6 nyheter som inleder det nya året
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Nytt liv nu när vi går mot ljusare tider!
 
Som gammal sångare får de ljusare tiderna mig att tänka på vårsången Längtan till landet, det är faktiskt så att jag sjunger upp mig varje dag i duschen innan jag går till jobbet. Ni kanske kan ana vilken melodi jag sjunger på just nu? Det är inte bara ljusare utomhus utan det ser även ljust ut för kulturnämnden. Vi lämnar 2022 bakom oss med ett bokslut med goda resultat.
 
Fortsatt fina betyg för Nackas bibliotek
 
Det är roligt att se att Nackaborna fortfarande är nöjda med våra bibliotek.
Enligt en kundundersökning som genomfördes under hösten 2022 är de allra flesta nöjda med utbudet av böcker, dagstidningar, tidskrifter och magasin. Något som vi tillsammans med biblioteken kan se över är möjligheterna att kunna läsa eller studera ostört. Det är verkligen glädjande att vi har en god kundnöjdhet, inte bara i biblioteken utan även hos våra andra kulturverksamheter.
 
 
Fisksätras bibliotek får flytta in i nyrenoverade lokaler
 
En kulturverksamhet som verkligen får nytt liv denna vår är Fisksätra bibliotek då det har blivit dags att inviga bibliotekets nyrenoverade lokaler. Kulturnämndens ordförande Monica Brohede Tellström kommer att klippa bandet nu på fredag den 10 mars klockan 10 och förskolan Gläntan kommer att förgylla stunden med vårsång. Från klockan 14 finns det möjlighet att pyssla, vara med i ett boklotteri och mycket annat, ses vi där?
 
Bästa hälsningar,
Anders Mebius
Kultur- och fritidsdirektör Nacka kommun
 
Nu anordnar Nacka fritidsmässan Minfritid.nu – anmäl intresse och boka in 27 maj!
 
Det dags för Nacka kommun att anordna fritidsmässan för personer med funktionsnedsättning. Mässan kommer att anordnas på Myrsjö IP och ger föreningar, företag eller andra organisationer som har – eller som vill starta upp – fritidsaktiviteter för målgruppen möjlighet att visa upp sin verksamhet. Syftet med mässan är att samla kultur- och fritidsaktiviteter med fokus på aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Mässan är helt kostnadsfri.
 
Vill ni genomföra ett större kulturprojekt? Sök Stora projektstödet!
 
Nu finns möjlighet att söka stöd för genomförande av kulturprojekt som är av mer omfattande ekonomisk eller tidsmässig karaktär, och kan omfatta ett eller flera olika sammanhängande delar eller evenemang. Stödet ska täcka kostnader som uppstår inom projektets tidsram och det går att söka upp till
200 000 kronor.
 
       
Kostnadsfri webbutbildning om våld i nära relationer
 
Under våren vill vi tipsa alla som arbetar nära barn och ungdomar att gå en webbutbildning om våld i nära relationer. Kursen ger en grundläggande kunskap om våld i nära relationer men även om mäns våld mot kvinnor. Webbutbildningen är kostnadsfri och ni väljer själva om ni vill göra den enskilt eller i grupp. Man styr själv när man ska genomföra de olika stegen i utbildningen.
 
I april startar årets kundundersökning i kulturskolorna – peppa alla elever att delta!
 
Vi hoppas att du som arbetar i kulturskolan vill hjälpa till och motivera era elever att delta i enkäten. Informera gärna elever och vårdnadshavare om vad ni har gjort på er kulturskola efter den förra undersökningen. Tillsammans kan vi höja svarsfrekvensen.
 
Marknadsför era aktiviteter i vår evenemangskalender
 
På nacka.se finns en kalender som riktar sig till unga Nackabor i åldern 13–19. Den här kalendern är en möjlighet för er att kostnadsfritt nå ut till målgruppen via nacka.se! Klicka på ”Tipsa oss om ett evenemang” och beskriv sedan aktiviteten som är öppen för allmänheten så publiceras den inom kort.
 
Nu är det dags att nominera Nackas kulturliv!
 
Har du besökt eller arrangerat ett riktigt bra kulturevenemang, eller känner du till någon som gjort något betydelsefullt för Nackas kulturliv under 2022? Nominera till våra stipendier Årets kulturevenemang och Årets eldsjäl. Det är lätt att nominera, var bara tydlig med varför du vill nominera en person eller förening. Varje stipendium är på
15 000 kronor.
 
Har du frågor skriv till kultur@nacka.se
Vill du registrera någon till nyhetsbrevet: Aktuellt om kultur