Partsgemensam insats för chefer i äldreomsorgen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Partsgemensam insats för chefer i äldreomsorgen
 
Äldreomsorgens chefer behöver bättre förutsättningar – det är fack och arbetsgivare överens om. Chefoskopet är ett partsgemensamt verktyg för att hantera organisatoriska brister som första linjens chefer har för att utföra sitt arbete. Använd stödmaterial om Chefoskopet för att kartlägga hur det ser ut i er organisation.
Chefoskopet ska lyfta äldreomsorgens chefer
 
85 procent av invånarna upplever god tillgång till vård
 
En majoritet av invånarna uppger att de har tillgång till den vård de behöver och att de har stort förtroende för hälso- och sjukvården. Det visar 2022 års hälso- och sjukvårdsbarometer.
– Att invånare har förtroende för vården är viktigt för att de ska kontakta vården när de behöver och för att de ska följa behandlingsråd,
säger Fredrik Lennartsson, avdelningschef på SKR.
Hälso- och sjukvårdsbarometern 2023
 
Dygnsvila
 
 
Om vi har lokala kollektivavtal som innehåller avvikelser från 11 timmars dygnsvila, ska de sägas upp?

Läs svaret på skr.se
(uppdaterad 17 februari)

Frågor och svar om dygnsvila
 
Kurser
 
 
Vägen till jämställd makt går genom politiskt ledarskap (8 mars)
På internationella kvinnodagen samtalar vi på SKR med Region Halland och Södertörns högskola om hur ledarskapet kan stärkas för både kvinnor och män för att öka den jämställda makten.
Jag vill anmäla mig
 
Grundkurs i BEA (14 mars)
Kursen ger grundläggande kunskaper om avtalet BEA, dess  tillämpnings-område och vilka anställningsvillkor som gäller. 
Jag vill anmäla mig
 
Unga och välfärdsjobben (22 mars)
Välkommen till ett webbsänt seminarium där vi tillsammans med unga och företrädare för kommuner och regioner samtalar om hur välfärden kan attrahera ännu fler unga till välfärdsjobben.
Jag vill anmäla mig
 
Skyddsombudsrätt (23 mars)
Kursen syftar till att ge kunskap om reglerna kring skyddsombudens roll samt hur chefer och skyddsombud kan samverka i arbetsmiljöarbetet. 
Jag vill anmäla mig
 
Kurs i bilaga U (28 mars)
Välkommen på en grundkurs i bestämmelserna om uppehållsanställning inom skolans område. Kursen syftar till att ge kunskap om anställningsformen i Bilaga U och dess konstruktion med fokus på arbetstid och löneberäkning.
Jag vill anmäla mig
 
Kurs om arbetsrättsliga regler vid föräldraledighet (30 mars)
Den här kursen om föräldraledighet fokuserar på ledighetsrätt, förläggning och kombinationer med andra frånvaroorsaker. Innehållet berör knepigare frågeställningar utifrån Föräldraledighetslagen och Allmänna bestämmelser.
Jag vill anmäla mig
 
Förtroendevalda
 
 
Arbetsgivaransvar jämställdhet
Jämställdhet är en fråga som du kommer behöva arbeta med och bevaka oavsett vilket uppdrag du har. Som stöd för ditt jämställdhetsarbete finns ett arbetsgivarpolitiskt program i nio punkter.
Förtroendevaldas  arbetsgivaransvar, jämställdhet
 
Notiser
 
 
Arbetsgivarnätverk för processledare
För att stödja kunskap och erfarenhetsutbyte kring kompetens- och karriärmodeller samordnar SKR sedan tre år tillbaka ett renodlat arbetsgivarnätverk och en projektplats för processledare i regioner och kommuner. SKR välkomnar fler kommuner att ansluta sig.
Nätverk för processledare
 
VFU-statsbidrag, sista sökningsdag 31 mars
Regioner och kommuner som  utökar antalet VFU-veckor för studenter på utbildning mot sjuksköterskeexamen kan söka statsbidrag. Satsningen på utökade VFU-platser har som målsättning att bidra till att öka antalet studenter på sjuksköterskeutbildningen. Sista ansökningsdag är 31 mars.
Utökad verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
 
Inspektionskampanj på skolor
Arbetsmiljöverket förbereder omfattande inspektioner beträffande hot och våld inom landets skolor. Ungefär var femte skola kommer att inspekteras mellan 1 maj 2023 och 30 juni 2024. 
Arbetsmiljöverkets inspektionskampanj
 
Ta ut egen statistik om arbetsskada och sjukfrånvaro
Afa Försäkring erbjuder ett interaktivt och kostnadsfritt verktyg med statistik om arbetsskador och sjukfrånvaro för olika yrkesgrupper.
Statistikverktyg, Afa Försäkring
 
Podd
 
 
Välfärdens kompetensförsörjning
Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR och Johanna Stålö, konsult på Governo, diskuterar välfärdens kompetensförsörjning och hur de ser på framtiden, i ett avsnitt av podden Samhällspassion.
Hur möter vi välfärdens kompetensutmaning?
 
Redaktör
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00