Nyhetsbrev april 2023
 
I det här utskicket:
  • Dansprogram våren 2023
  • Fritidsaktiviteter våren 2023
  • Efter årsmötet 2023
  • Ny ordförande i FUB Stockholm
  • FUB Stockholms sommarkryssning är fullbokad
  • JagKanCykla - Påsklovsläger
  • Projektet JagÄger - Individuell plan
  • Kostnadsfritt friskvårdskort i stadens simhallar
  • Nästa nyhetsbrev
 
Dansprogram våren 2023
 
 
Fritidsaktiviteter våren 2023
 
Månadsmingel
Vårens kvarvarande månadsmingel är 6 maj och 3 juni.

Ladda ned inbjudan till månadsmingel våren 2023 här!

Medlemsmöten i Inre Ringen
Anmäl dig till medlemsmöte i Inre Ringen 12 april. Snart kommer även inbjudan till ännu ett medlemsmöte 24 maj.

Läs inbjudan till medlemsmöte 12 april här!
 
Ung i FUB
Är du mellan 16–25 år? Välkommen att delta i UNG I FUB Stockholm.
Vårt mål är att erbjuda ungdomarna meningsfulla aktiviteter i ett sammanhang där de kan umgås och utveckla sin självständighet med kompisar.

Vi träffas två gånger i månaden klockan 17.00-19.30. Vårens kommande datum är 17 april, 25 april, 9 maj, 24 maj och 8 juni.

Läs inbjudan här!
Läs mer om Ung i FUB här!
 
Bowling
Onsdagar och torsdagar på Birka Bowling.

Avslutningsdatum i bowling är onsdag 31 maj respektive torsdag 1 juni.

Läs mer om aktiviteten här!
 
Gymnastik
Måndagar i Matteusskolan.

Avslutningsdatum i gymnastiken är måndag 29 maj.

Läs mer om aktiviteten här!
 
Efter årsmötet 2023
 
Den dagliga kulturverksamheten Medis 5. 
Vid årsmötet i FUB Stockholm den 9 mars valdes några nya namn in i våra styrelser för FUB Stockholm och Inre Ringen Stockholm. Vi har också en ny ordförande i FUB Stockholm som presenterar sig närmare nedan.

Här är de nya styrelserna:
FUB Stockholms styrelse
Inre Ringens styrelse

Årsmötet avslutades med ett fint och tänkvärt uppträdande från Medis 5 som handlade om de globala målen i Agenda 2030.
 
Styrelsemöte april 2023.
Ny ordförande i FUB Stockholm
 
Monica Lönnström Billgren heter jag, och jag är nyvald ordförande för FUB Stockholm. Jag har varit med i styrelsen sedan 2011, men har lång erfarenhet av rörelsen genom att jag varit god man i över 30 år. Till vardags arbetar jag inom Internationellt utvecklingssamarbete, bland annat på Shia/My Right där jag följde flera av FUB:s internationella projekt.

Som nybliven ordförande har jag läst verksamhetsplanen för 2023 om och om igen. Jag ser en tydlig röd tråd kring de frågor vi driver och vad vi erbjuder våra medlemmar – Att leva ett gott liv och må bra. FUB Stockholm erbjuder fritidsaktiviteter som bidrar till gemenskap och ökad kunskap, men också ger kroppen möjlighet att röra på sig.

Jag tror också att det nya projektet Individuell plan som precis startat kommer att hjälpa oss med att samla kunskap om vad våra medlemmar önskar för att kunna leva ett gott liv.

Vårt intressepolitiska arbete på kommunal nivå tillsammans med FUB Stockholms Läns intressepolitiska arbete kring hälso- och sjukvårdsfrågor, lokaltrafik och färdjänst i regionen tror jag är en förutsättning för att genomdriva de förändringar som måste komma till stånd.

Tillsammans är vi starka!
 
FUB Stockholms sommarkryssning är fullbokad
 
Sören Strid underhåller på FUB-kryssningen 2021.
Det var väldigt många som ville följa med på årets sommarkryssning med FUB Stockholm så antalet platser är redan slutsålda hälsar Viking Line.

Men vi planerar faktiskt även att ha en julkryssning i år. Om allt går som vi tror kommer en inbjudan gå ut med vårt Nyhetsbrev i september.
 
JagKanCykla - Påsklovsläger
 
JagKanCykla kan glädjande berätta att vi fortsätter att erbjuda cyklister att lära sig cykla tvåhjuling.

I nästa vecka arrangerar vi cykelläger för påklovslediga i Liljeholmshallen.

Svenska Downföreningen Avdelning Sthlm i samarbete med FUB Stockholm har gjort det möjligt.

Nytt läger planeras till midsommar. Vi har sökt finansiering och hoppas på positiv respons.

Håll utkik på FB-sidan JagKanCykla för att hålla dig uppdaterad.
 
Projektet JagÄger - Individuell Plan
 
Nu är vi igång med JagÄger - Ett treårigt projekt som syftar till att göra den individuella planen lättillgänglig för den enskilde samt medvetandegöra handläggare om den långsiktiga vinsten av att upprätta och följa en Individuell Plan. Den enskilde ska ges större möjlighet till inflytande i frågor som rör hens livssituation utifrån de insatser som ges och planen ska tydliggöras som en överenskommelse mellan individ och kommun. Målet är att genom den Individuella Planen öka egenmakten hos den enskilde och skapa hållbarhet i insatser.

Individuell Plan
Enligt LSS §10 ska kommunen erbjuda en individuell plan till samtliga som får LSS insats. Den Individuella Planen kan innehålla konkreta insatser men även mål och visioner för framtiden, allt ifrån åtgärdsprogram i skolan, en livsförändring som att flytta hemifrån, daglig verksamhet eller fritidsaktivitet. Individuell Plan ska ge en samlad överblick över de insatser, stöd och service man har behov av och de insatser man får.

Vi vet att det idag är väldigt få som erbjuds en individuell plan, bl. a konstaterade Socialstyrelsen för mer än 10 år sedan att det endast är sex procent som har en individuell plan. Vi vill därför både visa på möjligheten och nyttan för de enskilda och för LSS-handläggare. Vidare ser vi behovet av att skilja på Samordnad Individuell Plan, Genomförandeplan och Individuell Plan, enligt LSS §10, som är den enskilde bestämmer över.

Med JagÄger vill vi utveckla ett arbetssätt kring individuell plan som ökar egenmakt och skapar hållbara insatser. Vi planerar att genom workshops och referensgrupper utveckla verktyg och material som underlättar processen och skapar goda förutsättningar för upprätta en individuell plan.

JagÄger har etablerat kontakt med handläggare i stadsdelar inom Sthlm:s stad samt några kranskommuner. För att skapa en bild av om och hur den Individuella Planen används av kommunerna skickar vi i dagarna ut en enkät till LSS handläggare inom hela Stockholms län. De enskilda har vi kontakt med genom flera olika dagliga verksamheter där vi också kommer att börja med att undersöka nuläge och intresse men också hur många som faktiskt har en Individuell Plan.

Nyfiken på projektet? Du är välkommen att höra av dig

Bengt Lyngbäck bengt@fubstockholm.se el 070 659 16 50
Magdalena Kydd magdalena.kydd@autismstockholm.org el 070 911 19 61
 
Kostnadsfritt friskvårdskort i stadens simhallar
 
Stockholms stad har beslutat att alla som bor i service- eller gruppbostad inom LSS ska få kostnadsfritt friskvårdskort. Kortet gäller på stadens egna simhallar som till exempel Eriksdalsbadet och gäller för både bad och gym.

Du som bor i service- eller gruppbostad meddelar din personal att du vill ha ett friskvårdskort så hjälper de dig. Det gäller även boenden som inte drivs i stadens egen regi.
 
Nästa nyhetsbrev kommer strax före midsommar 2023.