Vad innebär de nya reglerna om dygnsvila?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vad innebär de nya reglerna om dygnsvila?
 
De nya reglerna börjar gälla den 1 oktober och innebär i korthet att medarbetarnas rätt till 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod förstärks och att möjligheterna att göra undantag begränsas. En förutsättning för att kunna tillämpa de få undantag som finns i det centrala kollektivavtalet är att arbetstiden inte kan förläggas på annat sätt samt att det sker i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet. Det skriver Jeanette Hedberg, förhandlingschef SKR. 
Arbetsgivarbloggen
 
Fler anställda och fler jobbar heltid
 
Antalet anställda har ökat i kommuner och regioner och fler anställda arbetar heltid. Andelen som arbetar heltid ökar mest inom vård och omsorg. Det visar SKR:s personalstatistik för 2022.
– Att fler vårdbiträden är tillsvidareanställda jämfört med föregående år är positivt. Nästan alla kommuner har sökt medel för att kunna utbilda bland annat undersköterskor och vårdbiträden med hjälp av Äldreomsorgslyftet,  säger Bodil Umegård, sektionschef SKR.
Personalen i välfärden
 
Ny ordförande för SKR
 
 
Anders Henriksson, region Kalmar län, har valts till ny ordförande för SKR.
− SKR behöver fortsätta att konstruktivt driva på för att utveckla välfärden samtidigt som vi hela tiden påverkar riksdag och regering att ta sin del av ansvaret för att kommuner och regioner ska ha rimliga förutsättningar, säger Anders Henriksson.
Ny ordförande för SKR

"Möt arbetskraftsbristen med bättre arbetsmiljö”
Vi beslutsfattare ska låta bli att lägga förslag och genomföra reformer som om strömmen av nya potentiella medarbetare vore outsinlig, skriver SKR:s ordförande Anders Henriksson (S), i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Debattartikel Anders Henriksson
 
Undersköterska skyddad yrkestitel
 
 
Hantering av anställningar
Från och med den 1 juli 2023 blir titeln undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär krav på bevis från Socialstyrelsen för att ha rätt att använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. I cirkuläret följer en sammanfattad information och rådgivning om vad som i nuläget är viktigt att känna till.
Cirkulär 23:11
 
4 frågor och svar om jämställdhet
 
 
"Det här behöver vi prata om både vid middagsbordet och på arbetsplatsen.”
Under en informationsträff för HR-ansvariga i kommuner berättade SKR:s jämställdhetsexpert Charlotta Undén om vad kommuner kan göra för att vässa sitt jämställdhets-arbete. 
Hur kommuner kan vässa sitt jämställdhetsarbete
 
Evenemang
 
 
Vårkurser inom arbetsgivarfrågor
Anmäl dig till vårens kurser inom arbetsgivarfrågor! Hela vårens kursutbud finns att ta del av på skr.se - både evenemang på plats och digitala kurser och konferenser. 
Kurser och konferenser
 
Heltidsresan- förändrade arbetstidsregler (26 april)
SKR och Kommunal bjuder in till en partsgemensam webbkonferens med fokus på övergången från deltidsarbete till heltidsarbete. Det övergripande temat för konferensen är förändrade arbetstidsregler.
Jag vill anmäla mig
 
Lokaler för hybridarbete – erfarenheter och lärdomar (1 juni)
Att arbeta delvis hemifrån och delvis på kontoret skapar nya förutsättningar och utmaningar. På seminariet får du ta del av erfarenheter från kommun, region och privata sektorn.
Jag vill anmäla mig
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00