Vecka 9 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Pilgrimsvandring: Rottrådar och källflöden
Välkommen med på pilgrims- och vandringsdagar i Husaby 18-21 maj! 

Under dagarna i Husaby vill försöka lyssna efter det som porlar. Vad är det som ger oss kraft, kärlek, tro och inspiration. Det kan handla både om våra personliga liv, våra gemensamma liv som människor, vår tro och relation till Gud. Vi får lyssna till varandra och Gud, be samtala och dela gemenskap. Var och en ger sitt bidrag som berikar helheten.
 
Vi kommer ha vår utgångspunkt i Husaby. Vi gör dagsturer på 13-15 km och har tid för reflektion och samtal utifrån olika teman. Man kan delta en eller fyra dagar.

Läs mer om pilgrimsvandringen
 
Berätta om pilgrimsarbetet
Redan i februari ökar antalet sökningar på pilgrimsvandringar på Google! Har ni ett aktivt pilgrimsarbete och planerade vandringar, eller information om pilgrimsleder: kommunicera det på webbplatsen!

På Skara stifts webb samlar vi dessutom länkar till pilgrimssidor runtom i pastorat och församlingar i stiftet. Har ni en pilgrimssida med information, hör gärna av er till skarastift.kommunikation@svenskakyrkan.se
 
 
Berätta bibelberättelserna
- kursdagar för ideella och anställda
Välkommen, du ideella medarbetare, till en gratis utbildning med fördjupning i fyra bibelberättelser. Dagen varvas mellan teori och praktik. Lördagen den 13 maj ses vi på Flämslätt. Läs mer

Anställd i pastorat eller församling? Då hålls en kursdag med samma tema den 9 november.
Läs mer
 
Var med på Vårskriket
Vi bjuder in till en skön friluftshelg för ungdomar 13+
Vi möts på lägerplatsen Flarken i Vänerns skärgård till några goda dagar då vi utforskar livet med Kristus, livet tillsammans, livet på vattnet och livet. Dessutom kommer helgen bjuda på många spännande inslag,
t ex kanot, hantverk, mat över öppen eld mm. Och: vi hälsar våren och lovprisar Skaparen med ett jublande VÅRSKRIK!

12-14 maj
Sista anmälan 28 april

Läs mer
 
 
Inspirerande idédag i Trollhättan i höst
Ideellt forums årliga idédag arrangeras denna gång i Skara stift, närmare bestämt i Trollhättan lördagen den 7 oktober. Boka in dagen redan nu!
 
Idédagen  riktar sig till dig som är ideell, förtroendevald och anställd medarbetare i Svenska kyrkan. En dag som blandar inspiration, erfarenheter, möten, insikter, utmaningar och möjligheter.
 
Du kan delta på plats i Lextorpskyrkan eller digitalt. Du/ni kan också välja att ordna en egen ”hybrid-dag” i den lokala församlingen där ni följer delar av dagen digitalt och kombinerar den med egna lokala inslag.

Mer information kommer - men redan nu kan du gå in på Idédagens webbplats
 
Klimatporträttet: Möt Kerstin Lundskog
I serien "Klimatporträttet" får du möta medarbetare i Skara stift.

Denna gång har turen kommit till Vänersborg och Väne-Ryrs församling, där ekonomen Kerstin Lundskog funderar och svarar på några frågor kring klimatfrågan.

Läs om Kerstin och tidigare klimatporträtt här
 
Välkommen till syföreningsdagar 2023
 
”Den modiga kyrkan i Myanmar” är rubriken för årets syföreningsdagar som går av stapeln på stiftsgården Flämslätt 25, 26 och 27 april.

Huvudtalare är Magdalena Vogt från Act Svenska kyrkan som varit utsänd tillsammans med sin familj för att arbeta i Myanmar. Men det händer en massa annat trevligt och spännande. I år bjuder vi också in ideella och engagerade medarbetare i kyrkans secondhand-butiker, andra hantverksgrupper och kaféer. 

Sista anmälningsdag är 20 mars.
Du läser allt om Syföreningsdagarna och hur du anmäler dig och din grupp här!
 
Nå fler konfirmander med Konfasök
För många pastorat och församlingar är det snart dags att lägga ut information om sina konfirmationsalternativ. Konfasök är ett verktyg som syftar till att underlätta administrationen, öka synligheten och i slutändan ge så många ungdomar som möjligt chansen till en konfirmandtid i Svenska kyrkan.

