Vecka 13 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Berätta bibelberättelserna - en inspirerande utbildningsdag för ideella medarbetare
 
Välkommen, du ideella medarbetare, till en gratis utbildning med fördjupning i fyra bibelberättelser. Dagen varvas mellan teori och praktik. Lördagen den 13 maj ses vi på Flämslätt.

Är du anställd och har kontakt med ideella medarbetare som du tror skulle vara intresserade av denna utbildningsdag, kom ihåg att tipsa!

Läs mer
 
Var med på Vårskriket
 
Vi bjuder in till en skön friluftshelg för ungdomar 13+
Vi möts på lägerplatsen Flarken i Vänerns skärgård till några goda dagar då vi utforskar livet med Kristus, livet tillsammans, livet på vattnet och livet. Dessutom kommer helgen bjuda på många spännande inslag,
t ex kanot, hantverk, mat över öppen eld mm. Och: vi hälsar våren och lovprisar Skaparen med ett jublande VÅRSKRIK!

12-14 maj
Sista anmälan 28 april

Läs mer
 
 
Tipsa ungdomar om Ung resurs
 
Har ni ungdomar i er församling som vill testa på att arbeta i Svenska kyrkan eller som vill vara volontär i ett sammanhang där hen får göra skillnad?

Praktikåret ungresurs.nu är en möjlighet för unga vuxna mellan 18 och 25 år att göra en insats för medmänniskor inom Svenska kyrkan och dela en församlings tro och liv.

Tipsa gärna ungdomar i er församling om möjligheten att göra ung resurs, i hemförsamlingen eller någon annanstans i Sverige!

Sista ansökan är 15 april.

Här finns mer information
 
Aikamme yksinäisyys ja rakkauden kaipuu
 
Suomenkielinen sielunhoitopäivä lauantaina 20. toukokuuta klo 10.00–17.00 Matteuksen kirkossa, Västra Skogsrovägen 2, Skövde. Puhujana on pappi ja kirjailija Erkki Jokinen Suomesta. Tervetuloa!

Väkommen till själavårdsdag på finska lördagen den 20 maj klockan 10.00–17.00 i S:t Matteus kyrka, Västra Skogsrovägen 2, Skövde med Erkki Jokinen från Finland. 

Kaksikielinen päämessu 21 toukokuuta klo 10.00, Erkki Jokinen saarnaa suomeksi ja Anoo Niskanen tulkkaa ruotsiksi. Messua johtaa Kristina Kosonen Askolin. Brita Söderberg on muusikkona.

Tvåspråkig högmässa 21 maj kl. 10.00. Erkki Jokinen predikar på finska och det tolkas till svenska. 

Mer info och anmälan senast torsdag 11 maj: kristina.askolin@svenskakyrkan.se
eller 0500-47 65 38
 
Lediga platser på syföreningsdagarna 25 april
 
På grund av en större avbokning finns det lediga platser på syföreningsdagarna 25 april på Flämslätt trots att anmälningstiden egentligen gått ut. 

Temat är ”Den modiga kyrkan i Myanmar” för årets föreningsdagar. Huvudtalare är Magdalena Vogt från Act Svenska kyrkan som varit utsänd tillsammans med sin familj för att arbeta i Myanmar. Men det händer en massa annat trevligt och spännande.

I år bjuder vi också in ideella och engagerade medarbetare i kyrkans secondhand-butiker, andra hantverksgrupper och kaféer. 

Läs mer om dagen och hur du anmäler dig här!
 
Ny grafisk profil väntas
 
Just nu pågår ett varumärkesarbete i Svenska kyrkan. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för att synas som en tydlig avsändare i samband med kommunikationsinsatser, oavsett vem som kommunicerar och när. Det innebär att Svenska kyrkan inom kort får en ny grafisk profil.

Om din församling eller pastorat står inför att ta fram nytt skyltmaterial eller beställa nya profilprodukter kan det vara bra att invänta den nya manualen. Om ni redan har tagit fram nytt material är det ingen panik. Övergången till det nya sker mjukt under en längre period. 
Arbetet med den grafiska profilen väntas vara färdigt i höst.
 
