Nyheter från SKR
 
 
Bemanningstrend inhyrd personal
Bemanningstrenden är en sammanställning över kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården som publiceras halvårsvis. Kostnadsredovisningen för helåret 2022 visar en fortsatt ökning av kostnader för inhyrd personal i relation till de totala personalkostnaderna.
Varaktig bemanning skapar säker vård
 
Märket är satt – vad ger det för effekter i vår sektor?
Parterna inom industrin har nu tecknat ett nytt löneavtal som innebär att värdet på löneökningarna är 4,1 procent 2023 och 3,3 procent 2024. Lokal lönebildning kommer emellertid att innebära att löneökningarna i slutändan kommer att skilja sig en del, baserat på marknadsläge, utrymme i budgeten och nuvarande löneläge. Exakt på vilken nivå andra avtal hamnar på för 2023 i slutänden är därför för tidigt att säga ännu.
Annika Wallenskog på Ekonomibloggen
 
Överenskommelse med Kommunal om löneökningsutrymme 2023
SKR, Sobona och Kommunal har kommit överens om ett löneökningsutrymme för 2023 på totalt 4.1 procent som omfattar drygt 400 000 medarbetare i kommuner och regioner.
Kommer att innebära en stor utmaning för kommuner och regioner, givet det ansträngda ekonomiska läget
 
Förkommersiell upphandling av plattform till stöd för cirkulär ekonomi
Under namnet ”Circular PSP” (Public Service Platforms) samlas upphandlare från 7 länder (Tyskland, Finland, Turkiet, Sverige, Irland, Portugal, Slovenien), som representerar 45 miljoner medborgare, för att investera 5,64 miljoner euro i en förkommersiell upphandling av en offentlig digital tjänsteplattform. Lösningen ska stödja affärsprocesser och arbetsflöden för att planera, upphandla och implementera innovativa lösningar för cirkulär ekonomi över Europa snabbare och i större skala.
Läs mer om EU-projektet här (engelska)
 
SKR kurser och konferenser
 
 
Hållbar upphandling för förtroendevalda
I upphandlingsprocessen kan dina beslut som förtroendevald göra skillnad!
Offentlig upphandling omsätter drygt 800 miljarder kronor årligen – genom kommunernas och regionernas gemensamma köpkraft kan vi bidra till en snabbare omställning och bidra till att uppfylla de globala målen i Agenda 2030.
Välkommen att delta i en e-kurs för hållbar upphandling
 
Grundkurs i offentlig upphandling
En tre dagars grundkurs i offentlig upphandling som tar upp viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att utföra sitt arbete på bästa sätt.
Välkommen 30 maj - 1 juni, 10.00-15.00, Högberga Gård, Lidingö
 
Idékonferens – kommuners samverkan med sociala företag
En inspirationsdag om hur vi kan arbeta tillsammans för en mer framgångsrik samhällsutveckling och en breddad arbetsmarknad.
Välkommen 25 april, klockan 9:00-15:00 digitalt
 
Intresseanmälan beställarnätverk konsulentstödda familjehem
SKR ser över intresset gällande att inrätta ett beställarnätverk för konsulentstödda familjehem.
Anmäl intresse på länken nedan
 
Gemensam upphandling av läkemedelsautomater
Karlstad kommun, SKR, och Adda AffärsConcept delar med sig av erfarenheter från en gemensam upphandling av läkemedelsautomater.
Välkommen digitalt 5 maj, klockan 9:00-10:30
 
Open Market Consultation: Sweden
EU-projektet Circular PSP bjuder i en serie evenemang in till tidig dialog (Open Market Consultation, OMC) om anskaffningen av en grön offentlig digital tjänsteplattform, som ska bidra till implementeringen av en cirkulär ekonomi i Europa – snabbare och i större skala. Syftet är att informera om projektet, förklara inköpsprocessen samt ha en öppen dialog med potentiella leverantörer kring omfattningen av det planerade projektet.
Välkommen online 16 maj, klockan 13:00-15:00
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Regionerna har bäst förutsättningar för träffsäker upphandling
Potentialen i offentlig upphandling utnyttjas inte full ut idag. Det visar Upphandlingsmyndighetens nationella upphandlingsrapport som bygger på två stora enkätundersökningar. Den främsta orsaken är bristande ledning och styrning av inköpsverksamheten. Rapporten visar att regionerna har bäst förutsättningar för att göra träffsäkra upphandlingar.
Ledning och styrning är framgångsfaktorer - Upphandlingsmyndigheten
 
Färre offentliga upphandlingar annonseras
År 2022 annonserades 17 198 offentliga upphandlingar jämfört med 18 423 föregående år, enligt aktuell statistik från Upphandlingsmyndigheten. Det är en minskning med nästan 7 procent. Minskningen beror till stor del på att beloppsgränsen för när det är möjligt att använda direktupphandling höjdes under 2022. Direktupphandlingar behöver inte annonseras.
Kommunerna annonserar flest upphandlingar - Upphandlingsmyndigheten
 
 
 
Uppdrag att ta fram förslag till en nationell plan för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning
Regeringen uppdrar åt Socialstyrelsen att föreslå en nationell plan för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. Förslaget ska utarbetas av det särskilda rådet för vårdkompetensfrågor och visa vilka insatser som kan behövas för att förbättra kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården.
Slutredovisning av uppdraget ska ske senast den 31 maj 2024 - Regeringen
 
Likvärdiga krav på mål och riktlinjer för alla utförare av kommunal verksamhet skickas på remiss
Kommunerna ska anta mål och riktlinjer för all verksamhet – oavsett om den utförs i kommuners egen eller privat regi. Det är innebörden i en promemoria som nu går ut på remiss. I dag omfattar skyldigheten endast privata utförare.
Remisstiden pågår till den 16 juni - Regeringen
 
Skolinspektionens årsrapport – Bilden av den svenska skolan 2022
Hälften av de granskade skolorna under 2022 följer inte lagens krav. Tillstånden har återkallats för fyra enskilda huvudmän som sammantaget bedrivit fem skolor. Denna åtgärd vidtas enbart då det handlar om mycket allvarliga brister och åtgärden innebär att skolorna måste stängas. Bristerna har i dessa fall handlat om personer i ägar- och ledningskretsen som bedömts olämpliga att bedriva skolverksamhet.
 
 
Aktuell debatt
 
 
"SKR och Kommunal: Förläng äldreomsorgslyftet med tio år"
Vi uppmanar regeringen att förlänga satsningen på äldreomsorgslyftet i minst ett decennium till, skriver SKR:s ordförande Anders Henriksson och Kommunals ordförande Malin Ragnegård.
Trycket på utbildningarna kommer öka - Altinget
 
"SKR: Förstatligandet av skolan är ingen trollformel"
Det handlar om vardagen för runt 1,9 miljoner elever och 250 000 medarbetare. Fundera en sekund och svara sedan på frågan: finns det en lösning som passar alla? Det skriver Sveriges kommuner och regioners Anders Henriksson (S), Peter Danielsson (M), Madelaine Jakobsson (C) och Mats Gerdau (M).
 
Kontakt
Lars Kolmodin
lars.kolmodin@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se