Bild- och formkonstnärer med koppling till Halland kan nu söka vistelsestipendium till Ricklundgården i Saxnäs.
Utbyte mellan Västerbotten och Halland 15-28 september  
 

Nu finns det möjlighet för dig som bild- och formkonstnär med koppling till Halland att genom ett residensutbyte mellan Konst i Halland och konstkonsulenterna i Västerbotten söka vistelsestipendium.
Du får möjlighet att arbeta koncentrerat och inspireras av intryck och möten på platsen. I Västerbotten är det Ricklundgården i Saxnäs som är platsen och i Halland är utgångspunkten för residenset Hallands Konstmuseum i Halmstad. 

Sista ansökningsdag är den 2 april.

Läs mer
 
Vårens konstnärsträffar
 

Konst i Hallands konstnärsträffar ger dig som bild- och formkonstnär möjlighet att möta kollegor under trevliga former. Konstnärsträffarna innefattar också ett program av något slag, till exempel en gäst som presenterar något spännande och aktuellt inom konstvärlden, ett studiebesök eller en workshop.

Den 21 mars är det dags för vårens första träff - en workshop på Rian i Falkenberg med Cecilia Pettersson, mönsterformgivare och illustratör. Vi lär oss grunderna i mönsterrapportering och arbetar sedan vidare med egna mönster. Den 24 april berättar Ann Eringstam och Robert Hais om sina respektive resor som Konst i Hallands vistelsestipendiater till Japan och medverkan i Biwako Biennalen. Och den 17 juni ges möjlighet att prova på blocktryck med konstnären, mönsterformgivaren och illustratören Shabnam Faraee.

Konstnärsträffarna är kostnadsfria. Endast föranmälan.

Läs mer om innehåll och anmälan
 
Nästa helg öppnar Vårsalongen
 

Lördag 11 mars öppnar Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong på Hallands Konstmuseum. I år utgjordes juryn av Ýrr Jónasdóttir, chef på Ystads konstmuseum och Stefan Westling, konstnär och kulturutvecklare på Region Värmland.

Vernissage kl 13
Välkomsthälsningar av Bo-Lennart Nilsson, ordförande Hallands Konstförening och Magnus Jensner, museichef Hallands Konstmuseum.
Invigningstal av Karin Wettermark Jonsson, förvaltningschef Kultur och skola Region Halland.
Utdelning av Hallands Konstförenings Vårstipendium.
Musik med Anton Wernebäck.

Läs mer
 
Konstutbildningar i Halland - dags att söka inför hösten
 

Hallands Konstskola erbjuder en tvåårig förberedande konstutbildning på heltid. Skolan är en del av Katrinebergs folkhögskola förlagd till Halmstad. Sista ansökningsdag 23 april.
Läs mer

Under hösten erbjuder Katrinebergs folkhögskola kursen Fotografi - Visuell Gestaltning. Kursen är i huvudsak distansbaserad med några fysiska träffar på Katrineberg. Sista ansökningsdag 23 april.
Läs mer

På Katrinebergs folkhögskola finns också en filmlinje som ger möjlighet att på heltid under ett eller två år, fördjupa sig inom alla områden av filmskapande. Sista ansökningsdag 23 april.
Läs mer

Löftadalens folkhögskola erbjuder bland annat utbildningar inom bild och konst, textil och keramik. Sista ansökningsdag 1 maj.
Läs mer

ÖPPET HUS - PÅ PLATS OCH DIGITALT
För den som är nyfiken på någon av de olika utbildningarna finns tillfällen under våren att skaffa sig mer information.

Hallands Konstskola
Besök Katrinebergs folkhögskolas linje Hallands Konstskola på Tollsgatan 7 i Halmstad. Ett tillfälle att träffa lärare, studerande, få en inblick i utbildningen och tips om arbetsprover och ansökan. Fredag 31 mars kl. 10-16 (guidad visning och presentation av utbildningen 10.30-11.15).

Filmlinjen
Katrinebergs folkhögskolas filmlinje öppnar upp för digitala studiebesök måndag 13 mars kl 11 och måndag 27 mars kl 13.30. Träffa filmlärarna och lyssna till vad filmlinjens ettåriga grundutbildning och påbyggnadsåret har att erbjuda dig. Möt de nuvarande filmdeltagarna och inte minst – ta chansen att ställa just dina frågor. Obs! Föranmälan senast dagen innan.
Läs mer

Löftadalens folkhögskola
Besök Löftadalens folkhögskola lördag 22 april kl 11-15. Se lokalerna och träffa nuvarande deltagare och personal.
Läs mer
 
SOMMARKURSER
På Katrinebergs folkhögskola och Löftadalens folkhögskola erbjuds också flera sommarkurser.

Sommarkurser på Katrinebergs folkhögskola
Sommarkurser på Löftadalens folkhögskola
 
Unga Slöjdares Salong
 

Lagom till höstlovet 2023 öppnar utställningen Unga Slöjdares Salong på Hallands Konstmuseum. Nu behöver innehållet till utställningen skapas! Barn och ungdomar under 20 år som bor i Hallands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge eller Skåne län, och som gillar att slöjda kan vara med. En jury kommer att välja ut vad som visas på utställningen. Ansökan görs digitalt senast 30 april.

Läs mer

Utställningen är ett samarbete mellan Region Halland och Hallands Konstmuseum.
 
Kurs i linoleumtryck och collage
 

Den 1 och 2 april arrangeras en kurs i linoleumtryck och collage under ledning av Ana Carolina Fleming på KKV i Varberg. Från idé till färdigt tryck. 

Läs mer
 
Kommande seminarier, konferenser och träffar
 

DIGITAL FRUKOSTSEMINARIESERIE: GESTALTAD LIVSMILJÖ - FRÅN OFFENTLIG KONST TILL SAMHÄLLSPLANERING
En samtalsserie med politiker, tjänstepersoner, arkitekter, designers, konstnärer och forskare med flera, om hur kommuner och andra aktörer runt om i Sverige arbetar i praktiken med frågor kring gestaltad livsmiljö.
Läs om vårens program

Samtalen arrangeras av representanter från kulturförvaltningar i regionerna Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Jämtland-Härjedalen, Blekinge och Halland.

GESTALTAD LIVSMILJÖ I SNÖRIKA SAMHÄLLEN 21-22 MARS I KIRUNA
Konferens i Kiruna på temat Gestaltad livsmiljö i snörika samhällen. Här utforskas vidare hur arkitektur, form, design, konst och kulturarv kan förhålla sig till vintern och snön i vårt samhällsbygge. Konferensen vänder sig till politiker, tjänstepersoner, arkitekter, planarkitekter, konstnärer, kulturinstitutioner, samhällsplanerare, besöksnäringen, med flera.
Läs mer om program och anmälan

SAVE THE DATE - SAMTIDSKONSTDAGARNA  2023
Samtidskonstdagarna är en årlig mötesplats för hela konstbranschen i Sverige. Årets Samtidskonstdagar äger rum 25–27 oktober i Malmö/Skåne.
 
SPOK Halland
 

Är du slöjdföretagare och söker uppdrag? Vill du nätverka med andra formgivare? Vill du hitta ett formgivande- eller tillverkande företag att samarbeta med? Då kan SPOK Hallands kostnadsfria tjänster och träffar vara något för dig. SPOK Halland drivs av Region Halland i samarbete med Falkenbergs kommun genom Rian. Syftet med satsningen är att stärka det kreativa näringslivet, bevara och tradera kunskap, och skapa förutsättningar för hållbar utveckling.

I vår bjuder SPOK Halland in alla intresserade till två föredrag på Rian:
29 mars - Möbeldesignstudion Verk, och paneldebatt om lokal produktion
25 april - Wang & Söderström
 
Tips!
 

SÖK TILL HALLANDS FOTOSALONG 2023
Hallands fotosalong är en jurybedömd fotosalong som riktar sig till både amatörer och professionella fotografer bosatta i Halland. Fotosalongen kommer att visas på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg den 23 september - 24 januari 2024. Sista ansökningsdag 20 april. Läs mer

VILL DU VARA MED I KUNGSBACKA KULTURFESTIVAL?
Festivalen går av stapeln den 17 juni. Var med och fyll programmet och få hela stadskärnan att bubbla av kultur och kreativitet. I år är temat för Kungsbacka kulturfestival Vatten. Intresseanmälan är nu öppen.
Läs mer

LEDIG TJÄNST - UTVECKLARE TILL KUNGSBACKA KONSTHALL
Tjänsten innebär bland annat planering och kurering av utställningar och vernissage, ansvara för konstregistret och inventeringen av den offentliga konsten. Sista ansökningsdag 14 mars. Läs mer

