April 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kerstin Evelius ny chef för psykisk hälsa på SKR
 
Kerstin Evelius blir ny sektionschef för Uppdrag Psykisk Hälsa på SKR. Hon kommer närmast från Region Uppsala och har tidigare bland annat varit regeringens nationella psykiatrisamordnare.
Kerstin Evelius är utbildad beteendevetare och har en lång erfarenhet av arbete med psykisk hälsa på kommunal, regional och nationell nivå.
I dag arbetar Kerstin Evelius som strategiansvarig på Region Uppsala, med att driva, följa upp och kvalitetssäkra regionens arbete med psykisk hälsa. Under åren 2015-2018 arbetade hon som regeringens nationella psykiatrisamordnare. Hon har varit utredare i flertalet statliga utredningar inom psykiatriområdet och har också en bakgrund från flera ledande positioner inom näringsliv och ideella organisationer.
SKR:s arbete med psykisk hälsa handlar om att stödja och skapa så goda förutsättningar som möjligt för utvecklingsarbetet i kommuner och regioner, bland annat genom samordning och genom att påverka nationella aktörer.
– Jag ser mycket fram emot att börja på SKR och leda arbetet kring psykisk hälsa, säger Kerstin Evelius. Det går inte att "efterträda" en sådan personlighet som Ing-Marie, men jag brinner för de här viktiga frågorna och hoppas att jag och teamet tillsammans kan se framåt och ta arbetet vidare.
Kerstin Evelius tillträder 29 maj.
 
Aktuellt från SKR
 
Almedalen 2023
Det är mycket angeläget att demokratin och det fria ordet kan leva vidare, trots det våldsdåd som drabbade Ing-Marie Wieselgren i Visby förra året. SKR och teamet för Uppdrag Psykisk Hälsa kommer därför att delta under Almedalsveckan. SKR inleder med ett seminarium om att psykisk ohälsa är en av vår tids största folkhälsoutmaningar, framför allt bland barn och unga. Trots satsningar och fler anställda inom psykiatrin upplever många att det blivit svårare att få den hjälp man behöver. Hur kan Sverige skapa bättre förutsättningar för barns och ungas psykiska hälsa?
Läs mer om SKR och Almedalen 2023 (SKR.se)
 
Ny rapport: Redovisning överenskommelse om psykisk hälsa 2022
Rapporten redovisar det arbete som bedrivits av SKR enligt överenskommelsen ”Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention 2022”. Det har skett ett omfattande arbete kring bland annat barns och ungas psykiska hälsa och utveckling gällande mobila psykiatriska insatser, samt att kommuner och regioner har fått stöd för att samordna sina insatser till personer som behöver vård och stöd från både region och kommun.
Läs rapporten (SKR.se)
 
27 april är Familjehemmens dag
För tredje året i rad anordnas en nationell familjehemmens dag. Under dagen arrangerar SKR en webbsändning med ett kunskapspass riktat till socialtjänsten, och under eftermiddagen en webbsändning riktat till allmänheten för att öka intresset för att bli familjehem. 
Anmälan till webbsändningen för socialtjänsten (SKR.se)
Information om webbsändning för blivande familjehem (Uppdragpsykiskhalsa.se)
 
 
Övriga nyheter
 
Podd: Så minns vi Ing-Marie Wieselgren
För att minnas och hedra Ing-Marie Wieselgren har NSPH samlat olika människor för att prata om henne och hennes arbete. Det första avsnittet fokuserar på hur vi minns Ing-Marie och hur hon gjorde intryck på oss. Det andra avsnittet handlar om vad hon lyckades påverka och hur vi behöver jobba vidare.
Lyssna på podden (NSPH.se)

 
 
Ny utbildning om att möta personer med tankar på suicid
Nu finns ett nytt stöd för dig som möter människor som mår psykiskt dåligt och kan ha suicidala tankar. Genom att våga prata om det som är svårt och lyssna på den person du möter kan du göra stor skillnad. Utbildningen är webbaserad och kostnadsfri och vänder sig till alla som arbetar inom socialtjänsten.
Läs mer (Socialstyrelsen.se)
 
Lämna förslag till nationella suicidpreventiva konferensen senast 14 april
Konferensen äger rum 25-26 oktober i Östersund och syftar till att sprida kunskap och erfarenheter inom det suicidpreventiva området. Fram till och med 14 april kan man lämna förslag på presentationer och innehåll.
Mer information (Suicidprevention2023.se)
 
Ny webbutbildning om grundkomponenter i En meningsfull heldygnsvård
Sahlgrenska Universitetssjukhuset lanserade i mars 2023 en webbutbildning bland annat baserad på SKR:s skrift En meningsfull heldygnsvård och framtagen i samarbete med Västra Götalandsregionen (VGR) och NSPH Västra Götaland.
Webbutbildning: Tvångsvård och grundkomponenter för en meningsfull vård (vgregion.se)
Läs mer om SKR:s arbete med Meningsfull heldygnsvård (Uppdragpsykiskhalsa.se)
 
Förändringar i statsbidrag för att motverka ofrivillig ensamhet
Regeringen har beslutat om ändringar i statsbidrag för att motverka ofrivillig ensamhet. Nytt är att även trossamfund, samverkansorgan eller församlingar kommer kunna söka statsbidraget. Statsbidraget utlyses därför på nytt. I och med ändringarna kommer besluten för 2023 års medel att dröja.
Läs mer om villkoren och hur man ansöker (Socialstyrelsen.se)
 
Nya möjligheter att söka stöd för forskning inom psykisk hälsa
Under våren 2023 planerar Forte att öppna två olika utlysningar inom forskningsområdet psykisk hälsa. Båda utlysningarna genomförs inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för psykisk hälsa. Arbetet inom forskningsprogrammet styrs av en strategisk agenda där stressrelaterad psykisk ohälsa och höga sjukskrivningstal lyfts fram som ett av många prioriterade områden att belysa. Ett annat prioriterat forskningsområde är forskning om välfärdssystemets organisation och struktur relaterat till psykisk hälsa samt ett behov av att samla kunskap för erfarenhetsutbyte.
Läs mer på aktuella utlysningar (Forte.se)
 
Hur PTSD och traumatisk hjärnskada kan påverka tortyröverlevares liv lång tid efter flykt
Minnesproblem, avsaknad av initiativförmåga, motivation och problemlösning är några av de hjärnfunktioner som kan påverkas hos de som har blivit utsatta för tortyr. En ny studie undersöker konsekvenser av PTSD och traumatisk hjärnskada hos tortyröverlevare och hur det påverkar traumabehandling, asylprocess och integration.
Läs mer här (Röda Korsets Högskola, rkh.se)
 
 
Webbinarier och konferenser
 
12 april kl 14.00-15.30
Webbinarium: Att upptäcka och ge rätt stöd vid våld mot äldre i nära relation
Äldre personer är en grupp som inte syns så ofta i debatten om våld i nära relationer, men även äldre drabbas och kan många gånger vara i en mer utsatt situation än andra. Trots att det givetvis finns mycket stor variation inom gruppen kan äldre personer ibland ha svårare att undkomma våld i nära relation, till exempel på grund av sjukdom, skörhet och beroende av hjälp från omgivningen. Detta webbinarium är ett initiativ inom ramen för Kraftsamling psykisk hälsa.
Mer information och länk till webbinariet (Uppdragpsykiskhalsa.se)
 
21 april kl 10.00-12.00
Självvald inläggning (SI) inom svensk psykiatri – nationellt kunskapsstöd
Socialstyrelsen och SKR anordnar ett webbinarium för att presentera de olika rekommendationerna i kunskapsstödet och efter följer diskussioner kring hur de kan bidra till utvecklingen av SI. Deltagarna bjuds in till dialog och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor till både föreläsare och panelmedlemmar.
Mer information och anmälan (SKR.se)
 
