Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på februari 2023
 
Vädret i februari blev, främst i norra Sverige, varmare än normalt jämfört med normalperioden 1991-2020. Jämfört med referensnormalperioden 1961-1990 var avvikelsen ännu större med 3-4 grader över det normala i den södra delen av landet och hela 5-6,5 grader i den norra delen. Den hydrologiska balansen stärktes främst i Norge men i och med att vi har ett nordiskt kraftsystem så påverkar det även Sverige.
Spotpriset
 
Det varma vädret i februari pressade ner spotpriset något. Desto större påverkan hade vindkraften som producerade riktigt bra i norra Sverige och därför var det där som det största prisfallet inträffade. Prisskillnaderna inom landet ökade därför då prisnedgången i SE4 Malmö begränsades till knappt 2öre/kWh medan den i SE1 Luleå gick nermed drygt 18 öre/kWh. För elområde 3 blev priset i februari 2023 98,27 öre/kWh.
Terminspriset
 
Terminerna i fronten fortsätter att visa svaghet. Efterfrågan och bränslepriserna faller något och det verkar också för en nedgång i elpriset. Det ska dock understrykas att premien, det som marknaden lägger på priset på grund av osäkerhet, minskar då risken för mycket högt pris de närmaste månaderna minskat. Medräknat EPAD-kontrakten är prisrörelsen endast svagt nedåt. Terminspriset för SE3 Stockholm ligger idag mycket nära systempriset.
Prognos
 
Ett åtta dagars stopp för Oskarshamn 3 har dragit upp spotpriset i början av mars men under den andra halvan av månaden kommer både O3 och Ringhals 4 tillbaka och det är då fråga om ca 2 500 MW som tillförs kraftsystemet. Prognosen är därför ett fallande spotpris under resten av mars och den trenden bör fortsätta även under april då det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 efter många om och men är planerad att komma i kommersiell drift.