Foto: Jesper Wahlström/Ikon
Nytt om livets första fest - för alla att använda

Nu finns nya webbsidor om dopet som församlingarna kan använda på sina webbplatser. Materialet berättar om att döpas som barn, som konfirmand, som vuxen. Materialet rör sig även runt meningen med dopet, rätten att döpas och uppdraget som fadder.

Bilderna som används på webbsidorna är nytagna och anknyter till en dopkampanj som planeras 11-30 april, med filmer i sociala medier och på TV4. Bilderna finns redan nu på bildbanken Ikon så att de kan användas i församlingarna. Även filmerna ska bli tillgängliga innan kampanjen inleds, men där återstår fortfarande finslipning.
Avsikten är att underlätta ett gemensamt arbete att på olika sätt lyfta fram dopets möjlighet för alla de som inte ser det som ett självklart val.

Svenska kyrkans nationella webbplats kan du kika på de nya dopsidorna
 
Foto: Alex Giacomini/Ikon
Stiftet söker registrator

Har du aktuell erfarenhet som registrator och är intresserad av ett utvecklande arbete inom Svenska kyrkan?
Har du ett starkt driv att skapa ordning samt en pedagogisk förmåga att motivera och engagera andra inom området?
Då kan vara just dig som Härnösands stift söker till en ledig tjänst. Läs mer på Härnösands stifts webbplats om vad tjänsten innehåller och vad som krävs av dig som söker jobbet.

Ansök senast 3 april.
 
Foto: Magnus Aronson/ikon
Bli en certifierad kyrkobokförare

Härnösands stift bjuder in till en utbildning för dig som regelbundet använder Kbok eller har ansvar för kyrkobokföring.
Kursen leder fram till certifiering i kyrkobokföring.
Tid och plats 16-17 maj i Sollefteå.
Utbildningen ger en grundläggande introduktion i kyrkobokföringssystemet och kunskap om det regelverk som styr arbetet. Den ger även förståelse och en systematisk genomgång av kyrkobokföring.

Läs mer om utbildningen på kurswebben och skicka en intresseanmälan senast 31 mars.
 
Foto: Maria Eddebo Persson
Regnbågsnyckeln på Alnö

NYTT PÅ HEMSIDAN | Alnö församling satsar på att bli först i stiftet att genomföra en utbildning och en process som leder till att församlingen får märkningen Regnbågsnyckeln.

Under de närmaste ett och ett halvt åren ska Alnö församling genom utbildning och samtal fördjupa sina kunskaper om vad det är att vara människa och HBTQIA-person, reflektera över bibelsyn och tolkning, och framför allt bli mer medvetna om sig själva och de synliga och osynliga normer som alla bär på.
– Det är viktigt för oss som kyrka att vara en inkluderande gemenskap och tydliggöra att HBTQIA-personer är en självklar del av församlingen. För att kunna göra det behöver vi lära oss mer om vad det innebär, säger Eva Stenström (bilden), präst och ansvarig för processen i församlingen.

Läs mer om Alnö församlings arbete med Regnbågsnyckeln på Härnösands stifts webbplats
Foto: Foto: Pexels/Pavel Danillyuk
Detta är Regnbågsnyckeln

Processmodellen Regnbågsnyckeln består av sex steg i olika färger.
Modellen börjar med det röda steget, där en församling visar intresse för märkningen. Därefter följer olika steg av utbildning utifrån boken Så att jag kan komma in, skriven av Erik Gyll och Frida Ohlsson Sandahl. Boken handlar om kristen tro och olika HBTQ-berättelser.
Efter identifiering av ytterligare behov av utbildning ska församlingen i det sista lila steget formulera sina mångfaldsvisioner, få dem godkända av styrgruppen och tilldelas märkningen Regnbågsnyckeln.

Processmodellen är framtagen i samarbete mellan Svenska kyrkan, Riksförbundet EKHO och Sensus utifrån ett beslut av kyrkomötet 2013 att alla arbetplatser i Svenska kyrkan ska uppmuntras att HBTQ-certifiera sig.

Läs mer om Svenska kyrkan och HBTQ-arbetet på nationella webbplatsen
 
Foto: True North/Ikon
Dela lika-dagen på måndag

Vid vårdagjämningen 20 mars, när dag och natt är lika långa, uppmärksammar Act Svenska kyrkan världens orättvisa fördelning av makt och resurser.

Varje kväll går över 800 miljoner människor och lägger sig hungriga. Detta dystra faktum får Act Svenska kyrkan att göra 20 mars till Dela lika-dagen, en dag att dela med sig till människor i hela världen.
Ett inköp på Dela lika-dagen, stort eller litet, från kaffekoppen till matkassen, är ett tillfälle att skicka samma summa till Act Svenska kyrkans fasteaktion.

Läs mer på Act Svenska kyrkans webbplats om Dela lika-dagen som en del av fasteaktionen 2023.

Act Svenska kyrkans fasteaktion Dela lika under samma himmel pågår från 19 februari till 2 april. Läs mer på Act Svenska kyrkans webbplats. Dela och uppmana att bidra via Facebook, i ett gåvoformulär på webbsidan eller via Swish 90012223. Eller med kontanter i fastebössan.
Aktuella kurser och evenemang – anmälan öppen
Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
Arbetshandledning för kyrkoherdar 25 april, Sollefteå. Anmälan senast 10 april

Samisk andlighet för kyrkliga medarbetare 2 maj, Östersund. Anmälan senast 3 april

Skrid till verket, orgelundervisning 2 maj, Arnäs. Anmälan senast 26 mars

Skrid till verket, orgelundervisning 3 maj, Brunflo. Anmälan senast 26 mars

Veniatkurs 5-7 maj, Undersåker. Anmälan senast 31 mars

Certifiering kyrkobokföring 16-17 maj, Sollefteå. Intresseanmälan senast 31 mars

Användare av Kbok, Kyrksam och Kyrkspar 25 maj, Sollefteå. Anmälan senast 5 maj

Orgelläger för barn och unga 31 juli – 5 augusti, Mellansel. Anmälan senast 14 april

Läs hela kurswebben
 

    Pressmeddelanden från stiftet

               Teologi för alla  

      16 mars Egendomsnämnd   
 
Läs de senaste nyhetsbreven