Programserie om friskfaktorer för chefer, skyddsombud, fackliga förtroendevalda och HR
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Digital programserie om friskfaktorer
 
Suntarbetslivs programserie om friskfaktorer ska inspirera till ökad lokal samverkan i arbetsmiljöarbetet. Programmen riktar sig till chefer, skyddsombud, fackliga förtroendevalda och HR i kommuner, regioner och kommunala företag. Innehållet passar både dig som är mindre bekant med friskfaktorer och dig som har förkunskap. Vi ser gärna att samverkansgrupper/skyddskommittéer tittar tillsammans. 
Jag vill anmäla mig
 
Nödvändigt kunna göra uppehåll i tjänstepensionen
 
SKR, Sobona och de fackliga organisationerna uppmanar regeringen att införa en möjlighet till uppehåll i tjänstepensionsuttaget. Det skulle underlätta kompetensförsörjningen i välfärden.
− Självklart borde det finnas samma möjlighet att göra uppehåll i uttaget av tjänstepension som i den allmänna pensionen, säger Peter Danielsson, ordförande SKR.
Hemställan till regeringen
 
Sjukfrånvaron ökar i kommuner och regioner
 
Sjukfrånvaron gick 2022 upp i både kommuner och regioner jämfört med 2021. Ökningen har skett både bland kvinnor och män, men kvinnors sjukfrånvaro är fortfarande betydligt högre än mäns.
– Kvinnors sjukfrånvaro, deltidsarbete, obetalt hemarbete och uttag av föräldraledighet hänger ihop och går att härleda till olika former av ojämställdhet i samhället, säger Caroline Olsson, avdelningschef SKR. 
Sjukfrånvaroredovisningen
 
Avtalspension räddningstjänst
 
 
Cirkulär SAP-R
SKR och Sobona har tagit emot många frågor om grundregelverket för SAP-R. Här får du förtydligande av vissa tidigare centrala tolkningar och tillämpningar av SAP-R samt kompletterande information om överenskommelsen.
Cirkulär särskild avtalspension för arbetstagare inom räddningstjänst
 
Kurser
 
 
Unga och välfärdsjobben (22 mars)
Välkommen till ett webbsänt seminarium där vi tillsammans med unga och företrädare för kommuner och regioner samtalar om hur välfärden kan attrahera ännu fler unga till välfärdsjobben.
Jag vill anmäla mig
 
Kurs i bilaga U (28 mars)
Anmäl dig till en grundkurs i bestämmelserna om uppehållsanställning inom skolans område. Kursen syftar till att ge kunskap om anställningsformen i Bilaga U och dess konstruktion med fokus på arbetstid och löneberäkning.
Jag vill anmäla mig
 
Kurs om arbetsrättsliga regler vid föräldraledighet (30 mars)
SKR erbjuder en kurs om föräldraledighet med fokus på ledighetsrätt, förläggning och kombinationer med andra frånvaroorsaker. Innehållet berör knepigare frågeställningar utifrån Föräldraledighetslagen och Allmänna bestämmelser.
Jag vill anmäla mig
 
Grundkurs om förhandlingar, regler och formalia i MBL och kollektivavtal (20 april)
Välkommen till en kurs kring lag- och avtalsfrågor i samband med olika typer av förhandlingar enligt medbestämmandelagen.
Jag vill anmäla mig
 
Lästips
 
 
Viktigt med kunskap om klimakteriet
Partille kommun är först i Sverige med att erbjuda klimakterieutbildning till sina anställda kvinnor i åldrarna 40-60 år och till samtliga chefer. 
Klimakteriesatsning i Partille spräcker tabun, Suntarbetsliv
 
Redaktör
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00