ART PARTY - KONSTFEST I HALMSTAD
Den 25 mars arrangeras Art Party på Dramalogen i Halmstad. Läs mer

LEDIG TJÄNST - ENHETSCHEF TILL KONSTENHETEN HALMSTADS KOMMUN
Tjänsten innebär bland annat 
ansvar för verksamhet, budget och personal för din enhet samt är en del i utvecklingsarbetet på din avdelning. Sista ansökningsdag 13 mars. Läs mer
 
Filmresidenset Playground
 

Nu kan du ansöka till filmresidens i Salzburg 2023! Filmresidenset Playground är ett residens för konstnärlig och filmhantverksmässig utveckling för filmare i ett utbyte mellan Halland och staden Salzburg i Österrike. OBS! Sista ansökningsdag 5 mars.

Läs mer
 
Tips!
 

UTLYSNING - FÖR ALLMÄNT BRUK
Nu öppnar den andra utlysningen i ArkDes satsning på praktiknära forskning under 2023. Här söks ett tvärdisciplinärt kreativt team som vill testa metoder och designprocesser för hur kulturmiljön kan stärkas långsiktigt tillsammans med lokalsamhället. Sista ansökningsdag 3 april. Läs mer

ENUTC-UTLYSNING 2023: URBAN OMSTÄLLNING I EUROPA GENOM KONST OCH DESIGN
Sista ansökningsdag 25 april. Läs mer
 
 
Releasefest – Hallands bästa barn och ungdomskultur
 

Har du möjlighet att påverka kulturutbudet för barn och unga i ditt arbete? Du kanske är rektor, kultursamordnare, kulturombud eller köper in kultur för barn och unga i din förening? Då är du bjuden på fest! Den 29 mars bjuder Kultur i Halland in till releasefest på Teater Halland i Varberg för att presentera det regionalt subventionerade kulturutbudet inför läsåret 2023–2024 som du också hittar i vår webbkatalog.
Anmäl dig senast 12 mars.

Läs mer
 
Sök medel!
 
 
STÖD FRÅN REGION HALLAND
Expresstöd kan sökas löpande om det finns behov av ett snabbt beslut och om projektet ska genomföras inom 6 månader. Stöd kan sökas för mindre projekt, förstudier, deltagande i konstnärliga sammanhang samt konstnärliga och kulturella initiativ. Stöd kan sökas av konstnärer, kulturskapare och arrangörer som är folkbokförda och verksamma i Halland. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN KONSTNÄRSNÄMNDEN
Konstnärsnämnden fördelar årligen en rad olika stöd. Ansökningsperioder för stipendier och bidrag 2023 finns på Konstnärsnämndens hemsida. Till exempel finns möjlighet att söka internationellt utbyte och resebidrag. Läs mer
Just nu kan du även söka medel via Kulturbryggan, vars uppdrag är att främja förnyelse och utveckling inom kulturområdet och att verka för breddad finansiering av nyskapande kulturverksamhet. Fram till 22 mars är ansökan öppen för följande program: konstnärlig förnyelse, kreativ infrastruktur, nya finansieringsmodeller och fröpengar. Läs mer om de olika programmen

SÖK BIDRAG FRÅN KULTURRÅDET
Utvecklingsbidrag för regional kulturverksamhet finns till för att stödja regionala aktörer i tidsbegränsade projekt och ge ökade möjligheter till regionala prioriteringar och variationer runtom i Sverige. Sista ansökningsdag 16 mars. Läs mer

SÖK PROJEKTMEDEL FRÅN SVENSK-DANSKA KULTURFONDEN
Fonden har som ändamål att stödja kulturellt samarbete mellan Sverige och Danmark, samt främja ökad kännedom om vetenskap, näringsliv, kultur och folk i de båda länderna. Sista ansökningsdag 3 april.
Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURKONTAKT
Det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet fokuserar på att öka utbytet av kunskap och kontakter samt närvaron och intresset för nordisk och baltisk konst och kultur. Det Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet består av tre former av stöd: mobilitetsstöd, nätverksstöd och residensstöd.
Mobilitetsstödet är till för professionella konstnärers eller kulturarbetares resor och/eller vistelse inom de nordiska och/eller baltiska länderna. Sista ansökningsdag 27 mars. Läs mer

