Staten måste kliva fram – inte ta över
 
Nu har remissinstanserna yttrat sig över utredningen om ett ökat statligt ansvar för skolan. En viktig utredning som varit i fokus för den nationella skoldebatten under lång tid. Även om SKR motsätter sig ett statligt huvudmannaskap, ser vi att det finns områden där staten borde kliva fram och ta ett större ansvar. Läs mer i Monicas Sondes blogg.  
 
 
Välkommen till Skolriksdagen - anmälan stänger snart!
 
Du glömmer väl inte att anmäla dig till Skolriksdagen? Mötesplatsen för dig som är politiker, ledande tjänsteperson eller rektor. Du erbjuds inspiration, kunskapspåfyllnad, möten och angelägna diskussioner om skolans utveckling. Välj mellan 30 seminarier eller workshops. För politiker erbjuds också partigruppsmöten. Ta del av programmet och anmäl dig senast den 21 april, än finns det platser kvar. Varmt välkommen!
 
 
Samband mellan nationella prov och gymnasiebehörighet
 
Elever utan godkänt resultat på de nationella proven i matematik och svenska i årskurs 3 riskerar att inte få behörighet till gymnasiets nationella program. Det visar en ny studie som Handelshögskolan vid Örebro universitet har tagit fram på uppdrag av SKR. 
 
 
Öppna jämförelser - Gymnasieskola 2023
 
I Öppna jämförelser – Gymnasieskola kan du jämföra nyckeltal om studieresultat på kommunnivå. Publiceringen består av statistik och kommunrapporter med visualiseringar av varje kommuns resultat. Inför årets publicering är nyckeltalet som beskriver gymnasieelevernas genomsnittliga betygspoäng justerat, så att det enbart visar värden för de elever som nått examen.
 
 
Välkommen till informationsmöte för skolchefer den 18 april
 
Monica Sonde bjuder in till terminens andra webbsända informationsmöte för skolchefer. Temat är förskola och skola på vetenskaplig grund. Vi gästas bl.a. av Malin Westling, skolchef i Piteå kommun. Läs med om programmet och anmäl dig via länken senast den 17 april.
 
 
Ny webbsida: Fristående förskolor och pedagogisk omsorg i enskild regi
 
Från och med januari 2023 gäller skärpta krav i skollagen som gäller ägar- och ledningsprövning av enskilda huvudmän, fristående förskolor med konfessionell inriktning samt för pedagogisk omsorg i enskild regi. SKR har tagit fram en ny webbsida med vägledning kring dessa krav. 
 
 
Ny webbsida: Förskola för fler barn
 
SKR har skapat en webbsida om kommunernas nya uppdrag att öka deltagandet i förskolan. Vi planerar att fylla på med fler frågor och svar framöver.
 
Frukostmöte om projektet ­– Öppen förskola för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden
 
Välkommen till ett digitalt möte den 2 maj där du får veta mer om SKR:s och regeringens satsning på öppen förskola som arena för att främja utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Målgrupp för mötet är politiker, chefer, strateger för arbetsmarknadsenhet eller motsvarande samt öppen förskola.
 
Arbetsmiljöverket inspekterar hot och våld i skolan
 
Arbetsmiljöverket förbereder inspektioner om hot och våld inom landets skolor. Ungefär var femte skola kommer att inspekteras mellan 1 maj 2023 och 30 juni 2024. Om Arbetsmiljöverket hittar brister kommer de att ställa krav i ett inspektionsmeddelande. Till viss del genomför de uppföljande besök och vid behov lyfter de frågan till kommunledning. SKR har sammanställt en webbsida med information om inspektionen och tips på hur man kan förbereda sig.
 
 
Fler webbsändningar och konferenser
 
 
Nya bestämmelser som rör ägar- och ledningsprövning för fristående förskolor (18 april)
Välkomna till ett webbsänt seminarium med fokus på nya bestämmelser för kommunernas ägar- och ledningsprövning av enskilda huvudmän. Bestämmelserna gäller vid tillståndsprövning och tillsyn av fristående förskolor samt godkännande av enskild huvudman som ska bedriva pedagogisk omsorg.
Kommunernas ansvar för fristående förskolor
 
School to Work conference (25 april)
SKR arrangerar en digital heldag inom Östersjösamarbetet School to Work. Fokus är på strategier för att motverka studieavbrott och att få unga som varken arbetar eller studerar att återgå till studier eller etablera sig på arbetsmarknaden. Du får ta del av lärande exempel från länder runtom Östersjöregionen och höra en föreläsning av professor Paul Downes, Dublin University. Konferensen vänder sig till tjänstepersoner och förtroendevalda som arbetar med skola, arbetsmarknad och ungdomsfrågor eller angränsande på lokal, regional, nationell och EU-nivå
Program och anmälan: School to Work conference
 
Barnrättsperspektivet inom skola – i teori och praktik (12 dec)
En heldags webbsändning om vad ett barnrättsperspektiv innebär inom grundskola och gymnasium. Myndigheter, organisationer och kommuner informerar om sina kunskaper och erfarenheter. SKR, Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), Skolinspektionen, UNICEF, Elevernas Riksförbund, Sveriges elevkårer och kommuner deltar.
Barnrättsperspektivet inom skola – i teori och praktik
 
 
Nyheter från andra aktörer
 
 
Film om planering och dimensionering
Skolverket har tagit fram en film som informerar om de nya bestämmelserna för planering och dimensionering av utbildning i gymnasieskolan och komvux som träder i kraft den 1 juli 2023 och som ska tillämpas från 2025.
Film: Planering och dimensionering – ändringar i skollagen
 
Lilla Krisinfo - en webbplats för barn om kriser
I februari lanserade Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, och Krisinformation.se sajten Lilla Krisinfo. Här finns barnanpassad information om allvarliga aktuella händelser som kriget i Ukraina, Nato eller Covid-19. Men också lärande texter om hur skyddsrum och Hesa Fredrik fungerar eller vad vi ska tänka på om det blir översvämning. Här finns även FAQ riktad till föräldrar och vuxna.
Lilla krisinfo
 
Utbildningar för skolchefer
Föreningen Sveriges skolchefer erbjuder i samarbete med Skolverket och SKR utbildningar för förvaltnings- och skolchefer men också andra högre chefer inom utbildningsområdet. Utbildningarna syftar till att ge kunskap för att förstå och hantera de krav och möjligheter som skolchefsrollen innebär i relation till den egna huvudmannen, till skolans och förskolans ledare, till samhällsmedborgarna samt till andra berörda områden. Till augusti och september planeras tre nya utbildningar. 
Sveriges skolchefer: Utbildningar för skolchefer
 
Redaktör:
Hanna Sällemark
 
Sveriges Kommuner och
Regioner
www.skr.se
08-452 70 00