Vecka 15 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Välkommen till Microsoft 365-stugan!
 
Är det krångligt och svårt att komma igång med och förstå alla funktioner i Microsoft 365? Du kanske undrar vad sharepoint egentligen är, hur du ändrar inställningar för notiser, eller du kanske nyfiket bara vill veta mer om det mesta?
Då är du välkommen till "MS365-stugan", en digital stuga du kan ansluta till. Alla i Skara stift som har en anslutning till Microsoft 365 kan ansluta till stugan.
Logga in och ut precis hur du vill
mellan 13.00- 14.00 varje onsdag
Läs mer
 
Film om Desmund Tutu - fri att använda
 
Marika Griehsels nya dokumentär "A Tree has Fallen - remembering Archbishop Desmond Tutu" är en film om hans livslånga kamp mot förtryck och rasism, om tro, rättfärdighet, försoning, vänskap och humor.
 
I unika intervjuer möter vi några av hans närmaste, som dottern Mpho Tutu van Furth, hans "högra hand" John Allen och hans läkare, svenska Ingrid le Roux. Dokumentären innehåller även utdrag ur Marika Griehsels intervjuer med Desmond Tutu.
 
Filmen är fri att använda inom Svenska kyrkan. Se och samtala om filmen tillsammans i församlingen!

Läs mer
 
Konfasök och Hitta konfirmation
 
Under andra halvan av maj gör Svenska kyrkan på nationell nivå en satsning på att nå potentiella konfirmander, med Youtube och Instagram som valda kanaler.

Alla församlingar och pastorat som använder Konfasök får därmed en extra skjuts i att visa upp sina konfirmationsalternativ.

Så se till att använda Konfasök för att nå ut bredare och nå ännu fler ungdomar!
Läs mer här!
 
Workshop om hållbarhetsarbete
 
En workshop om Svenska kyrkans miljödiplomering, Färdplanen för klimatet & Agenda 2030

Skövde 30/5
Bahnhof Cowork (stationen) kl. 09:30 – 12:00
Vi bjuder på förmiddagsfika.

Alingsås 1/6
Christinae kyrka kl. 09:30 – 12:00
Vi bjuder på förmiddagsfika.

DIGITALT TILLFÄLLE 2/6
Där det passar dig kl. 9:30 – 12:00
Förmiddagsfika står du för själv.

Vi står mitt i en av vår tids största utmaningar – klimatförändringarna. Det pågår mycket arbete på flera olika håll. Svenska kyrkans miljödiplomering, Färdplan för klimatet och Agenda 2030 är tre sådana arbeten som pågår parallellt och som ska genomsyra hela organisationen. Så hur arbetar vi på bästa sätt, som ger bäst resultat och som dessutom är effektivt? Hur gör vi det långsiktigt hållbart och hur hänger allt ihop? Det är frågor som vi ska försöka generera gemensamma svar på under träffarna.
Workshoparna är för alla medarbetare och förtroendevalda inom församlingar och pastorat.
Träffarna är kostnadsfria

Du anmäler dig här senast 15/5: Anmäl dig här!

Frågor? kontakta
Sandra Wilsson, klimatstrateg Skara stift
sandra.wilsson@svenskakyrkan.se
0511-262 52
 
 
Skara stift söker stiftspedagog och internationell sekreterare
 
I samband med pensionsavgångar söker nu Skara stiftsorganisation och Avdelningen för kyrkoliv medarbetare till två spännande tjänster. 

En stiftspedagog med inriktning unga, unga vuxna och vuxna och en internationell sekreterare för internationellt arbete.

Läs mer eller tipsa gärna andra:
Stiftspedagog, 100%
Internationell sekreterare, 100%
 
Inspirationsdag om SKUT - anmäl dig nu!
 
Välkommen till en dag om Svenska kyrkan i utlandet! Det blir föredrag, samtal och inspiration - dessutom hålls årsmöte. 22 april i Tidaholm är det som gäller och sista anmälningsdag är 14 april. 

Välkommen, du som är trogen "SKUT:are" och du som är nyfiken och vill veta mer!

Läs mer
 
Vi är som mest hemma när vi är på väg
 
Pilgrimsvandring till Trondheim 2023/24

Vi inbjuder till en vandring i flera etapper från Lurö till Trondheim. Man kan gå med hela vägen eller bara en etapp eller en dag. Måndagen den 10 juli börjar vi på Lurö och fortsätter norrut på pilgrimsled Västra Värmland. Första etappen avslutas söndagen den 16 juli i Gillberga. Vi tar hjälp och inspiration från Ignatius av Loyola som har hjälpt otaliga människor till att både lära känna sig själva och Gud bättre.
Läs mer!
 
Solkraft från ovan
 
Prästlönetillgångarna i hela Sverige har startat upp ett projekt kring Storskaliga Solkraftsparker inom Färdplan för klimatet. En del i projektet är att vi kommer att hålla kunskapswebinarium för alla intresserade medarbetare i Svenska kyrkan - anställda, förtroendevalda eller ideella.
Läs mer
 
Aktuellt från Lilleskogs själavårdsinstitut
 
Skrivardagar 29 juni-2 juli
Har du en längtan efter att skriva om ditt liv eller något annat och att få tid att reflektera och skapa i gemenskap i en själfull sommarmiljö, på det sätt som passar dig.
Läs mer!

