SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
Seminarieserie - Framtidens styrning och ledning
 
Under hösten och vintern 2022/2023 har vi tillsammans med forskare och kommun- och regionföreträdare fördjupat oss i centrala frågor kring framtidens styrning och ledning. De har varit mycket uppskattade, varför vi under hösten 2023 erbjuder serien igen!

I serien ska vi tillsammans med er fördjupa oss i centrala utmaningar och möjligheter kring framtidens styrning och ledning.

Syftet är att få en gemensam utgångspunkt samt dela tankar, idéer och perspektiv att vidareutveckla på hemmaplan.

Målgruppen är ledningsgrupper i kommuner och regioner men även andra intresserade är välkomna.

Läs mer om de tre olika seminarierna och anmäl din ledningsgrupp.
 
Seminarieserien om digitalisering ur ett styrnings- och ledningsperspektiv fortsätter!
 
Välfärden står inför stora utmaningar vad gäller finansiering och kompetensförsörjning.

Vi behöver förnya våra arbetssätt för att klara utmaningarna och här ger digitaliseringen enorma möjligheter. Bra styrning och ledning av denna är avgörande för att klara av den omställning vi står inför.

Vi erbjuder därför flera seminarium på temat under våren.
  • Förändringsledning - ta vara på digitaliseringens möjligheter - 5 maj kl. 12.00
    Anmäl dig
  • Det digitala arvet hos kommuner och regioner - 2 juni kl. 9.00
    Anmäl dig
 
Kommundirektör och ny i ditt uppdrag?
 
SKR vill att du ska lyckas i rollen som kommundirektör och bjuder därför in dig till fyra utbildningsdagar med start i oktober 2023.

Under utbildningen får du bland annat:
  • en överblick över den svenska samhällsmodellen och välfärdens utmaningar
  • tillfälle att möta och samtala med andra om ditt uppdrag och din roll i förhållande till politiken, ledningsgruppen, verksamheterna och omvärlden
  • introduktion till SKR:s roll, organisation och erbjudande till dig som kommundirektör, samt möta experter inom SKR inom centrala frågor och områden
Sista anmälningsdag 9 oktober 2023.
Anmäl dig
 
Aktuellt från SKR
 
 
Erbjudande om stöd vid införande av välfärdsteknik
Är din kommun på väg att införa välfärdsteknik och behöver hjälp på vägen? SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik erbjuder strategiskt stöd vid enstaka tillfällen eller vid en längre period under 2023.

Det finns även möjlighet att få coachning av en specifik roll i arbetet med omställning eller stöd i verksamhetsutveckling av digitala lösningar i kommunal vård och omsorg.

Mejla vft@skr.se med din kommuns intresseanmälan. Ett 20-tal kommuner har redan hört av sig.

Erbjudande om stöd vid införande av välfärdsteknik
 
Utbildning i nyttokalkyl
Tillsammans med SKR och Inera har Adda tagit fram en on demand-utbildning i Nyttokalkylen. Den vägleder dig genom praktisk träning i hur du framgångsrikt använder dig av Ineras modell för nyttokalkylering för att identifiera och beräkna nyttor och styra för att realisera dessa i ert utvecklingsarbete.

Utbildning i nyttokalkyl.
 
Nationellt kompetensforum digital mognad
Offentlig sektor behöver öka sin digitala mognad för att bättre kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter.

SKR och Adda tar tillsammans med deltagande kommuner och regioner ett långsiktigt ansvar för att vidareutveckla, koordinera och förvalta erbjudandet inom digital mognad.
Visst ska din organisation också gå med?

Anslut er organisation till Kompetensforum digital mognad
 
Nyfiken på innovationsledning?
Adda Kompetens erbjuder en digital utbildning i innovationsledning för chefer och ledare i välfärden som vill stärka sin organisations omställningsförmåga och innovationskultur.
Är du nyfiken på vad utbildningen handlar om och om den passar dig och din organisation?

Då finns möjligheten att ta del av en kostnadsfri del av utbildningen.
Läs mer om hela utbildningen på Adda Kompetens. 
 
Grundutbildningar i tjänstedesign hösten 2023
Programmet för Innovationsguidens utbildningar för hela 2023 är nu publicerat. Grundutbildningarna i tjänstedesign erbjuds både som fysiska eller digitala 2-dagars utbildningar.

Utbildningarna vänder sig till dig i offentlig sektor som vill lära dig mer om tjänstedesign och hur det går till när man utvecklar tjänster med utgångspunkt i användarens behov.
 
 
Dela Digitalt tillgänglighetsanpassas
Dela digitalt kommer under april att få nytt utseende, funktionerna ska fortfarande vara det samma. Hör gärna av dig till supporten om det är något du inte hittar eller funktion som du saknar.

Dela Digitalt
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
KommIT
Kommits digitaliseringsdagar genomförs den 8-10 maj i Sundsvall, ett forum för erfarenhetsutbyte för alla som jobbar med digitalisering i kommunerna.

Årets tema är Kollektiv digitalisering - Möter välfärdens kompetensutmaning.

Ta del av programmet och anmäl dig här.

Kommits är en användarförening med syfte att tillvarata kommuners intresse i digitaliseringsfrågor.
 
Inbjudan till workshop med SustainGov
Vill du vara med och forma ett strategiskt innovationsprogram med fokus på att utveckla offentlig sektors kapacitet och förmåga att hantera dagens och morgondagens utmaningar?

Då är du välkommen att delta i en digital workshop den 24:e april med fokus på sysselsättning och offentlig sektors kompetensförsörjning. Syftet är att fånga behov och insikter från företrädare från kommuner och regioner.

SustainGov är ett förstudieprojekt med fokus på offentlig sektors utmaningar och möjligheter där målet är att etablera ett nytt långsiktigt strategiskt innovationsprogram som utgår från våra största samhällsutmaningar.
 
 
Nätverk och andra mötesplatser
 
 
Är du medlem i vårt Nätverk för resultat?
SKR erbjuder dig möjlighet att delta i ett nätverk för att få stöd att utveckla styrningen i din kommun/region.

Nätverk för resultat riktar sig till dig som arbetar på ledningsnivå och är controller eller kvalitetsstrateg. I nätverket får du möjlighet att tillsammans med SKR och andra kommuner/regioner diskutera och jobba tillsammans med aktuella frågor som rör kommun- eller regionövergripande styrning och ledning med fokus på att styra för resultat.

Anmäl dig till Nätverk för resultat
 
Redaktör
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00