Fler anställda och fler som jobbar heltid 
 
Sveriges kommuner och regioner har tillsammans nära 1,2 miljoner anställda. Drygt tre av fyra anställda är kvinnor. SKR driver tillsammans med fackförbundet Kommunal projektet Heltidsresan, med målet att heltidsarbete ska vara det normala i välfärden. Antalet anställda har ökat och fler anställda arbetar heltid. Andelen som arbetar heltid ökar mest inom vård och omsorg. Det visar SKR:s personalstatistik för 2022.
Fler anställda och fler med heltid 
 
Avtal 2023
 
SKR, Sobona och Läkarförbundet har kommit överens om ett garanterat utfall för arbetstagarorganisationen på totalt 4.1 procent i löneöversynen 2023. SKR,
Sobona och Kommunal har även kommit överens om ett löneökningsutrymme för 2023 på totalt 4.1 procent som omfattar drygt 400 000 medarbetare i kommuner och regioner.
Avtalet med Läkarförbundet
Avtalet med Kommunal
 
Kerstin Evelius ny chef för Uppdrag Psykisk Hälsa
 
Kerstin Evelius blir ny sektionschef för Uppdrag psykisk hälsa på SKR. Kerstin kommer närmast från Region Uppsala och har tidigare varit regeringens nationella psykiatrisamordnare.
- Jag brinner verkligen för de här viktiga frågorna och ser fram emot att tillsammans med teamt på SKR ta arbetet vidare, säger Kerstin Evelius.  
Kerstin Evelius, ny chef för Uppdrag Psykisk Hälsa
 
Fler nyheter
 
 
Frågor och svar om dygnsvila
Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars samman-hängande dygnsvila under varje
24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.
Här hittar du frågor och svar med information om de nya reglerna.
Dygnsvila, nya bestämmelser
 
Undersköterska skyddad titel
Från och med den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär krav på bevis från Socialstyrelsen för att ha rätt att använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. I cirkuläret finns information och råd om vad som i nuläget är viktigt att känna till.
Cirkulär 23:11
 
Stärk arbetsmiljön för äldreomsorgens chefer med Chefoskopet
Äldreomsorgens chefer har en central funktion i att möta väl-färdens utmaningar. SKR, fackförbundet Vision och Akademikerförbundet SSR arbetar tillsammans för att stärka cheferna i äldreomsorgen. Verktyget Chefoskopet ger stöd att skapa rätt förutsättningar och arbetsmiljö. 
Socialtjänsbloggen
 
Ny rapport:
Rehabilitering i hemmet

En kartläggning av rehabilitering i hemmet och dess effekter på individ, närstående och verksamhet. Med rapporten vill SKR öka kunskapen om arbetssätt för rehabilitering i hemmet samt dess utbredning och effekter.
Rapport Rehabilitering i hemmet 
 
Gemensam plan för primärvård
Primärvården är navet i hälso- och sjukvården och har en viktig roll för människors hälsa och trygghet.
Ofta behövs färre organisatoriska mellanrum för att göra det enklare för invånarna. SKR har tagit fram stöd för hur kommuner och regioner kan arbeta med en gemensam plan för sammanhållen och personcentrerad vård.
Stöd Gemensam plan primärvård
Strategi för framtidens registerplattformar
En strategi för de nationella kvalitetsregistrens IT-lösningar har beslutats. Strategins inriktning är att stegvis konsolidera antalet registerplattformar. En nationell arbetsgrupp (NAG) kommer att utses för det fortsatta arbetet.
Beslutet pekar ut en riktning för fortsatt arbete
 
Nära vårds arbete 2022
Den 31 mars lämnade SKR in rapporten "Överenskommelsen om en god och nära vård" till Socialdepartementet. Rapporten beskriver de insatser som SKR gjort under året för att stödja kommuner och regioner i utvecklingen av den nära vården, med primärvården som nav. Exempel på innehåll är styrning, förändringsledning samt delaktighet genom bland annat patientkontrakt.
Rapport om god och nära vård
 
Många insatser för kvinnors hälsa och förlossningsvård
SKR har rapporterat om regionernas insatser för kvinnor och förlossningsvård under 2022 till Socialdepartementet. Arbetet har skett inom ramen för SKR:s och regeringens överenskommelse om förstärkta insatser för kvinnors hälsa och förlossningsvård. Satsningen har pågått sedan 2015.
Ett långsiktigt och uthålligt arbete lönar sig.
Insatser kvinnors hälsa och förlossningsvård
Redovisning av psykisk hälsa och suicidprevention
Rapporten redovisar arbeten som bedrivits av SKR enligt "Överens-kommelsen Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention 2022”. Det har skett ett omfattande arbete för barn och ungas psykiska hälsa samt utveckling av mobila, psykiatriska insatser. Kommuner och regioner har fått stöd för att samordna sina insatser till personer som behöver vård och stöd från både region och kommun.
Rapport om psykisk hälsa och suicidprevention
 
