Februari 2023
 
Nyhetsbrev
Börsoptimismen återkom under början av året, men det är fortsatt oroligt i vår omvärld. Främst till följd av Rysslands invasion av Ukraina men även på finansmarknaderna med inflation och stigande räntor. Som alltid följer vi omvärldshändelserna noga och ser kontinuerligt över de bolag vi har investerat i så att vi känner oss långsiktigt trygga med innehaven i samtliga våra fonder.

Vi tror fortsatt på långsiktighet och att fokusera på det vi kan påverka - det vill säga bolagsanalys och bolagsurval. Över tid har det gett en god värdeutveckling. I respektive fonds månadsrapport kan du alltid läsa mer om hur våra förvaltare agerar utifrån rådande omständigheter.

Den 1 februari lanserade vi vår nya fond Spiltan Realinvest Global, som investerar i tillgångar inom infrastruktur, fastigheter och skog. Nedan kan du läsa mer om detta och lyssna på förvaltarnas presentation av fonden.

Spiltan Fonder är nominerade i ett flertal kategorier i Morningstar Awards 2023. Det ser vi som en bekräftelse på att vår investeringsfilosofi fungerar och ger goda förvaltningsresultat över tid. Ytterligare kvitton på detta är att vår Globalfond Investmentbolag fått högsta betyget fem stjärnor hos Morningstar samt att vår Aktiefond Småland blivit utsedd till Årets Småbolagsfond av Privata Affärer. I denna utgåva av nyhetsbrevet kan du bland annat läsa mer om detta samt om de 20 år som vi som fondbolag funnits och arbetat efter vår investeringsfilosofi.

Avslutningsvis vill vi som alltid påminna om vikten av att löpande se över din sparportfölj så att fördelningen mellan aktie- och räntefonder stämmer överens med din sparhorisont och riskvillighet, då den valda risknivån över tid avgör möjlig avkastning.

Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Med vänliga häsningar
Spiltan Fonder
 
Spiltan Fonder nominerade i flera kategorier i Morningstar Fund Awards 2023
 
Morningstar utser varje år de bäst presterande fonderna som säljs i Sverige och Spiltan Fonder är i år en av tre nominerade i nedan kategorier. Vinnarna annonseras den 7 mars.

- Bästa svenska småbolagsfond: Spiltan Aktiefond Småland
- Bästa företagsobligationsfond: Spiltan Räntefond Sverige
- Bästa fondbolag, Aktier: Spiltan Fonder

Läs mer
 
Spiltan Globalfond Investmentbolag får högsta betyg hos Morningstar
 
Spiltan Globalfond Investmentbolag har fått det högsta betyget fem stjärnor av Morningstar, vid betygsättningen av fondens treårshistorik.
 
”Det är naturligtvis jättekul att fonden fått högsta betyget fem stjärnor av Morningstar. Det är en bekräftelse på att strategin att investera i världens bästa investerare är en väldigt bra strategi över tid", säger Jörgen Wärmlöv, förvaltare av fonden.

Läs mer
 
Spiltan Fonder har fyllt 20 år
 
Den 2 december 2022 var det 20 år sedan fondbolaget satte sina första NAV-kurser för fonderna Spiltan Aktiefond Stabil och Spiltan Småbolagsfond.

Vi pratar med Erik Brändström, som var med och startade fondbolaget för 20 år sedan och som varit ansvarig förvaltare av Spiltan Aktiefond Stabil sedan start.

Läs mer
 
Spiltan Aktiefond Småland utsedd till Årets Småbolagsfond av Privata Affärer
 
I samband med Nordens största privatekonomiska magasin Privata Affärers utnämning ”Årets Fond” har Spiltan Aktiefond Småland utsetts till ”Årets Småbolagsfond”.
 
- Vi tycker självklart att det är väldigt roligt att Privata Affärer har utsett Spiltan Aktiefond Småland till Årets Småbolagsfond. Både framgångarna med fonden och priset är ett bevis på hur fina bolag det finns i Småland och att man med fördel ska ha en del Småland i sitt sparande, säger Pär Andersson förvaltare av Spiltan Aktiefond Småland.

Läs mer
 
Träffa Spiltan Fonder under våren
 
Spiltan Fonder kommer att besöka flera orter under våren och presentera våra fonder.
 
Bland annat kommer vi att besöka Uddevalla, Örebro, Helsingborg och Malmö. Fler orter och datum hittar du på vår hemsida, där vi löpande publicerar tillfällen i takt med att de bokas.


Till kalendariet
 
Lär dig mer om Spiltan Realinvest Global
 
Den 1 februari startade vi vår nya fond Spiltan Realinvest Global. Fonden är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar över hela världen i bolag inom infrastruktur, fastigheter och skog.

Ta del av en presentation av fonden med ansvariga förvaltare Erika Madebrink och Oskar Berglund, tillsammans med Johan Polixa, ansvarig Distribution & Marknad.

Se videopresentation
 
Håll dig uppdaterad om våra fonder genom våra månadsrapporter

I respektive fonds månadsrapport kan du läsa mer om hur våra förvaltare agerar utifrån rådande omständigheter. Du hittar alltid de senaste månads- samt hel- och halvårsrapporterna för respektive fond på vår hemsida under Rapporter.

Här hittar du de senaste månadsrapporterna
 
 
Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning
och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Informationsbroschyr och faktablad kan beställas kostnadsfritt från Spiltan Fonder, Tel: 08-545 813 40 eller hämtas under: www.spiltanfonder.se/rapporter-och-dokument.