Sommarretreat 26 juni-29 juni
Sommarretreaten riktar sig till dig som vill vara i tystnad och stillhet under några dagar. Under retreaten stannar vi till vid meditationsstigens platser och ord.
Läs mer!
 
Rustad med tema "Förebilder i lärjungaskap"
 
En ledarutbildning för unga ledare som vill ta ansvar i församlingens grundläggande uppgift och få växa i sitt ledarskap och i sin tro. Helgen kommer att erbjuda seminarier, workshop, föredrag, reflektion i församlingsgruppen m.m.
Du kommer också få välja mellan många olika seminarier som, Hur har kyrkan vuxit fram? Vad är meningen med mig? Att vara ung och troende, Pröva på och berätta bibelberättelserna, Musik som bön, anpassat ledarskap m.m.
Läs mer
 
Nya öppettider i Skara stifts växel
 
Från och med 1 maj är det nya öppettider i Skara stifts växel:

9.00-15.00 (lunchstängt 12.00-13.00).

Receptionen har öppet som tidigare (8.00-16.00 med lunchstängt 12.00-1300).
 
 
Ideellt forums idédag - i år i Trollhättan!
Välkommen till Ideellt forums idédag - en dag att komma samman, inspireras, samtala, knyta kontakter och arbeta vidare med hur det ideella engagemanget kan ökas och fler ges möjlighet att tas i anspråk i den lokala församlingen. Deltagare från hela Sverige bjuds in till Lextorpskyrkan - och det går också att delta digitalt, till exempel genom att samla ihop ett gäng i församlingshemmet!
Läs mer
 
HBTQI-nätverket möts i Trollhättan i maj
Välkommen till vårens HBTQI-nätverk. Vi får bland annat lyssna till Maarit Larinen som är transkvinna och aktiv i Trollhättans församling. Det kommer även att finnas tid till erfarenhetsutbyte.
Läs mer
 
Livslångt lärande i församlingen
Välkommen till en utbildning som ger teologiska och pedagogiska perspektiv med syfte att stärka församlingen som miljö för livslångt och generationsöverskridande lärande.  Utbildningen bygger på religionspedagogiska teorier och teologiska perspektiv kring lärande och församlingssyn samt på fallstudier av konkreta läraktiviteter i församlingar.
Läs mer
Profilkurs för kyrkomusiker
Under 2023 års profilkurs för kyrkomusiker och andra som har musikansvar i församlingen. Bland annat medverkar Gary Graden och Mattias Wager från Storkyrkan i Stockholm. De kommer att inspirera kring den gemensamma församlingssången och på kvällen gör vi en allsångsgudstjänst tillsammans, öppen för alla, i Skara domkyrka.
Läs mer
 
Inspirationsdag för ideella medarbetare i höst
Just nu pågår planeringen för inspirationsdagen i november. Den hålls i Borås och det blir en heldag med både gemensamma föredrag och valbara seminarier. Givetvis äter vi också lunch, fikar och samtalar med varandra. Boka in dagen redan nu så kommer mer information under våren.
Läs mer
För ideella och anställda:
Berätta bibelberättelserna

Välkommen till utbildningsdag med fördjupning i fyra bibelberättelser. Kursdagen anordnas vid två tillfällen under 2023, en lördag och en vardag, för att såväl ideella som anställda medarbetare ska ha möjlighet att delta.
Läs mer om kursdagen för ideella
Läs mer om kursdagen för anställda
 
Kyrkopedagogik - kursstart till hösten
Kyrkopedagogik är ett pedagogiskt förhållningssätt som använder sig av upplevelsebaserad och dialoginriktad metod som vill ta alla sinnen i bruk. Utbildningen ger grundläggande kunskaper i den kristna symbolvärlden samt konsthistoria och bildanalys.I september startar nästa kurs.
Läs mer
Profilkurs för församlingspedagoger
Temat på profilkursen "Ge mig en plats där jag kan växa" Som medarbetare i kyrkan behöver vi ständig påfyllning, dessa dagar är tänkt att vara en möjlighet att få växa i sin uppgift. Vi kommer att få möta ny forskning av bl a Caroline Klintborg ”Ungas röster om konfirmandundervisningen”, Christina Lloyd "Meningen med mig" om ungdomars psykiska hälsa kopplat till människans andliga behov.
Läs mer
 
K-BOK cetrifiering
 
Välkommen till K-Bok certifiering 22–23 maj på Flämslätt. Vi kommer under två dagar gå igenom K-bok. Man tar med sig om möjligt egen arbetsdator, med K-boks-klienten inlagd. Ni behöver dessutom ha fått en behörighet inför dagarna, här hjälper er behörighetsadministratör eller kontaktperson it med detta.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


MAJ
- Användardag 2023, 11

AUGUSTI
- Präst- och diakonkurs, 29-30




 
 





SEPTEMBER
- Att vara kyrka, start i september
- Nycklar till engagemang, 21 

NOVEMBER
- På lika villkor, 14
- Nycklar till engagemang, 28

DECEMBER
- Präst- och diakonkurs, 5-6

 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER