Vecka 11 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Välkommen till Microsoft 365-stugan!
 
Är det krångligt och svårt att komma igång med och förstå alla funktioner i Microsoft 365? Du kanske undrar vad sharepoint egentligen är, hur du ändrar inställningar för notiser, eller du kanske nyfiket bara vill veta mer om det mesta?
Då är du välkommen till "MS365-stugan", en digital stuga du kan ansluta till. Alla i Skara stift som har en anslutning till Microsoft 365 kan ansluta till stugan.
Logga in och ut precis hur ni vill mellan 13.00- 14.00 varje onsdag med start den 5 april!

Mer information och anslutning!
 
Workshop om hållbarhetsarbete
En workshop om Svenska kyrkans miljödiplomering, Färdplanen för klimatet & Agenda 2030

Skövde 30/5
Bahnhof Cowork (stationen) kl. 09:30 – 12:00
Vi bjuder på förmiddagsfika.

Alingsås 1/6
Christinae kyrka kl. 09:30 – 12:00
Vi bjuder på förmiddagsfika.

DIGITALT TILLFÄLLE 2/6
Där det passar dig kl. 9:30 – 12:00
Förmiddagsfika står du för själv.

Vi står mitt i en av vår tids största utmaningar – klimatförändringarna. Det pågår mycket arbete på flera olika håll. Svenska kyrkans miljödiplomering, Färdplan för klimatet och Agenda 2030 är tre sådana arbeten som pågår parallellt och som ska genomsyra hela organisationen. Så hur arbetar vi på bästa sätt, som ger bäst resultat och som dessutom är effektivt? Hur gör vi det långsiktigt hållbart och hur hänger allt ihop? Det är frågor som vi ska försöka generera gemensamma svar på under träffarna.
Workshoparns är för alla medarbetare och förtroendevalda inom församlingar och pastorat.
Träffarna är kostnadsfria

Du anmäler dig här senast 15/5: Anmäl dig här!

Frågor? kontakta
Sandra Wilsson, klimatstrateg Skara stift
sandra.wilsson@svenskakyrkan.se
0511-262 52
 
Inför dopkampanjen: Uppdatera och sprid!
Den nationella dopkampanjen, med filmer i TV4 och sociala medier, pågår 11-30 april. Filmen, som är producerad efter intervjuer med en fokusgrupp bestående av 25-40-åringar med en svag relation till kyrkan, och annat material kommer inom kort att finnas tillgängligt på Kornets dopsidor och filmen kan då också laddas ner från Svenska kyrkans Vimeo-kanal. Den finns i olika format för t.ex Facebook, Instagram, digitala anslagstavlor med mera. Använd gärna filmen i pastoratets kanaler så når vi tillsammans ännu fler! Givetvis kan filmen användas också efter själva kampanjperioden.

Kom ihåg att också se till att dopsidorna på pastoratets/församlingens webbplats är uppdaterade och fyllda med relevant lokal information!

Foto: Jesper Wahlström
 
 
 
Samtalsserie med tema Hållbarhet
 
Välkommen till en serie av spännande samtal på temat Hållbarhet!

Under våren och hösten kommer det erbjudas flera digitala och fysiska träffar för samtal kopplat till hållbarhet. Varje tillfälle har en specifik ingång.

Läs mer!
 
 
Webbinarium: Energi från ovan - potential för solkraftsenergi i en förändrad energimarknad.
 
Är du nyfiken på hur solkraftsparker kan bli en del av Svenska kyrkans arbete med Färdplan för klimatet? Då är du välkommen till ett webbinarium onsdagen 22 mars kl. 10.00-11.30.

Varmt välkommen till vårt första kunskapswebinarium i en serie med webinarium under 2023 om solkraftsparker. Syftet är att snabbt bygga upp kompetensen inom Svenska kyrkan om solenergi och storskaliga solkraftsparker. Föredragen i webinariet spelas in och gå att se i efterhand om du inte kan delta live.

Läs mer!
 
Vi är som mest hemma när vi är på väg
 
Pilgrimsvandring till Trondheim 2023/24

Vi inbjuder till en vandring i flera etapper från Lurö till Trondheim. Man kan gå med hela vägen eller bara en etapp eller en dag. Måndagen den 10 juli börjar vi på Lurö och fortsätter norrut på pilgrimsled Västra Värmland. Första etappen avslutas söndagen den 16 juli i Gillberga. Vi tar hjälp och inspiration från Ignatius av Loyola som har hjälpt otaliga människor till att både lära känna sig själva och Gud bättre.
Läs mer!
 
Syföreningsdagarna 2023 – några platser kvar!
 
”Den modiga kyrkan i Myanmar” är rubriken för årets syföreningsdagar som går av stapeln på stiftsgården Flämslätt 25, 26 och 27 april.

Huvudtalare är Magdalena Vogt från Act Svenska kyrkan som varit utsänd tillsammans med sin familj för att arbeta i Myanmar.
Läs mer om Magdalena

Men det händer en massa annat trevligt och spännande. I år bjuder vi också in ideella och engagerade medarbetare i kyrkans secondhand-butiker, andra hantverksgrupper och kaféer.

Sista anmälningsdag är 20 mars. Det finns platser kvar 25 och 26 mars. 27 mars är fulltecknad.