Kyrkopedagogik - hög tid att anmäla sig
Kyrkopedagogik är ett pedagogiskt förhållningssätt som använder sig av upplevelsebaserad och dialoginriktad metod som vill ta alla sinnen i bruk. Utbildningen ger grundläggande kunskaper i den kristna symbolvärlden samt konsthistoria och bildanalys. I september startar nästa kurs. Sista ansökningsdag är 15 april. 
Läs mer
Inspirationsdag om repertoar för kör
Välkommen till en inspirationsdag på Hjo folkhögskola, med fokus på repertoar för kör, främst blandad kör men även för barn och diskantröster. Vi får sjunga och testa repertoar från olika notförlag tillsammans med skolans kantorselever och lärare. På plats finns också representanter från några notförlag.
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
29-30 augusti

Rabbi Yonatan Neril, Fredrik Ivarsson, Annika Spalde och Lovisa Mienna Sjöberg finns bland de medverkande vid kursen för diakoner och präster i augusti. Då blir det också pilgrimsvandring. Rubriken är "Jorden vi ärvde -om skapelse och spiritualitet".
Läs mer
Präst- och diakonkurs
5-6 december

”Gud i dina händer – Att skriva, läsa, be, sjunga, dela texter/böner/psalmer som håller över tid” är rubriken på 2023 års sista kurs för diakoner och präster. Medverkar gör Maria Kuchen, Christina Lövestam, Leif Nahnfeldt och Charlotte Frycklund. 
Läs mer
 
 
Digital fördjupningsdag: På lika villkor
"På lika villkor" sätter fokus på vårt möte med barn, unga och konfirmander i behov av särskilt stöd. Tillsammans får vi handfasta redskap och teoretiska perspektiv på hur vi formar och underhåller inkluderande praktiker. Välkommen till en digital fördjupningsdag!
Läs mer
Inspirationsdag för anställda om idealitet
Under hösten bjuds du som är anställd medarbetare i församling eller pastorat i Skara stift in till inspirationsdagar om idealitet. Dagen innehåller intressanta föredrag samt valbara pass utifrån olika områden. Syftet med dagen är att synliggöra nycklar till engagemang i uppdraget att vara kyrka tillsammans.
Läs mer
 
Att vara kyrka - om delaktighet och idealitet
Att vara kyrka är en kurs för församlingar som önskar utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang genom att involvera, inspirera och rekrytera ideella medarbetare i församlingarna.
Kursen riktar sig till anställda, förtroendevalda eller ideella medarbetare som samordnar och leder ideella medarbetare i att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Läs mer
Pilgrimsnätverket möts i Varnhem i vår
 
Välkommen till pilgrimsnätverket, du som är ideell eller anställd och arbetar med pilgrimsvandringar. Nästa träff blir i Varnhem den 11 april. Då utbyter vi erfarenheter och får information om årets pilgrimsarbete.
Läs mer
 
 
En dag om Svenska kyrkan i utlandet
Välkommen till en dag i Tidaholm den 22 april! Då blir det inspiration, samtal och föredrag om Svenska kyrkan i utlandet. Det hålls också årsmöte. Alla intresserade är välkomna.
Läs mer
Användardag om administrativa system
Välkommen till Användardag 2023. Kbok, Kyrksam och KyrkSpar är kraftfulla verktyg i församlingsarbetet. Göteborgs och Skara stift bjuder in till en fortbildningsdag för dig som jobbar i något av dessa program och vill hålla dig uppdaterad.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


APRIL
- Mötesplats Fastighet, 18, 19

MAJ
- HBTQI-nätverket, 5

AUGUSTI
- Livslångt lärande i församlingen, start i augusti

SEPTEMBER
- Profilkurs för kyrkomusiker, 26-27
 
 





OKTOBER
- Ideellt Forums idédag, 7
- Profilkurs för församlingspedagoger, 17-18

NOVEMBER
- Berätta bibelberättelserna, 9
- Inspirationsdag för ideella, 18
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER