85 procent av invånarna upplever god tillgång till vård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
85 procent upplever god tillgång till vård
 
En majoritet av invånarna uppger att de har tillgång till den vård de behöver och att de har stort förtroende för hälso- och sjukvården. Det visar Hälso- och sjukvårdsbarometern 2022, en nationell undersökning som avser att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård.

85 procent av invånarna upplever god tillgång till vård
Hälso- och sjukvårdsbarometern 2022
 
Kvinnors närvaro på arbetsmarknaden behöver öka
 
Kvinnor arbetar oftare deltid, har högre sjukfrånvaro och tar ut mer föräldraledighet. Dessa strukturella skillnader bidrar till att kvinnor är mer frånvarande än män på arbetsmarknaden. SKR:s arbetsgivarpolitiska jämställdhetsprogram innehåller nio punkter som kommuner och regioner kan arbeta utifrån för att skapa jämställdhet. 

Kvinnors närvaro på arbetsmarknaden behöver öka
En jämställd arbetsgivarpolitik – ett program i nio punkter
 
Omställningen till nära vård pågår just nu, överallt
 
Hur omställningen går till skiljer sig åt beroende på de lokala behoven och förutsättningarna. Men det är viktigt att våra målbilder är gemensamma. Det skriver Lisbeth Löpare Johansson, samordnare för Nära vård, på SKR:s vårdblogg.
Vårdbloggen: Omställningen till nära vård pågår just nu, överallt
 
Fler nyheter
 
 
APT-material om skyddad yrkestitel för undersköterskor
Socialstyrelsen har tagit fram ett APT-material om skyddad yrkestitel för undersköterskor. Det tar bland annat upp vad ett bevis om skyddad yrkestitel innebär, vad som krävs för att få beviset och hur man kan förbereda sig. Den som vill ansöka om skyddad yrkestitel kan göra det tidigast den 1 juli.
Undersköterska – förberedelser inför att undersköterska blir en skyddad yrkestitel, Socialstyrelsen
 
Enkel mall stödjer vården att uppfylla nya föreskrifter om våld i nära relationer
Region Kalmar har tagit fram en mall som underlättar för vården att uppfylla Socialstyrelsens nya föreskrifter om våld i nära relationer. Mallen stödjer verksamheterna att ta fram lokala rutiner och ger en mini-utbildning om vad som är viktigt att tänka på.
Lärande exempel från Kalmar
 
Film om riskanalys i vården
Varför är riskanalys viktigt? Var i vården gör det nytta och vad är viktigt att ha med sig i arbetet? Nu finns en ny film som introducerar metoden riskanalys och kompletterar SKR:s nya handbok.
Riskanalys i vården, hur fungerar det?
 
Nytt vårdförlopp för svårläkta sår
Svårläkta sår orsakar mycket lidande och stora kostnader i vården. Nu finns ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för svårläkta sår, som är redo att införas i regionerna.
Nytt vårdförlopp för svårläkta sår
 
Satsning på kvalitetsregister i kommunal hälso- och sjukvård
Nu genomförs en kommunsatsning för att effektivisera informationsförsörjningen till fem nationella kvalitetsregister. De register som omfattas är Senior alert, SveDem, RiksSår, Svenska palliativregistret och Svenskt register för beteendemässiga och psykiska symptom vid demens (BPSD).
Arbete med att effektivisera informationsförsörjningen
 
"Låt personal inom LSS vidareutbilda sig på arbetstid"
De senaste åren har det skett en kraftig ökning av insatser inom LSS-boende och daglig verksamhet. Samtidigt har allt för få medarbetare utbildning att möta de komplexa behoven. Nu krävs nationella satsningar. Det skriver SKR, Kommunal, FUB och Autism Sverige på Dagens Samhälle debattsida.
Nationellt kompetenslyft behövs på LSS-området
 
Evenemang och kurser
 
 
3 mars och 31 mars
Forskningsfrukost Nära vård
Första fredagen varje månad bjuder Nära vård SKR in till en digital frukostföreläsning om aktuell forskning inom Nära vård-området, följt av en kort reflektions- och frågestund. 
Forskningsfrukost 3 mars – tillitsbaserat ledarskap
Forskningsfrukost 31 mars – hållbar precisionshälsa
 
23 mars
Hedersrelaterat våld – tidiga förebyggande insatser
Vad kan hälso- och sjukvården, skolan och socialtjänsten göra för att motverka hedersnormer och förebygga våld och förtryck? SKR bjuder in till en heldag som lyfter forskning, metoder och arbetssätt.
Hedersrelaterat våld och förtryck – tidiga förebyggande insatser
 
24 april
Glo och sno: Klimakteriet
Region Skåne presenterar sitt utvecklingsarbete med klimakterierådgivning. Vårdpersonal har erbjudits kompetenshöjning inom klimakteriet och samtalsteknik vid Lunds Universitet.
Glo och sno: Klimakteriet
 
27 april
Användning och analys av statistik inom folkhälsa
SKR och Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) genomför en utbildning för dig som vill arbeta med analyser och jämförelser av resultat utifrån indikatorer inom folkhälsa. Varje deltagare utgår ifrån sin kommuns eller regions resultat samt väljer indikatorer som behöver analyseras.
Användning och analys av statistik inom folkhälsa
 
27 april
Familjehemmens dag 2023
För tredje året i rad uppmärksammar SKR Familjehemmens dag. Temat för årets webbsändning är förstärkt familjehemsvård inom kommunens egen verksamhet.
Familjehemmens dag 2023
 
4–5 maj
Strategiska kompetenser för tvärsektoriellt arbete
För att inspirera och involvera många olika aktörer i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet för jämlik hälsa arrangerar SKR en kurs om strategiska kompetenser. Den vänder sig i huvudsak till dig som arbetar med jämlik hälsa, social hållbarhet och hållbar utveckling inom kommun eller region.
Strategiska kompetenser för tvärsektoriellt arbete
 
23 maj
Psykiatrin i siffror
Presentation av en ny kartläggning av den specialistpsykiatriska öppen- och heldygnsvården från samtliga regioner uppdelat på barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri och rättspsykiatri.
Psykiatrin i siffror 2022
 
15–17 maj
International Forum on Quality and Safety in Healthcare
Årets upplaga av konferensen arrangeras i Köpenhamn och riktar sig till politiker, ledare, medarbetare, patienter, strateger och verksamhetsutvecklare inom hälso- och sjukvård, vård och omsorg. Ta del av föredrag och studiebesök inom kvalitetsutveckling, förebyggande hälsa, digitalisering, tillgänglighet, ledarskapsutveckling, patientmedverkan, omställningen till Nära vård med mera.

SKR är samarbetspartner till BMJ som arrangerar konferensen tillsammans med Institute for Healthcare Improvements (IHI). Anmälan innan 8 mars ger 25 procents rabatt. Som deltagare från Sverige får du ytterligare 25 procents rabatt genom att ange koden SALAR.
The International Forum on Quality and Safety in Healthcare
 
Inspelat seminarium
Nya föreskrifter om våld i nära relation
I höstas höll SKR och Socialstyrelsen ett seminarium om de nya föreskrifterna om våld i nära relation. Seminariet lyfter de viktigaste förändringarna ur hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens perspektiv, med fördjupning kring barn, våldsutsatta och våldsutövare.
Se seminariet i efterhand: Nya föreskrifter om våld i nära relation
 
3 oktober
Toppledarprogrammet – ett ledarskapsprogram för högre chefer
SKR:s ledarprogram syftar till att stärka deltagaren i att klara välfärdsuppdraget genom att tolka och hantera utmaningar på olika systemnivåer och genom det egna ledarskapet. Samtidigt ges möjlighet att bygga ett värdefullt nätverk med andra chefer. Sista anmälningsdag är 15 maj.
Toppledarprogrammet
 
25–26 oktober
Nationella konferensen om suicidprevention
"Med samlad kraft för livet" är temat för den nationella suicidpreventiva konferensen som i år genomförs i Östersund. Här ges möjlighet till erfarenhetsutbyte och ny kunskap i ämnet. Konferensen vänder sig till alla som arbetar med frågor som rör psykisk hälsa och suicidprevention samt till politiker och organisationer som kan främja suicidpreventiva åtgärder och förebygger suicid inom sitt ansvarsområde.
Suicidprevention 2023
 
Lyssna på
 
 
Förtroende och kunskap i team med patienten
Hur kan vi underlätta för patienter att vara i livet och inte i vården trots svår sjukdom? Dialysenheten på Östersunds sjukhus har utvecklat påsdialys där patienterna kan genomföra dialys hemma och ändå bli monitorerade från sjukhuset. Caroline Andersson och Marina Förström, sjuksköterskor på kliniken, berättar om detta lärande exempel när vården blir nära och personcentrerad.
Nära vård-podden avsnitt 118
 
Att införa överallt, konsten att hitta en läkare och att kunna ringa varandra
I fyra spår har Region Jönköpings län infört enkla kommunikationsvägar mellan primärvård och slutenvård i hela regionen samtidigt. I Region Kalmar arbetar de med att införa digital specialistkonsultation i primärvården. I detta avsnitt hör du Pierre Cherfan, verksamhetschef Region Jönköpings län och Åke Åkesson, verksamhetschef Borgholms hälsocentral.
Nära vård-podden avsnitt 117
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00