Kultur- och konstprogrammet stödjer nordiskt samarbete inom konst och kultur. Stöd kan sökas till projekt med konstnärlig och/eller kulturell kvalitet som främjar ett mångsidigt och hållbart Norden. Sista ansökningsdag 7 mars. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN KULTURFONDEN FÖR SVERIGE OCH FINLAND
Fonden beviljar bidrag och stipendier till projekt och aktiviteter med ett bilateralt syfte. Det innebär projekt som ökar kännedomen om Sverige och/eller Finland. Det kan till exempel vara aktiviteter inom olika kulturområden, som konst, musik, hantverk, teater, film, litteratur, språk eller media, även samhällsrelaterade projekt, forskning och utbildning. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURFOND
Just nu finns möjlighet att Opstart stöd samt Globus Opstart.
Läs mer om Opstart
Läs mer om Globus Opstart

KREATIVA EUROPA
Kreativa Europa är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna. Detta stöd kan sökas för europeiska samarbetsprojekt bestående av minst tre organisationer från minst tre länder som deltar i Kreativa Europa. Stödet utlyses en gång per år under 2021–2027. Sista ansökningsdag är framflyttad till den 9 mars. Läs mer
 
 
Aktuella utställningar i Halland
 
Kungsbacka konsthall
till och med 19 mars
Performativa positioner - Mia Rogersdotter Gran, Anna Sofia Jernryd och Anna Julkunen

 
Johan Bergström Hyldahl, Saint Above the Clouds, 2021
Varbergs Konsthall
till och med 30 april
Johan Bergström Hyldahl - New Adventures
Elsa Lillieroth-Dagås, Läckande deponi, 2022
Galleri Hamnmagasinet, Varberg 
öppnar 18 mars
Elsa Lillieroth-Dagås: Vävmärken - tråd tid teknik
Nils Kreuger, Vid fästningsvallarna, 1893. Ur Konstnärskolonin Varbergsskolan. Tillhör Hallands Konstmuseum
Hallands kulturhistoriska museum, Varberg
tillsvidare
Konstnärskolonin Varbergsskolan

till och med 27 augusti 2023
Vi och dom

till och med 1 oktober 2023
Jägare - en halländsk historia
Finsta, Tagger Pattern, 2022
Rian, Falkenberg
till och med 30 april
Det gaur! Produktion i Halland då och nu

till och med 30 april
Finsta – Take Over

till och med 30 april
Sara Kallioinen Lundgren – And so on
Halmstads konsthall
till och med 11 april
Kvinnokartan - Johanna Arvidsson, Julia Bondesson, Linnéa M. F. Larsson, Linda Morell och Minna Svensson
Gillis Häägg, Sista grässtrået, 1970-tal. © Gillis Häägg
Hallands Konstmuseum, Halmstad
öppnar 11 mars
Hallands Konstförening jurybedömda Vårsalong

till och med 8 oktober
Halländska fotohistorier

till och med 9 april
Konst, kamratskap och doft av hav - Söndrum 1944-56

tillsvidare
Gränsland - ur samlingen
Björn Berg, Emil i Lönneberga
Teckningsmuseet i Laholm
till och med 28 maj
Björn Berg – livet som tecknare
Stadshusgalleriet i Laholm
öppnar 4 mars
Joanna Thede - Vindlingar & spår – stickade verk och ljusinstallationer
Konsthallen Hishult
öppnar 4 mars
Flos Potentia – Mari Rantanen, Maria Bajt, Anna Svensson och Susanne Vollmer
Föreningsarrangerade utställningar
 
Stefan MÅS Persson
Varbergs Konstklubb
Folkets Hus, Varberg
till och med 4 mars
Cecilia Lindh Larsson och Marie Ragnhult – bilder som berättar

öppnar 11 mars
Anette Carlsson-Moberg och Hans O Bergman

Mellersta Hallands Konstförening
Stadshuskuben, Falkenberg
till och med 14 mars
Stefan MÅS Persson

Konstnärernas Kollektivverkstad, Halmstad
Galleri Najaden, Halmstad
till och med 12 mars
Textil salong – intryck och uttryck i olika textila experiment
KKV textilverkstad, Broder Mera i Halmstad samt Täcklebo broderiakademi i HallandFler utställningar i Halland hittar du här