Här kan du läsa mer om Konfasök
 
Profilkurser 2023 - här är alla datum
Nu finns alla datum för profilkurserna 2023. Det blir profilkurser för dig som är administratör, barnledare, församlingspedagog, kyrkomusiker och vaktmästare - och präst- och diakonkurser som biskopen, i sedvanlig ordning, kallar till.
Läs mer här
 
Konfirmandnätverket möts i Mariestad i vår
I Mariestad har konfirmandupplägget ”70 steg” växt fram ur en längtan efter just detta; att låta mötet mellan församlingsliv och konfirmand stå i centrum. Hur ser upplägget ut i praktiken och vilket arbete sker bakom kulisserna? Hur förbereds församlingen att ta emot sina konfirmander och vilka erfarenheter har arbetslaget gjort? Detta kommer det att handla om vid vårens träff. Det blir också tillfälle till erfarenhetsutbyte.
Läs mer
Nätverksträff för kommunikatörer
Den 6 mars träffas kommunikatörsnätverket - denna gång i Ulricehamn. Välkommen, du som på något sätt har arbetsuppgifter inom kommunikation! Denna gång ska förmiddagen ägnas åt dopkommunikation och på eftermiddagen funderar vi över hur kommunikation och ideellt engagemang hänger ihop!
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
23-24 mars

Välkommen till kursen för diakoner och präster i mars. Då är rubriken "Liv i gemenskap - om spiritualitet och kommunitet". Det blir besök från Linköpings kloster, Franciskusgården i Jonsered, kommuniteten S:t Matteus och kommuniteten Oikus i Hammarkullen. Det blir också digital medverkan från Taize.
Läs mer
Präst- och diakonkurs
12-13 april

”Att följa och be med någon som inte är som jag - om lärjungaskap, funkisteologi och spiritualitet” är rubriken på präst- och diakonkursen i april.
Bland annat blir det medverkan från Lunds Allhelgonaförsamling, Guldhedskyrkan och från L´Arche i Manchester.
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
29-30 augusti

Rabbi Yonatan Neril, Fredrik Ivarsson, Annika Spalde och Lovisa Mienna Sjöberg finns bland de medverkande vid kursen för diakoner och präster i augusti. Då blir det också pilgrimsvandring. Rubriken är "Jorden vi ärvde -om skapelse och spiritualitet".
Läs mer
Präst- och diakonkurs
5-6 december

”Gud i dina händer – Att skriva, läsa, be, sjunga, dela texter/böner/psalmer som håller över tid” är rubriken på 2023 års sista kurs för diakoner och präster. Medverkar gör Maria Kuchen, Christina Lövestam, Leif Nahnfeldt och Charlotte Frycklund. 
Läs mer
 
 
Digital fördjupningsdag: På lika villkor
"På lika villkor" sätter fokus på vårt möte med barn, unga och konfirmander i behov av särskilt stöd. Tillsammans får vi handfasta redskap och teoretiska perspektiv på hur vi formar och underhåller inkluderande praktiker. Välkommen till en digital fördjupningsdag!
Läs mer
Inspirationsdag för anställda om idealitet
Under hösten bjuds du som är anställd medarbetare i församling eller pastorat i Skara stift in till inspirationsdagar om idealitet. Dagen innehåller intressanta föredrag samt valbara pass utifrån olika områden. Syftet med dagen är att synliggöra nycklar till engagemang i uppdraget att vara kyrka tillsammans.
Läs mer
 
Att vara kyrka - om delaktighet och idealitet
Att vara kyrka är en kurs för församlingar som önskar utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang genom att involvera, inspirera och rekrytera ideella medarbetare i församlingarna.
Kursen riktar sig till anställda, förtroendevalda eller ideella medarbetare som samordnar och leder ideella medarbetare i att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Läs mer
Pilgrimsnätverket möts i Varnhem i vår
 
Välkommen till pilgrimsnätverket, du som är ideell eller anställd och arbetar med pilgrimsvandringar. Nästa träff blir i Varnhem den 11 april. Då utbyter vi erfarenheter och får information om årets pilgrimsarbete.
Läs mer
 
 
En dag om Svenska kyrkan i utlandet
Välkommen till en dag i Tidaholm den 22 april! Då blir det inspiration, samtal och föredrag om Svenska kyrkan i utlandet. Det hålls också årsmöte. Alla intresserade är välkomna.
Läs mer
Användardag om administrativa system
Välkommen till Användardag 2023. Kbok, Kyrksam och KyrkSpar är kraftfulla verktyg i församlingsarbetet. Göteborgs och Skara stift bjuder in till en fortbildningsdag för dig som jobbar i något av dessa program och vill hålla dig uppdaterad.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


APRIL
- Profilkurs för barn- och ungdomsledare, 18-19
- Mötesplats Fastighet, 18, 19

SEPTEMBER
- Profilkurs för kyrkomusiker, 26-27
- Kyrkopedagogik, start i september
 
 





OKTOBER
- Profilkurs för församlingspedagoger, 17-18

NOVEMBER
- Inspirationsdag för ideella, 18
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER