Vecka 17 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Vill du vara med och skapa en mer cirkulär kyrka? Då ska du titta närmare på det här projektet.
 
I april 2023 startade ett pilotprojekt med målet att öka återbruket av begagnade möbler och inventarier inom Svenska kyrkan. I projektet ska den digitala plattformen ”Sajkla” testas av ett antal pastorat och församlingar under 2023-2024 för att enklare dela med sig av begagnade möbler till varandra, och underlätta rekonditionering istället för att köpa nytt. Ökat återbruk av möbler är klokt både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv, och en viktig del av arbetet för en klimatneutral kyrka till 2030. Projektet är öppet för fler deltagare.
Läs mer
 
Så söker du stiftskollekt
 
Några gånger varje år tas det upp stiftskollekt i samband med gudstjänster i Skara stift. Det finns möjlighet att söka hos domkapitlet om att få en sådan kollekt.
Reglerna för kollekter finns bland annat i kyrkoordningen. Där sägs att stiftskollekt får tas upp högst tio dagar varje år. Domkapitlet bestämmer kollektändamålen och vilka dagar som stiftskollekt för de olika ändamålen ska tas upp.
I regelverket sägs också att det ska finnas principer och kriterier för vilka ändamål kollekterna ska ges till. I Skara stift har de sin grund i stiftets vision att "tillsammans i Skara stift, i ord och handling, tala tydligt om Jesus".
Läs mer
 
Webbinarium med Klimatpsykologer: Ungdomar, klimatkänslor & engagemang!
 
Torsdagen den 25 maj 2023 kl. 09:00 – 10:00.
Klimatpsykolog Kata Nylén berättar om materialet Klimatkraft, som projektet Terra-pi har tagit fram, och hur du kan använda det i den pedagogiska verksamheten. Det ges en introduktion till känslohantering, och hur vi kan använda oss av känslorna för att skapa förändring för klimatet och varandra. Du får även inspirerande tips om hur andra församlingar har arbetat med materialet.
Målgrupp: miljösamordnare, pedagoger och andra intresserade
Ingen anmälan krävs.
Webbinariet genomförs av Strängnäs stift och TerraPi/klimatpsykologerna.

Läs mer om webbinariumet här (länk till Kornet)
Anslut till webbinariumet här (25 maj kl 09.00 via Teams)
 
Organisationspraktikant sökes!
- för rapport om arbetet med papperslösa
Nu sökes en praktikant för hösten 2023. Fokus för praktiken ligger på Svenska kyrkans arbete med papperslösa genom att skriva en rapport som berör det interna arbetet och dess spänningar inom Svenska kyrkan. Initiativet kommer från Skara stift, Göteborgs stift och Sensus.
Känner du någon som kan passa för detta spännande arbete? Läs mer här
 
 
Svenska Kyrkans Unga: Vårskriket och Skapelsetid
 
Vårskriket
Vi bjuder in till en skön friluftshelg för ungdomar 13+
Vi möts på lägerplatsen Flarken i Vänerns skärgård till några goda dagar då vi utforskar livet med Kristus, livet tillsammans, livet på vattnet och livet. Dessutom kommer helgen bjuda på många spännande inslag,
t ex kanot, hantverk, mat över öppen eld mm. Och: vi hälsar våren och lovprisar Skaparen med ett jublande VÅRSKRIK!
12-14 maj. Sista anmälan 28 april
Läs mer

Skapelsetid
27 juni-2 juli är det äntligen dags för vårt stora friluftsläger igen, denna gång på vår egen friluftsgård Flarken på Spårön vid Kållands skärgård. När är det Skapelsetid? Var det en gång för länge sedan, när allt blev till – eller pågår skapelsetiden just nu? I Bibeln står det att Gud skapade himmel och jord. Vad skulle det innebära för oss människor om vi vore Guds medskapare?
I den tid vi lever i nu är det viktigt att kunna se möjligheter till nyskapande. Vi behöver vända vårt fokus till Skapelsen och vår relation till den. Den är vår vän som vi är helt beroende av för vår överlevnad.
För juniorer och äldre. Sista anmälan 10 maj
Läs mer

Svenska Kyrkans Unga i Skara stift har en ny hemsida. Numera hittar du oss och all info om arrangemang på www.svenskakyrkansunga.se/skara
 
 
 
Välkommen till Lilleskogs själavårdsinstitut
 
På Lilleskogs själavårdsinstitut erbjuds ett program bestående av bland annat retreater och kurser. Välkommen att delta.

Retreat med enskild vägledning
Den 6 -11 juni
Retreat med enskild personlig vägledning sker i samarrangemang med Föreningen kompass.
Retreaterna vänder sig till alla som längtar efter att komma närmare Jesus Kristus och sig själva.
Utgångspunkten är Ignatius av Lyolas andliga övningar och den vägledare du samtalar med är utbildad inom den ignatianska vägledningstraditionen.
Läs mer

Skrivarkurs - ”Skriv till liv”
29 juni – 2 juli
Har du en längtan efter att skriva om ditt liv (eller annat) och att få tid att reflektera och skapa i gemenskap i en själfull sommarmiljö, på det sätt som passar dig. Ledare för dagarna är Ann Westermark, Skrivhälsan.
Läs mer

Själavård med unga
Du som arbetar med barn och unga i din tjänst i Svenska kyrkan är välkommen
till själavårdsutbildningen Själavård med unga. Många unga finns i församlingarnas
verksamheter och behovet av samtalsstöd från ansvarstagande vuxna är stort. Vi definierar själavårdssamtalet som ett samtal i kyrkans kontext som handlar om hela människan sedd i den kristna trons ljus. Vi intresserar oss för verkligheten sådan vi upplever den, inklusive gudsrelationen och vi utgår från att själavårdarens uppgift inte är att tolka konfidenten utan ta hens upplevelser på allvar och stödja hen till egna val.
Kursen består av ett digitalt introduktionstillfälle samt 3x2 dagar under hösten 2023 och våren 2024: Digital introduktion 15 nov kl 09-11, 14-15 dec 2023, 29 feb-1 mars och 16-17 maj 2024. Deltagandet förutsätter närvaro vid alla dagar och tider. Förutom dessa dagar behöver viss tid för litteraturstudium (två böcker) räknas in i utbildningen. Max antal deltagare är 14 personer.
Håll utkik efter mer information och anmälan på Lilleskog hemsida!
 
Rustad: "Förebilder i lärjungaskap"
Välkommen till höstens spännande Rustadhelg - en ledarutbildning för unga ledare som vill ta ansvar i församlingens grundläggande uppgift och få växa i sitt ledarskap och i sin tro. Helgen kommer att erbjuda seminarier, workshop, föredrag, reflektion i församlingsgruppen och mycket annat.
Läs mer
Samtalsserie om hållbarhet
Välkommen till en samtalsserie som tar upp temat Hållbarhet på olika sätt och utifrån olika perspektiv! En del träffar är digitala och några är fysiska - du avgör själv hur många du kan och vill delta i!
Solenergi, medarbetarskap och stad och landsbygd är några av de teman som tas upp. 
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
29-30 augusti

Rabbi Yonatan Neril, Fredrik Ivarsson, Annika Spalde och Lovisa Mienna Sjöberg finns bland de medverkande vid kursen för diakoner och präster i augusti. Då blir det också pilgrimsvandring. Rubriken är "Jorden vi ärvde -om skapelse och spiritualitet".
Läs mer
Präst- och diakonkurs
5-6 december

”Gud i dina händer – Att skriva, läsa, be, sjunga, dela texter/böner/psalmer som håller över tid” är rubriken på 2023 års sista kurs för diakoner och präster. Medverkar gör Maria Kuchen, Christina Lövestam, Leif Nahnfeldt och Charlotte Frycklund. 
Läs mer
 
 
Digital fördjupningsdag: På lika villkor
"På lika villkor" sätter fokus på vårt möte med barn, unga och konfirmander i behov av särskilt stöd. Tillsammans får vi handfasta redskap och teoretiska perspektiv på hur vi formar och underhåller inkluderande praktiker. Välkommen till en digital fördjupningsdag!
Läs mer
Inspirationsdag för anställda om idealitet
Under hösten bjuds du som är anställd medarbetare i församling eller pastorat i Skara stift in till inspirationsdagar om idealitet. Dagen innehåller intressanta föredrag samt valbara pass utifrån olika områden. Syftet med dagen är att synliggöra nycklar till engagemang i uppdraget att vara kyrka tillsammans.
Läs mer
 
Att vara kyrka - om delaktighet och idealitet
Att vara kyrka är en kurs för församlingar som önskar utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang genom att involvera, inspirera och rekrytera ideella medarbetare i församlingarna.
Kursen riktar sig till anställda, förtroendevalda eller ideella medarbetare som samordnar och leder ideella medarbetare i att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Läs mer
Ny i stiftet? Välkommen till stiftskansliet i augusti
 
Är du nyanställd i församling eller pastorat eller vill du bara veta mer om Skara stift, biskopen och Svenska kyrkans organisation? Välkommen till en halvdag i Skara och träffa kollegor från andra delar av stiftet och medarbetare på stiftskansliet. Du anger i anmälan vilken yrkeskategori du tillhör, så får du möjlighet att knyta relevanta kontakter på stiftskansliet!
Läs mer
 
 
K-BOK certifiering
- hög tid att anmäla sig

Välkommen till K-Bok certifiering 22–23 maj på Flämslätt. Vi kommer under två dagar gå igenom K-bok. Ta om möjligt med egen arbetsdator, med K-boks-klienten inlagd. Du behöver dessutom ha ordnat med behörighet till Kbok. 
Sista anmälningsdag är 30 april, så skynda att anmäla dig!
Läs mer
Användardag om administrativa system
Välkommen till Användardag 2023. Kbok, Kyrksam och KyrkSpar är kraftfulla verktyg i församlingsarbetet. Göteborgs och Skara stift bjuder in till en fortbildningsdag för dig som jobbar i något av dessa program och vill hålla dig uppdaterad.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


MAJ
- HBTQI-nätverket, 5

AUGUSTI
- Livslångt lärande i församlingen, start i augusti

SEPTEMBER
- Profilkurs för kyrkomusiker, 26-27
 
 





OKTOBER
- Ideellt Forums idédag, 7
- Profilkurs för församlingspedagoger, 17-18

NOVEMBER
- Berätta bibelberättelserna, 9
- Inspirationsdag för ideella, 18
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER