Quiz SKU, meningen med mig
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Foto: Pixabay
Svenska kyrkans unga 30 år - testa dina kunskaper i ett quiz

Nyhetsbrevet gratulerar Svensk Kyrkans Unga (SKU) i Härnösands stift som, liksom sin moderorganisation, fyller 30 i år. Det kommer att firas på höstens fördjupningsläger men säkert också i lokalavdelningarna under året.
I Härnösands stift finns 24 lokalavdelningar med tillsammans drygt 800 medlemmar. Det senaste tillskottet i familjen är avdelningen i Sundsvalls församling som bildades 2019. Kanske är det dags för nästa i år?

Här följer ett quiz, ett test av dina kunskaper om Svenska kyrkans organisation för barn och unga:
1. Av vilka två organisationer bildades SKU?
2. Vad heter det fördjupningsläger som arrangeras årligen av SKU i Härnösands stift?
3. Hur många arrangemang genomförs varje år av SKU i Härnösands distrikt?
4. Vad behöver bland annat en lokalavdelning ha för att räknas som aktiv?
5. Vad heter priset som SKU i Härnösands stift varje år delar ut till den/de som har gjort något bra för barn och unga i stiftet?
6. Vem är nuvarande ordförande i distriktsstyrelsen för SKU i Härnösands stift?
7. Vem är nuvarande förbundsordförande för SKU?
8. Vilka är det som får rösta på SKU:s årsmöten?
9. "Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av..." ja, av vadå?
10. Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf kompletteras med en idé som kortare beskriver vad medlemmar tycker är viktigt med organisationen. Hur lyder den?
De rätta svaren hittar du längst ner i nyhetsbrevet.
 
Foto: Alex Giacomini/Ikon
Vilka psalmer väljer unga

Arbetar du med ungdomar och musik i församlingen? Då kan du vara en av dem som söks för att bistå i ett nationellt arbete, en inventering av vilka psalmer och sånger som ungdomar i Svenska kyrkan sjunger när de samlas till andakter och gudstjänster eller åker på läger.
Inventeringen kommer att ske i digital form fram till 1 oktober 2023, och resultatet kommer att föras vidare till psalmboksarbetet.
Du som vill vara med och bidra i arbetet bjuds in till ett digitalt uppstartsmöte den 29 maj klockan 10-11:30.
Anmälan senast 26 maj till Karin Runow, projektledare.

Nya psalmer av unga
Inventeringen av vad som sjungs när ungdomar själv väljer, är första delen i ett tvådelat projekt. Projektets andra del handlar om musik av ungdomar, och har sitt ursprung i ett kyrkomötesbeslut som gav kyrkostyrelsen i uppdrag att arbeta särskilt med nyproduktion av psalmer och sånger med svenskkyrklig teologi, som tilltalar ungdomar.
Här söker projektledningen deltagare till en arbetsgrupp kring hur nyproduktion av psalmer och sånger kan uppmuntras och spridas.
Du som vill delta i arbetsgruppen, mejla Karin Runow, projektledare, senast 26 maj
 
Meningen med mig

I morgon 26 april lanserar Svenska kyrkan ett nytt material för dig som möter unga 13-19 år i din verksamhet.
Meningen med mig är ett metodmaterial som kan bidra till att ge unga verktyg att hantera livets olika utmaningar. Det handlar om att stärka ungas identitet och psykiska hälsa. Materialet är icke-konfessionellt och fritt att använda i olika sammanhang där unga möts.
Lanseringen i morgon sker kl 12-13 över Teams. Läs mer på Svenska kyrkans externwebb där du hittar länk för att delta i lanseringen.
 
Skärmklipp ur teckenspråkiga kyrkohandboken.

 
Resa till teckenspråkig gudstjänst

På pingstdagen den 28 maj är det officiell premiär för kyrkohandboken på svenskt teckenspråk. Kyrkohandboken kommer att tas emot i Ersboda kyrka i Umeå och Härnösands stift arrangerar en bussresa dit, för döva och hörselskadade som vill delta i den teckenspråkiga gudstjänsten.
Annalena Norrman, stiftsdiakon i Luleå som tidigare arbetade i Härnösand, bjuder in härnösandsstiftare till gudstjänsten i Umeå och en efterföljande lunch.

Bussen till Umeå avgår från Härnösand klockan 7 på morgonen den 28 maj. Hemfärden från Umeå startar klockan 16. Anknytning till och från Härnösand ordnas efter kontakt. För frågor och anmälan, kontakta Ingela Blomström, enhetschef på stiftskansliet, Härnösand. 0611-254 14. Anmälan senast 15 maj.
Den som inte reser med till Umeå kan följa mottagandet av kyrkohandboken i en webbsändning av pingstdagens teckenspråkiga gudstjänst i Uppsala domkyrka. Länk till den i senare nyhetsbrev.

Kyrkohandbokens översättning till teckenspråk består av ett antal korta filmer, ett urval ur 2017 års kyrkohandbok. Det går att se filmerna på Svenska kyrkans plats på Vimeo.
 
Rätt svar på quiz::
1. Kyrkans ungdom och Ansgarsförbundet. 2. Älskad. 3. Fyra arrangemang: stiftsungdomsmötet för unga från 14 år, äventyrslägret för barn 9-12 år, fördjupningslägret för unga från 16 år samt distriktsårsmötet med framtidsforum. Till årsmötet inbjuds endast medlemmar, till övriga arrangemang välkomnas alla barn och unga i stiftet. 4. Två kontaktpersoner, en registeransvarig och minst fem medlemmar. 5. Guldkåsan. 6. Sacharias Löfqvist från Själevad, distriktsordförande sedan november 2021. 7. Tova Mårtensson, förbundsordförande sedan augusti 2021. 8. Alla medlemmar i åldrarna 0-30. 9. "av barn och ungdomar i Svenska kyrkan.” Och så här lyder resten av organisationens syftesparagraf: ”Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen där vi får växa i tro och ansvar.” 10. ”Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro.”
Vill du veta mer om Svenska Kyrkans Unga, kontakta Anders Nordlinder, stiftskonsulent, 0611-254 61.
Aktuella kurser och evenemang – anmälan öppen
Foto: Kristina Strand Larsson/Ikon
Användare av Kbok, Kyrksam och Kyrkspar 25 maj, Sollefteå. Anmälan senast 5 maj

Fördjupningshelg unga ledare 1-3 september, Vålådalen. Anmälan senast 1 juni

Växtplats 2023, första träff 25-27 september Hålland, Undersåker. Anmälan senast 23 augusti

Veniatkurs 20-22 oktober, Härnösand. Anmälan senast 17 september

Läs hela kurswebben
 

    Pressmeddelanden från stiftet

               Teologi för alla  

       3 maj Stiftsstyrelse
     10 maj Egendomsnämnd
 
Läs de senaste nyhetsbreven