Senaste nytt om trafik och infrastruktur från SKR
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om SKR:s uppföljning av arbetet med infrastrukturplaner och nya modellavtal för bussupphandlingar samt axplock från omvärlden.
 
Nytt från SKR
 
 
Infrastrukturplaner - synpunkter på genomförd planeringsprocess
Det behöver vara en tydlig, öppen och transparent process som beaktar regional politik inom framtagandet av kommande nationella plan för transportinfrastrukturen. Det är några av medskicken från SKRs uppföljning av senaste planeringsomgången.
 
För femte gången har SKR följt upp arbetet med att ta fram planer för transportinfrastrukturen. Nu utifrån det senaste årets fastställande av nationell plan och länsplaner för transportinfrastrukturen perioden 2022-2033. Uppföljningen baseras på en enkät kompletterad med samtal med SKRs medlemmar. En upplevelse av dagens arbetssätt är att det är för resurskrävande i förhållande till vad som går att påverka och att arbetet skulle kunna gå att effektivisera.

Nu inväntar vi regeringens startskott inför kommande planeringsomgång. Ett arbete som brukar inledas med att Trafikverket får i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag för den långsiktiga infrastrukturplaneringen.
Kontakt: Christoffer von Bothmer (SKR), christoffer.von.bothmer@skr.se
Nytt modellavtal för bussupphandlingar
Kollektivtrafikbranschen har gemensamt arbetat fram ett nytt modellavtal för upphandling av kollektivtrafik med buss. Detta finns fritt att använda nu.

Modellavtalet har förankrats hos både trafikföretagen och de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och är framtaget av KollA, Kollektivtrafikens Avtalskommitté. Avtalet är redo att börja användas och är ett av många viktiga verktyg att använda för att öka branschens mål om att 4 av 10 resor ska ske kollektivt 2030.

- Branschen har gemensamt jobbat fram detta för att skapa tydlighet och bättre förutsättningar för att möta behoven hos både upphandlare och trafikföretag. Vår förhoppning nu är att modellavtalet med bilagor kan bidra till att stärka samarbetet mellan parterna, ge en positiv utveckling av våra branschöverskridande arbeten och verkligen kunna vara till nytta för parterna runt om i landet, säger Ewa Rosén, nuvarande ordförande i KollA.
Modellavtal för bussupphandling på Partnersamverkans webbplats
Insamling av Gatustatistik är igång!
Det finns en stor efterfrågan på statistik inom väghållningsområdet!
Var med och bidra med nyckeltal från din kommun till Gatustatistik i Kolada. Inmatningen pågår fram till 30 april 2023.

Anmäl ert intresse till: inmatning@kolada.se
Kontaktperson: Selda Taner (SKR), selda.taner@skr.se
Mer om gatustatistik
Ny ordförande för Kollektivtrafikens avtalskommitté
Mikael Olsson är namnet på nästa ordförande för KollA, Kollektivtrafikens Avtalskommitté. Han tar över efter Ewa Rosén den 23 maj.
Mikael efterträder Ewa Rosén som går i pension och kommer under våren att gå parallellt med henne för att sätta sig in i uppdraget.

- Jag tror starkt på samverkan för att utveckla kollektivtrafiken på ett hållbart sätt och då är det viktigt att vi tillsammans tar ett stort ansvar och är med och utvecklar avtalsprocessen. Därför är KollA viktigt, det är där vi skapar förutsättningarna för större affärsmässighet i branschen från båda sidor, kommenterar han.
Mer om Kollektivtrafikens avtalskommitté på Partnersamverkans webbplats
 
Kurser och konferenser
 
SKR:s kalendarium
SKR:s kurser och konferenser finner du i kalendariet på SKR:s webbplats.
 
Mötesplats samhällsbyggande 13-14 juni
Även i år arrangerar SKR konferensen Mötesplats samhällsbyggande och i år är temat Det robusta samhället.

Målgruppen är chefer och strateger i kommuner och regioner inom samhällsbyggnadsområdet, lokal och regional utveckling, fastighetsutveckling, infrastruktur, miljö och klimat, krisberedskap med mera. Konferensen är i år på Elite Hotel Marina Tower, nära Södermalm i Stockholm, 13- 14 juni.

Programmet innehåller inspiration och fördjupningar inom en rad områden med bäring på robusthet – civilt försvar, krisberedskap, cybersäkerhet, försörjningsberedskap med mera. Talare från såväl regeringskansliet som kommun- och regionledningar, liksom experter inom olika områden medverkar. Det kommer även arrangeras några valbara studiebesök.
Program och länk till anmälan
Cykelkonferensen
I år arrangeras Cykelkonferensen i Sundsvall, den 30-31 augusti 2023. Boka dagarna i din kalender redan nu!

SKR och Trafikverket arrangerar konferensen tillsammans med årets värdkommun. Konferensen vänder sig främst till dig som jobbar med cykelfrågor på kommunal, regional eller nationell nivå. Cykelkonferensen 2023 pågår i två dagar, med både information och inspiration kring hur vi kan utveckla cykelns roll i våra samhällen inklusive en cykelutflykt.
Anmälan till konferensen öppnar i slutet av april.
Kontaktperson: Ida Nelson (SKR), ida.nelson@skr.se
 
Nytt från omvärlden
 
 
Transportstyrelsen har informationsmöte för järnvägsbranschen
Den 26 maj bjuder Transportstyrelsen in till informationsmöte för järnvägsbranschen. Mötena sker regelbundet och är ett sätt för branschens aktörer att få information i aktuella frågor som rör järnvägen. Programmet innehåller såväl nationealla som internationella delar. Ingen föranmälan krävs till mötet.
Program och mer information på Transportstyrelsens webbplats
Grundkurs i utformning av vägar och gator
Jobbar du idag med väg- och gatuutformning inom stat, kommun eller hos privat aktör i en roll som beställare, projektledare eller utformare? I så fall är detta en kurs för dig som stärker dig i din yrkesroll och bidrar till att du kan utöva din roll i ett tydligare sammanhang.

Kursen baseras bland annat på VGU-guiden som Trafikverket har tagit fram tillsammans med SKR.
Trafikverksskolans grundkurs i utformning av vägar och gator
Kontaktperson: Prem Huq (SKR), prem.huq@skr.se
 
Kontakt
Peter Haglund
peter.haglund@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se