Efterlängtat förslag om personlig assistans
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Efterlängtat förslag om personlig assistans
 
Äntligen har vi ett betänkande om statligt huvudmannaskap inom personlig assistans. Vi är många som länge förespråkat de förslag som huvudmannaskapsutredningen presenterar. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Beställarnätverk – konsulentstödd familjehemsvård barn och unga
 
Vill din kommun ingå i ett beställarnätverk kring konsulentstödd familjehemsvård för barn och unga? SKR planerar för ett nätverk som kan ge kommuner bättre möjligheter att påverka vårdens innehåll och kostnad, förbättra samverkan och uppföljning, och eventuellt upphandla gemensamt.
Läs mer och anmäl intresse (ej bindande)
 
Införa välfärdsteknik – stöd från SKR
 
Är din kommun på väg att införa välfärdsteknik och behöver lite hjälp på vägen? Under 2023 erbjuder SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik strategiskt stöd och coaching. Du kan få stöd vid ett enstaka tillfälle eller under en längre period.
Erbjudande om stöd vid införande av välfärdsteknik
 
Riskbedömning och utredning av barn som far illa
 
Nu kan du beställa SKR:s utbildning om riskbedömningar med Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete vid Karlstads universitet. Utbildningen spelades in oktober 2022 och ger kunskap om hur risk- och skyddsfaktorer fungerar och hur du kan använda kunskapen i det praktiska arbetet.
Utbildning om riskbedömning barn och unga
 
Ny brukarundersökning om öppna insatser barn och unga
 
Nu har anmälan öppnat till årets brukarundersökningar i socialtjänsten. I år testar vi en ny undersökning för öppna insatser i den sociala barn- och ungdomsvården. Den omfattar familjebehandling, råd- och stödsamtal och föräldraskapsstöd, både biståndsbedömda och icke biståndsbedömda insatser. Alla kommuner är välkomna att delta.
Brukarundersökningar i socialtjänsten
 
Så förbereder vi oss för nästa kris
 
Kommuners och regioners krisberedskap måste stärkas och under en kris bör den ansvarsfördelning som råder i normalläge stå fast. Det är två centrala lärdomar från SKR:s pandemiutvärdering. Rapporten lyfter även utmaningar och lärdomar från äldreomsorgen och övrig socialtjänst.
Att lära av en kris - rapport från SKR:s programberedning
Debatt: Så rustar vi för att klara nästa pandemi
 
Mer från SKR
 
 
Anders Henriksson ny ordförande för SKR
Under tisdagen valdes Anders Henriksson till ny ordförande för SKR. Valkongressen har också valt en ny styrelse för mandatperioden 2023-2027.
Ny styrelse och ny ordförande på SKR
 
Bättre arbetsmiljö för chefer i äldreomsorgen
SKR, Vision och Akademikerförbundet SSR gör en gemensam satsning för att stärka arbetsmiljön för första linjens chefer i äldreomsorgen. Satsningen görs med stöd av Suntarbetslivs verktyg Chefoskopet, skriver Caroline Olsson, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKR.
Äldreomsorgens chefer nyckelfunktion i välfärden
 
Samverkan mellan kommun och region frigör vårdplatser
Andelen utskrivningsklara patienter som får lämna sjukhusen samma dag har ökat kraftigt de senaste åren och frigjort cirka 1 000 vårdplatser. Avgörande är väl fungerande samverkan. Det skriver Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKR.
Kalmar och Sörmland lyckas extra bra – läs om framgångsfaktorerna
 
Stöd vid svårläkta sår
Cirka 40 000 personer lider av svårläkta sår, många av dem är äldre. Nu finns ett nationellt vårdprogram och personcentrerat sammanhållet vårdförlopp som underlättar vården vid svårläkta sår.
Vårdprogram och vårdförlopp för svårläkta sår
 
Bättre samarbete mellan kommuner och Arbetsförmedlingen
En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att myndigheten tecknat lokala överenskommelser med 261 kommuner. Det är bra, men fler initiativ krävs för att nå dem som behöver stödet mest.
Kommunerna behöver få en formellt erkänd och finansierad roll
 
Lärande exempel 
 
 
I SKR:s exempelbank finns tips på goda arbetssätt, projekt och utvecklingsarbeten i kommuner och regioner. Här listar vi några från socialtjänsten.
 
