Välfärdsbrottslighet nyhetsbrev nr 4
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Arbetet fortsätter...
 
Intresset för hur vi tillsammans kan arbeta för att höja kompetensen kring frågor om välfärdsbrottslighet, hur den går att förebygga och vilka verktyg vi har i kommuner och regioner är stort. Under de senaste månaderna har jag varit runt i många kommuner och deltagit i konferenser och nätverksmöten för att prata om det arbete som sker på området.  Jag berättar om vad SKR gör men framförallt om allt som görs runt om i landet. Mycket handlar det också om att öppna upp för diskussioner kring de här frågorna, eftersom de rör så många olika verksamheter och innefattar olika utmaningar till exempel kopplat till lagstiftning, organisationskulturer och målkonflikter. 

En av de frågor jag tycker är allra viktigast i arbetet som pågår, är vikten av att lära av varandra. SKR arbetar med att sprida kunskap om vad som görs, både det som fungerar bra och det som inte fungerat lika bra. Det är så väldigt oeffektivt att alla ska gå igenom samma utvecklingsutmaningar, när det numer finns god kunskap om vilka arbetssätt som kan vara användbara i olika verksamheter. På SKR arbetar vi aktivt med  kunskapsspridning och att erbjuda forum för möjlighet till erfarenhetsutbyte.

I detta nyhetsbrev dyker vi ner i tre lärande exempel om arbetssätt mot välfärdsbrottslighet från olika kommunala verksamheter. Vi delar med oss av regler för informationsutbyte och tipsar om fördjupningspoddar.

Trevlig läsning och hör gärna av dig om önskemål om innehåll!
 
 
Informationsdelning när brottslighet upptäcks på hvb - vad får du dela?
 
SKR har tagit fram en promemoria där det förklaras i vilka situationer uppgifter om barn som bor på hem för vård och boende (HVB) kan delas. Där beskrivs också hur man kan hantera information om företag som driver HVB för att undvika att oseriösa aktörer anlitas. Vidare beskrivs kortfattat vilka sekretessregler som gäller för uppgifter om barn på hvb och hur uppgifter ändå kan delas i vissa fall.
 
Promemorian ger tips om vilka åtgärder man kan vidta innan man sluter avtal med ett HVB och var man kan leta efter information om oseriösa företag som driver HVB. En kort information ges om vilka regler som gäller för upphandling och leverantörskontroll inför en upphandling och också om rapportering under pågående avtalsperiod till upphandlande part vid ramavtal och till tillsynsmyndigheter.

Vad får man dela om brottslighet upptäcks på ett hem för vård och boende (hvb) | SKR

 
Checklista 
 
SKR tittar, tillsammans med några kommuner, på möjligheten att ta fram en checklista för hur kommuner kan gå tillväga i de fall brottslighet upptäcks på ett hem för vård och boende där man har ett barn placerat. Mer information om detta kommer!
 
 
Tre lärande exempel på arbete mot välfärdsbrottslighet
 

Fördjupade kontroller av leverantörer
Genom forskning har samverkan utvecklats. En inarbetad myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet har hjälpt Helsingborgs stad att rivstarta ett arbete med fördjupad kontroll av leverantörer och underleverantörer. Av 70 leverantörer begärdes mer information in i 40 procent av fallen.

Kontroll av felaktiga utbetalningar
Malmö stad har en arbetsgrupp som granskar ärenden och utbetalningar som rör försörjningsstöd. De arbetar förebyggande med mål att få in rätt underlag för beslut. Samarbete mellan förvaltningar minskar också risken för felaktiga utbetalningar i andra system. Sedan 2020 – 2022 har återkrav på 10 miljoner kronor kopplats till misstänkta brott.

Uppföljning av personlig assistans
På tre år fördubblande kommunen antalet handläggare inom lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. En satsning som gjorde det möjligt att följa upp varje enskilt ärende inom personlig assistans. I dag har kommunen fått tillbaka miljonbelopp i form av återkrav och omprövning av beslut.
 
 
Mer från SKR
 
 
Hatretorik och falska nyheter
 
Som ett led i arbetet med att sprida kunskap om hot, hat och våld mot förtroendevalda har SKR översatt Europarådets kommun- och regionkongress rapport om hatretorik och falska nyheter.

Rapporten utgår från forskarstudier som analyserat konsekvenserna för förtroendevaldas trygghet och säkerhet och den innehåller rekommendationer till såväl stater som kommuner och regioner i Europarådets medlemsländer.
 
Hatretorik och falska nyheter - rapport
 
Webbinarium om Brott som hotar demokratin
18 april kl. 10.00 - 11.00
På detta webbinarium får ni ta del av en studie om hur toppkandidater till kommunfullmäktige har upplevt valrörelsen när det gäller hot och hat. Dessutom berättar polisen om deras uppdrag bekämpa hatbrott och andra brott som hotar demokratin.
 
Anmäl dig till workshop om brott som hotar demokratin
 
 
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
Delbetänkande från delegationen mot arbetslivskriminalitet

Den 21 februari 2023 överlämnades delbetänkandet Arbetslivskriminalitet – arbetet i Sverige, en bedömning av omfattningen, lärdomar från Danmark och Finland (SOU 2023:8) till regeringen.
Delegationen mot arbetslivskriminalitet har i uppdrag att, ur ett samhällsövergripande perspektiv, verka samlande och stödjande i förhållande till aktörer som motverkar arbetslivskriminalitet och främja
samverkan och erfarenhetsutbyte dem emellan.
Delegationen redovisar i  delbetänkande arbetet med följande uppdrag:
  • att uppskatta omfattningen av arbetslivskriminaliteten i Sverige,
  • att ur ett samhällsövergripande perspektiv verka samlande och stödjande i förhållande till aktörer som motverkar arbetslivs-kriminalitet och främja samverkan och erfarenhetsutbyte dem emellan,
  • att samla och sprida goda exempel på framgångsrika insatser och
    arbetssätt för att förebygga, upptäcka och motverka arbetslivs-kriminalitet  och vid behov föreslå åtgärder för att sådant arbete ska kunna underlättas eller få ökad spridning,
  • att undersöka och dra lärdom av framgångsrika arbetssätt och insatser, såväl vad gäller gränsöverskridande som nationellt arbete,
    mot arbetslivskriminalitet från andra länder inom EU och EES
    samt på nordisk-baltisk nivå och EU-nivå och vid behov föreslå
    åtgärder för att framgångsrika arbetssätt och insatser ska kunna
    tillämpas i Sverige.
Ladda ner betänkandet här
 
På gång
 
 

Poddar om välfärdsbrottslighet 
Det pågår ett arbete med att spela in fler poddar kring otillåten påverkan och välfärdsbrottslighet. En podd handlar om välfärdsbrottslighet i regioner och hur man kan förebygga och upptäcka och utreda. En annan pod kommer handla om arbetet mot otillåten påverkan där vi bland annat får höra hur Göteborgs stad arbetar för att öka kompetensen på området genom stadsövergripande utbildning.  

Du har väl hört poddarna om välfärdsbrottslighet som redan finns i Demokratiresan – en podcast om demokrati?

Avsnitt 93 - Företag som brottsverktyg

Avsnitt 75 - Välfärdsbrott
 
Avslutningsvis
Nu är det snart vååår!!
 
 
Redaktör 
 
Christina Kiernan
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00