Evenemang och kurser
 
 
24 april
Glo och sno: Klimakteriet
Arbetar du med kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa? Missa inte SKR:s seminarieserie Glo och sno.
Nästa gång är temat klimakteriet och Region Skåne presenterar sitt arbete med kompetenshöjning inom klimakterierådgivning.
Glo och sno: Klimakteriet
 
27 april
Användning och analys av statistik inom folkhälsa
SKR och Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) genomför en utbildning för dig som vill arbeta med analyser och jämförelser av resultat utifrån indikatorer inom folkhälsa. Varje deltagare utgår från sin kommuns eller regions resultat samt väljer indikatorer som behöver analyseras.
Användning och analys av statistik inom folkhälsa
 
27 april
Familjehemmens dag 2023
För tredje året i rad uppmärksammar SKR Familjehemmens dag. Temat för årets webbsändning är förstärkt familjehemsvård inom kommunens egen verksamhet.
Familjehemmens dag 2023
 
28 april
Nyttan med läkemedelsautomater
Ett digitalt seminarium där Kramfors kommun berättar om sitt arbete med att införa digitala läkemedelsautomater i den kommunala vården och omsorgen.
Anmälan och mer information
 
4–5 maj
Strategiska kompetenser för tvärsektoriellt arbete
För att inspirera och involvera många olika aktörer i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet för jämlik hälsa arrangerar SKR en kurs om strategiska kompetenser. Den vänder sig i huvudsak till dig som arbetar med jämlik hälsa, social hållbarhet och hållbar utveckling inom kommun eller region.
Strategiska kompetenser för tvärsektoriellt arbete
 
10 maj
Informationsträff om Traumastödet
SKR:s "Traumastödet" är ett material för att arbeta i grupp med personer som har upplevt trauma och har behov av stöd. Traumastödet ger verktyg för att hantera traumasymtom med inslag av andra svårigheter, som depression och ångest, vilket är vanligt hos personer med traumatiska upplevelser.
Delta i det webbsända seminariet
 
16 maj 
Digitalt stöd inom  funktionshinderverksamheten
Ett webbsänt seminarium där flera kommuner berättar om de digitala lösningar som de använder idag. Tjänsterna är utvecklade för och tillsammans med brukarna och verksamheten.
Anmälan och mer information
 
23 maj
Psykiatrin i siffror
Presentation av en ny kartläggning av den specialistpsykiatriska öppen- och heldygnsvården från samtliga regioner uppdelat på barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri och rättspsykiatri.
Psykiatrin i siffror 2022
 
23-25 maj
SKR på Vitalis 2023
I maj är det dags för Vitalis, Nordens ledande e-hälsomöte i Göteborg. Träffa SKR på utställningen och ta del av våra programpunkter inom bland annat nära vård, befolkningsdata, egenmonitorering och välfärdsteknik.
SKR:s program på Vitalis 2023
 
30 maj
Framtidens äldreomsorg – biståndsbedömning och välfärdsteknik
Välkommen till ett seminarium om SKR:s juridiska vägledning kring olika biståndsinsatser som innehåller välfärdsteknik.
Anmälan och mer information
 
3 oktober
Toppledarprogrammet – ett ledarskapsprogram för högre chefer
SKR:s ledarprogram syftar till att stärka deltagaren i att klara välfärdsuppdraget genom att tolka och hantera utmaningar på olika systemnivåer och genom det egna ledarskapet.
Samtidigt ges möjlighet att bygga ett värdefullt nätverk med andra chefer. Sista anmälningsdag är 15 maj. 
Toppledarprogrammet
 
25–26 oktober
Nationella konferensen om suicidprevention
"Med samlad kraft för livet" är temat för den nationella suicidpreventiva konferensen som i år genomförs i Östersund. Här ges möjlighet till erfarenhetsutbyte och ny kunskap i ämnet. Konferensen vänder sig till alla som arbetar med frågor som rör psykisk hälsa och suicidprevention samt  politiker och organisationer som kan främja suicidpreventiva åtgärder.
SKR är medarrangör. 
Suicidprevention 2023
 
Lyssna på
 
 
Palle Lundberg om ledarskap i Nära vård podden
”Det är nu vi ledare behöver kliva fram och verkligen leda våra medarbetare och verksamheter in i framtiden”, säger Palle Lundberg, VD på Sveriges Kommuner och Regioner. I avsnittet samtalar han och Lisbeth Löpare Johansson om hur en person kan leda för att få andra att lyckas och ta ansvar.
Nära vård-podden avsnitt 123
 
Stress, prestation och återhämtning
För en nära vård behövs en hel del förändringar, bland annat så att hälso- och sjukvården kan arbeta mer främjande och preventivt. Därför är det viktigt att lära sig mer om reaktioner i förändring, vad som ger stress och hur vi kan hitta tid för återhämtning.
Om detta berättar Anitha Risberg, universitetslektor på Luleå tekniska universitet.
Nära vård podden avsnitt 124
 
Redaktör
Ingela Larsen
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00