26 april kl 12.00-13.00
Digital lansering: Meningen med mig
Meningen med mig är ett forskningsbaserat material med syfte att stärka ungas psykiska och existentiella hälsa. Det är ett icke-konfessionellt material som är fritt att använda i olika sammanhang där unga möts.
Mer information om lanseringen (Uppdragpsykiskhalsa.se)
Mer information om Meningen med mig (Svenskakyrkan.se)
 
27 april kl 08.00-09.00
Barn som är anhöriga – en grupp att uppmärksamma tidigt
Socialstyrelsen bjuder in till ett digitalt frukostseminarium om tidiga och samordnade insatser med fokus på barn som har föräldrar med psykisk ohälsa, missbruk, eller allvarlig sjukdom. Seminariet ingår i Skolverkets och Socialstyrelsens satsning på tidiga och samordnade insatser för barn och unga.
Mer information och anmälan (Socialstyrelsen.se)
 
2 maj kl 13.00-14.30
De yngsta barnen och deras familjer som är i behov av kompensatoriskt stöd
För att sprida kunskap och dela erfarenheter av arbete med kompensatoriska insatser till de yngsta barnen genomför SKR under våren 2023 en seminarieserie i tre delar. Det andra seminariet handlar om tidig upptäckt av barn och föräldrar som kan vara i behov av stöd från socialtjänsten, samverkan med socialtjänsten, anmälningsskyldigheten och vad som händer på socialtjänsten när en orosanmälan kommer in.
Mer information (Uppdragpsykiskhalsa.se)
 
10 maj kl 10.00-16.00
Digital konferens: Visa vägar 2023
NSPH bjuder in till sin årliga konferens för att diskutera: Hur gör vi för att arbeta med brukarinflytande? Vad finns det för metoder och verktyg? Vad ger det för effekt på verksamheten? Hur stärker arbetet brukare och patienter? En konferens som visar på möjligheterna med brukarinflytande inom psykiatrisk vård och omsorg, och ger konkreta exempel på metoder och verktyg. Bland gästerna finns både representanter från brukarrörelsen och från verksamheter som arbetat med olika av NSPH:s framtagna metoder. Delta via digital sändning eller på plats i Stockholm.
Läs mer om konferensen (NSPH.se)
 
10 maj kl 11.00-11.30
Informationsträff om Traumastödet
SKR:s Traumastödet är ett material för att arbeta i grupp med personer som har upplevt trauma och har behov av stöd. Syftet med Traumastödet är att ge stöd och verktyg för att hantera traumasymtom med inslag av andra svårigheter, såsom depression och ångest, som är vanligt hos personer med traumatiska upplevelser.
Delta i webbinariet (Uppdragpsykiskhalsa.se)
 
11 maj kl 13.30-16.00
Existentiell hälsa för ett hållbart arbetsliv
Vad kan bidra till ökad tillit och hoppfullhet? Vad känns meningsfullt just nu? Reflektion på arbetsplatsen kring dessa frågor synliggör att vi inte bara är kollegor – vi är människor också. Du får ta del av erfarenheter hur samtalsgrupper kring existentiell hälsa på arbetsplatsen kan bidra till psykologisk trygghet, samarbete, eget välmående och i förlängningen en god vård till de vi är till för. Syftet är att inspirera, lyfta goda exempel, utmaningar och bidra till ett gemensamt lärande. Detta webbinarium är ett initiativ inom ramen för Kraftsamling psykisk hälsa.
Mer information och anmälan (Uppdragpsykiskhalsa.se)
 
23 maj kl 13.00-16.00
Psykiatrin i siffror
SKR bjuder in till en webbsändning som presenterar psykiatrin i siffror för 2022. Kartläggningen innehåller data för den specialistpsykiatriska öppen- och heldygnsvården från samtliga regioner uppdelat på barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri och rättspsykiatri.
Mer information och anmälan (SKR.se)
SKR:s aktuella webbinarier och konferenser inom psykisk hälsa
 
 
Redaktör
Ingela Larsen
ingela.larsen@skr.se 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se