Samverkan gav mer jämlik tandhälsa hos barn
I Södra Ryd i Skövde samverkar familjecentralen och Folktandvården för att vända utvecklingen hos barn med sämre tandhälsa. Här har goda samtal och pedagogiska aktiviteter ökat kunskapen hos barn och föräldrar.
Tandbox, samtalskort och mjukisdjur en del av verktygen
 
Uppföljning personlig assistans – avslöjar fusk och ökar kvalitet
På tre år fördubblande kommunen antalet handläggare inom LSS. Satsningen gjorde det möjligt att följa upp varje enskilt ärende inom personlig assistans. I dag har kommunen fått tillbaka miljonbelopp i form av återkrav och omprövning av beslut.
Bättre kvalitet och minskade kostnader
 
Kurser och konferenser 
 
 
28 mars
Införa IBIC – hjälp på vägen
Är din kommun på gång att införa IBIC (individens behov i centrum)? SKR och Socialstyrelsen bjuder in processledare, chefer och andra som arbetar med införandet. Under seminariet får du information, möjlighet att ställa frågor och kan bolla med kollegor i andra kommuner.
Sista dag för anmälan 24 mars
 
3 april
AI i socialtjänsten
Hur kan artificiell intelligens användas i socialtjänsten? Hör exempel från kommuner som påbörjat sin AI-resa inom områden som äldreomsorg, ekonomiskt bistånd och sociala barn- och ungdomsvården.
Sista dag för anmälan 31 mars
 
18 april
IBIC – tillämpa och utveckla
Vad blir effekten när IBIC används i praktiken? Ska verksamheten starta eller utveckla arbete med individbaserad systematisk uppföljning? Vid nya upptäckter – vad gör ni då? Seminariet riktar sig till chefer, strateger och utvecklare som vill ta nästa steg i arbetet med IBIC.
Sista dag för anmälan 13 april
 
18 april
Öppet forum Yrkesresan
Öppet forum är ett återkommande informationstillfälle om Yrkesresan – det nationella konceptet för kompetensutveckling i socialtjänsten. Vid mötet kan du ställa frågor och får en lägesrapport hur arbetet utvecklas, både övergripande och för de olika yrkesresorna.
Sista dag för anmälan 16 april
 
18 april
Föra talan i domstol – LVU och LVM
Hur går det till när socialnämnden ska föra talan i domstol i samband med beslut eller ansökan om tvångsomhändertagande av barn och unga eller personer med skadligt bruk? SKR:s kurs ger dig grunderna om vad du som socialsekreterare behöver tänka på.
Sista dag för anmälan 11 april
 
27 april
Familjehemmens dag
För tredje året i rad uppmärksammar SKR Familjehemmens dag. Årets tema är stärkt familjehemsvård inom kommunens egen verksamhet. Förmiddagen riktar sig till dig som jobbar i socialtjänsten, eftermiddagen till alla som funderar på att bli eller redan är familjehem.
Sista dag för anmälan 25 april
 
27 april
Stärkt barnrättsperspektiv i familjerätt
Hur kan barnrättsperspektivet implementeras i arbetet med vårdnadstvister? Hur har rättspraxis utvecklats och vilka metodstöd finns idag? SKR bjuder in till seminarium med Östermalms stadsdelsförvaltning, Familjens jurist, MFoF och Jämställdhetsmyndigheten.
Sista dag för anmälan 26 april
 
4 maj
Barn och barnärenden
SKR bjuder in till ett seminarium om juridiken kring barnärenden. Bland annat lyfts frågor om förmyndarskap, särskild företrädare, barnpension och socialnämndens ansvar vid LVU och skyddat boende. Du kan också skicka in frågor i förväg.
Sista dag för anmälan 4 april
 
31 maj
Bygga tillit till socialtjänsten
Socialtjänsten drabbas allt oftare av hot och desinformation. Hur ökar vi tilliten till socialtjänsten och stärker säkerheten för medarbetare? SKR bjuder in till en heldag om tillit, kommunikationsstrategier och arbetsmiljö.
Sista dag för anmälan 30 maj
 
22 september
Barnrättsperspektiv inom verksamhet för vuxna
Hur kan socialtjänsten arbeta med barnrättsperspektivet i verksamheter där barnen berörs indirekt? Till exempel inom ekonomiskt bistånd, missbruk, funktionsnedsättning och socialpsykiatri? Under en webbsänd heldag kan du ta del av stödmaterial och lärande exempel.
Sista dag för anmälan 21 september
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Rapport om första linjens chefer i äldreomsorgen
Socialstyrelsen har analyserat möjligheten att förtydliga eller reglera antalet anställda och utbildningskrav för första linjens chefer i äldreomsorgen.
Rapporten innehåller inga förslag men lyfter för- och nackdelar
 
God personcentrerad omsorg i livets slutskede
Stiftelsen Äldrecentrum har tagit fram en film om samtal i livets sista tid. Som stöd för samtalet används kortleken DöBra, som baseras på forskning och utgår från värderingar som är viktiga för den äldre och för anhöriga.
Film om samtal i livets sista tid
 
Stödlinje om sexuella övergrepp – för barn som flytt Ukraina
ECPAT har öppnat en stödlinje där barn och unga som flytt Ukraina kan få stöd och hjälp kring sexuella övergrepp, utsatthet och exploatering. Stödsamtalen går att få på ukrainska, ryska och engelska.
Stödlinjen Ditt Ecpat
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00