Du läser allt om Syföreningsdagarna och hur du anmäler dig och din grupp här!
 
Ge dig själv en stilla dag på Lilleskog
Välkommen till en dag för stillhet och reflektion på vackra Lilleskog den 18 april. Du kan också övernatta och stanna även över 19 april. 

Ta tillfället i akt till att stanna upp en dag mitt i veckan! Du kan sitta ner vid brasan, slå dig ner i kapellet, promenera i vackra omgivningar eller vila i eget rum, som du har tillgång till. Du serveras vällagad mat och har också möjlighet att boka enskilt samtal om du vill. 

Läs mer
Foto: Linda Franzén
 
Fler Kornet-stugor i vår! Häng på!
Är det krångligt och svårt att komma igång med och förstå Kornet? Känner du att du inte vet hur du ska hitta information på Kornet? Du kanske undrar hur du ändrar inställningar, eller du kanske nyfiket bara vill veta mer? Kommunikatör Emma Johansson finns med för att visa och svara på frågor. 

Det blir flera tillfällen i vår, varav några handlar om att använda Kornet på mobilen. 

Du behöver inte anmäla dig och det går att logga in och ur när du vill under "stug-tiden"!

Läs mer
 
 
Ideellt forums idédag - i år i Trollhättan!
Välkommen till Ideellt forums idédag - en dag att komma samman, inspireras, samtala, knyta kontakter och arbeta vidare med hur det ideella engagemanget kan ökas och fler ges möjlighet att tas i anspråk i den lokala församlingen. Deltagare från hela Sverige bjuds in till Lextorpskyrkan - och det går också att delta digitalt, till exempel genom att samla ihop ett gäng i församlingshemmet!
Läs mer
 
HBTQI-nätverket möts i Trollhättan i maj
Välkommen till vårens HBTQI-nätverk. Vi får bland annat lyssna till Maarit Larinen som är transkvinna och aktiv i Trollhättans församling. Det kommer även att finnas tid till erfarenhetsutbyte.
Läs mer
 
Livslångt lärande i församlingen
Välkommen till en utbildning som ger teologiska och pedagogiska perspektiv med syfte att stärka församlingen som miljö för livslångt och generationsöverskridande lärande.  Utbildningen bygger på religionspedagogiska teorier och teologiska perspektiv kring lärande och församlingssyn samt på fallstudier av konkreta läraktiviteter i församlingar.
Läs mer
Profilkurs för kyrkomusiker
Under 2023 års profilkurs för kyrkomusiker och andra som har musikansvar i församlingen. Bland annat medverkar Gary Graden och Mattias Wager från Storkyrkan i Stockholm. De kommer att inspirera kring den gemensamma församlingssången och på kvällen gör vi en allsångsgudstjänst tillsammans, öppen för alla, i Skara domkyrka.
Läs mer
 
Inspirationsdag för ideella medarbetare i höst
Just nu pågår planeringen för inspirationsdagen i november. Den hålls i Borås och det blir en heldag med både gemensamma föredrag och valbara seminarier. Givetvis äter vi också lunch, fikar och samtalar med varandra. Boka in dagen redan nu så kommer mer information under våren.
Läs mer
Inspirationsdag om repertoar för kör
Välkommen till en inspirationsdag på Hjo folkhögskola, med fokus på repertoar för kör, främst blandad kör men även för barn och diskantröster. Vi får sjunga och testa repertoar från olika notförlag tillsammans med skolans kantorselever och lärare. På plats finns också representanter från några notförlag.
Läs mer 
 
Dags för Mötesplats Fastighet i april
Det ska handla om tjära och spån, om energieffektivisering och om skadedjur när det åter är dags för Mötesplats Fastighet. Denna gång sker träffarna i Alingsås och Götene. Välj den dag och ort som passar dig bäst.
Läs mer
För anställda och ideella:
Berätta bibelberättelserna
Välkommen till utbildningsdag med fördjupning i fyra bibelberättelser. Kursdagen anordnas vid två tillfällen under 2023, en lördag och en vardag, för att såväl ideella som anställda medarbetare ska ha möjlighet att delta. 
Läs mer om kursdagen för ideella
Läs mer om kursdagen för anställda
 
Kyrkopedagogik - kursstart till hösten
Kyrkopedagogik är ett pedagogiskt förhållningssätt som använder sig av upplevelsebaserad och dialoginriktad metod som vill ta alla sinnen i bruk. Utbildningen ger grundläggande kunskaper i den kristna symbolvärlden samt konsthistoria och bildanalys.I september startar nästa kurs.
Läs mer
Profilkurs för församlingspedagoger
I oktober blir det profilkurs för dig som är församlingspedagog. Planeringen pågår för fullt, men du kan anmäla dig redan nu. Det övergripande temat för profilkurserna är Lärjungaskap - bön och spiritualitet. Gemensamma pass kommer att blandas med workshops.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


APRIL
- Pilgrimsnätverket, 11
- Inspirationsdag SKUT, 22

MAJ
- Användardag 2023, 11

AUGUSTI
- Präst- och diakonkurs, 29-30




 
 





SEPTEMBER
- Att vara kyrka, start i september
- Nycklar till engagemang, 21 

NOVEMBER
- På lika villkor, 14
- Nycklar till engagemang, 28

DECEMBER
- Präst- och diakonkurs, 5-6

 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER