SKR motsätter sig statligt övertagande av skolan 
 
SKR avstyrker statligt övertagande av huvudmannaskapet för offentliga skolor och komvux. Problemen som utredningen beskriver kan åtgärdas inom ramen för dagens ansvarsfördelning. 
− Fokus behöver istället läggas på hur den statliga styrningen kan förbättras så att kommunerna kan uppfylla sina uppdrag fullt ut, säger Peter Danielsson, ordförande för SKR.
 
 
SKR skolblogg: Dags att ta ansvar för förskolans och skolans digitalisering
 
Förra veckan skickade utbildningsdepartementet ut Skolverkets förslag på nationell digitaliseringsstrategi på remiss. Samtidigt fortsätter debatten om förskolans och skolans digitalisering – en debatt som verksamma i praktiken sällan känner igen sig i. Nu behöver hela skol-Sverige hjälpas åt så att fokus ligger på rätt saker. Läs Monica Sondes blogg.
 
 
SKR bjuder in till remisskonferens om Skolverkets förslag till nationell digitaliseringsstrategi 
 
Skolverkets förslag till nationell digitaliseringsstrategi är nu ute på remiss. SKR bjuder därför in till remisskonferens för att ge kommuner möjligheten att ta del av andras resonemang och få stöd i att ta sig an remissen. Den äger rum den 23 mars digitalt. Välkommen att anmäla dig att delta!
 
 
Välkommen till Skolriksdagen 8-9 maj!
 
Skolriksdagen är mötesplatsen för dig som är politiker, ledande tjänsteperson eller rektor. Du erbjuds inspiration, kunskapspåfyllnad, möten och angelägna diskussioner om skolans utveckling. Välj mellan 30 seminarier eller workshops. För politiker erbjuds också  partigruppsmöten. Ta del av programmet och anmäl dig senast den 21 april. Varmt välkommen!
 
 
Välkommen till informationsmöte för skolchefer den 18 april
 
Monica Sonde bjuder in till terminens andra webbsända informationsmöte för skolchefer. Temat är förskola och skola på vetenskaplig grund. Vi gästas bl.a. av Malin Westling, skolchef i Piteå kommun. Läs med om programmet och anmäl dig via länken.
 
 
Välkommen med anmälan till SKR:s nya satsning för fullföljd utbildning, UP2
 
SKR startar ett nytt utvecklingsprogram för fullföljda studier, UP2. Rekrytering av kommuner som vill delta sker under februari och mars. Läs mer på SKR:s webb om innehåll och förutsättningar för att delta. Välkommer att anmäla intresse!
 
 
ÖJ gymnasieskola publiceras 22 mars
 
I Öppna jämförelser – Gymnasieskola kan du jämföra nyckeltal om studieresultat på kommunnivå. Publiceringen består av statistik och kommunrapporter med visualiseringar av varje kommuns resultat. Inför årets publicering är nyckeltalet som beskriver gymnasieelevernas genomsnittliga betygspoäng justerat, så att det enbart visar värden för de elever som nått examen. Ta del av publiceringen den 22 mars från kl. 09:00. 
 
Satsning för att få fler utrikesfödda kvinnor i arbete
 
Regeringen och SKR har kommit överens om en gemensam satsning för att nå ut till utrikes födda kvinnor som besöker den öppna förskolan.
 − Öppna förskolan har stor potential att främja etableringen för utrikes födda kvinnor. Den här överenskommelsen kommer att kunna bidra bra i det pågående och långsiktiga arbetet både med etablering och kompetensförsörjning, säger SKR:s ordförande Peter Danielsson. 
 
 
Fler webbsändningar och konferenser
 
 
Nya bestämmelser som rör ägar- och ledningsprövning för fristående förskolor (18 april)
Välkomna till ett webbsänt seminarium med fokus på nya bestämmelser för kommunernas ägar- och ledningsprövning av enskilda huvudmän. Bestämmelserna gäller vid tillståndsprövning och tillsyn av fristående förskolor samt godkännande av enskild huvudman som ska bedriva pedagogisk omsorg.
Kommunernas ansvar för fristående förskolor
 
School to Work conference (25 april)
SKR arrangerar en heldagskonferens inom Östersjösamarbetet School to Work. Fokus är på strategier för att motverka studieavbrott och att få unga som varken arbetar eller studerar att återgå till studier eller etablera sig på arbetsmarknaden. Du får ta del av lärande exempel från länder runtom Östersjöregionen och höra en föreläsning av professor Paul Downes, Dublin University. Konferensen vänder sig till tjänstepersoner och förtroendevalda som arbetar med skola, arbetsmarknad och ungdomsfrågor eller angränsande på lokal, regional, nationell och EU-nivå.
Program och anmälan: School to Work conference
 
De yngsta barnen och deras familjer som är i behov av kompensatoriskt stöd (30 mars)
SKR och Uppdrag Psykisk Hälsa, UPH, anordnar en kostnadsfri seminarieserie i tre delar som handlar om de yngsta barnen. Det första seminariet handlar om hur de som i sitt arbete möter de yngsta barnen och deras familjer kan uppmärksamma och agera på tidiga tecken på psykisk ohälsa. 
De yngsta barnen och deras familjer som är i behov av kompensatoriskt stöd
 
Webbsändning om fullföljd utbildning att titta på i efterhand
Här lyfts erfarenheter och lärdomar av de senaste årens utvecklingsarbete med fokus på att unga ska fullfölja en gymnasieutbildning. Vi blickar framåt, berättar om SKR:s samlade grepp kring ungas etablering och fortsättningen på utvecklingsprogrammet som snart inleds.
Uppdrag fullföljd utbildning | SKR
 
 
Nyheter från andra aktörer
 
 
Nu lanseras Barnrättsspelet.se – gratis spel för barn om barnkonventionen
Det kostnadsfria digitala Barnrättsspelet är utvecklat med och för barn i åldern 10-13 år. Syftet är att barnen genom spelet på ett lekfullt sätt ska känna till sina rättigheter, förstå dem och få mod att hävda dem när det behövs. Spelet är framtaget av föreningen My Human Rights och bygger på artiklarna i FN:s Barnkonvention.
 
Digital Nationell SUF-Konferens (Samverkan Utveckling Föräldraskap) 9 maj 
En kostnadsfri konferens om anpassat föräldraskapsstöd till föräldrar med kognitiva svårigheter. Konferensen riktar sig till målgruppen yrkesverksamma inom bl.a. förskola/skola och öppen förskola, samt beslutsfattare på nationell, regional och lokal nivå.
Inbjudan och program: Nationell SUF-Konferens
 
 
Redaktör:
Hanna Sällemark
 
Sveriges Kommuner och
Regioner

www.skr.se
08-452 70 00