Socialstyrelsen ska utveckla stödet till kommuner och förstärka information till allmänheten för att öka antalet familjehem. Socialstyrelsen och SBU ska även förbättra förutsättningarna för fler placeringar.
Regeringsuppdrag för att stärka familjehemsvården
 
Tonårsparlören – en handbok om unga och alkohol
Till Valborg skickar IQ ut Tonårsparlören till 122 000 tonårsföräldrar samt kommuners alkoholsamordnare. Information får även utbildnings- och socialnämnder, rektorer och elevhälsa. Material för lokala insatser finns. 
Tonårsparlören
 
Ny söktjänst för kunskapsstöd inom e-hälsa
E-hälsomyndigheten har samlat nationella kunskapsstöd för dig som jobbar i kommunala hälso- och sjukvården. Du kan söka på olika kategorier som nyttorealisering, informationssäkerhet, regelverk och juridik.
Kunskapsstöd för e-hälsa
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00