För dig som vill veta vad som är på gång i S:t Matteus kyrka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Matteus kyrka i Malmö     #2 2023
In English, German, Italian etcetera 
 
Please follow the links to our website and use the Google translation.
 
Kära församling,
 
Jag börjar med en tråkig nyhet. I fredag förmiddags utsattes vår kyrka för vandalisering. Någon eller några brände sönder träkrucifixet på altaret och krossade altarljusstaken. Altarduken blev skadad av brännmärken, böneljus och pennor låg utkastade lite varstans på golvet och en av kyrkans broschyrer var delvis uppeldad. En polisanmälan är gjord, likaså en incidentrapportering om brott mot religiösa byggnader till stiftet.

Självklart är det otroligt tråkigt när sådan här sker. Vi vill ju kunna hålla vår kyrka öppen och tillgänglig för människor. Samtidigt får vi inte låta dessa destruktiva handlingar stjäla vår frimodighet.

Kyrkan ska fortsatt var öppen och tillgänglig för människor och vårt arbete ska fortgå som vanligt. Vi står i ett otroligt viktigt uppdrag att förmedla evangeliets hopp och ljus. Ni vet ju om att "ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det". En sanning som gäller i alla tider och i alla situationer.

Vi har nyligen trätt in i fastan. En tid då vi inbjuds att så följe med Jesus, på hans vandring upp mot Jerusalem, mot det väntande korset. Steg för steg får vi med Kristus vandra kärlekens väg. Vi behöver inte jäkta oss till att förstå och ta in allt på en gång. Under fyrtio dagar får vi sakta närma oss korsets mysterium som förmedlar en kärlek utan gräns.
På det brända krucifixet i kyrkan står det ”Fader förlåt dem”.
 
Önskar er en välsignad fastetid och ser fram emot att mötas i kyrkan till bön, gudstjänst och gemenskap.

David Ivarsson
präst och vikarierande arbetsledare i S:t Matteus kyrka
tfn 040-27 92 44
david.ivarsson@svenskakyrkan.se
Kyrkan är öppen
 
Välkommen in och tänd ett ljus eller för stilla ro och bön.
  • Måndagar kl. 9-15
  • Tisdagar kl. 9-15
  • Onsdagar kl. 9-15
  • Torsdagar kl. 13-19
  • Fredagar kl. 9-15
  • Lördagar kl. 10-14
  • Söndagar kl. 10-14
Avvikelser kan dock förekomma.
 
Expeditionen, tfn 040-27 92 43
Foto: Jens C Hilner
Firandet av S:t Matteus kyrka 40 år - då var det fest!
 
Söndagen den 5 februari på kyndelsmässodagen, firade vi att S:t Matteus kyrka fyllde 40 år med en jubiléumsmässa och festlig kyrklunch efteråt. Efter kyrklunchen var det samling i kyrkan igen då vi fick ta del av historien kring kyrkans orgel och golv men också ett par röster om vad S:t Matteus kyrka har betytt och betyder för denna del av Malmö.
 
Fasteaktionen startade på fastlagssöndagen 19 februari och pågår fram till 2 april
 
Världen står inför en global hungerkris. Det finns tillräckligt mycket resurser globalt för att lösa hungerkrisen, ändå är världen hungrigare än någonsin. Problemet är en fördelningsfråga, vi delar inte lika på makt och resurser.
Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga vill Act Svenska kyrkan bidra till en mer rättvis värld där alla människor kan äta sig mätta.
Var med och gör skillnad du med !
För 110 kr kan en familj i Filippinerna äta sig mätta under en veckas tid. Genom att dela med dig kan du bidra till att fler familjer får äta sig mätta, att barn får näringsrik mat och kan växa upp till friska individer. Gåvorna som samlas in under fasteaktionen används där behoven är som störst. Dela lika under samma himmel, swisha halva din matkasse till 900 1223.

Läs mer om fasteaktionen på ACT Svenska kyrkans webbplats

 
Nödrop! Jordbävningar i Mellanöstern
 

Act Svenska kyrkans lokala partner finns på plats med insatser för att lindra den akuta nöd som uppstått. Din gåva bidrar till skydd från vinterkylan, varma måltider och matpaket samt insatser för rehabilitering. Swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet.
Foto: Sara Karlsson Löfgren
Legoklubben
 
För dig som är 8 år och uppåt. Vi bygger upp olika spännande historier ur Bibeln. Vi gör serier eller film av våra legobyggen.

Kl. 13-15: 26 februari, 12 mars, 2 april och 16 april
Det är kostnadsfritt att vara med, men kontakta Sara om du vill vara med.

Information och anmälan: Sara Karlsson Löfgren, 040-27 92 49,
sara.karlssonlofgren@svenskakyrkan.se

Läs mer om Legoklubben på vår webbplats.
Söndagsskola för vuxna 26 februari
 
Sista söndagen i månaden efter gudstjänsten och lunchen är det anspråkslösa samtal om kristen tro. Den här terminen samtalar vi om diakoni.
Hoppas att vi ses söndagen den 26 februari kl. 13 då Thomas Hansson, finns med i samtalet!

Läs mer om Söndagsskola för vuxna på webben
Samtala om Bibeln
 
Här i S:t Matteus kyrka finns det samtalsgrupper där vi träffas, läser och diskuterar Bibelns texter och vad texterna har att säga oss idag.

En samtalsgrupp om bibeln är Bibelsamtal som äger rum på tisdagar kl. 10-11 (17 januari-30 maj) och leds av David Ivarsson, Marie Bernéli, Lars Törnqvist och Thomas Hansson. Det kostar ingenting och det är ingen anmälan. S:t Matteus församlingshem i biblioteket.

Läs mer om Bibelsamtal på webben
Lovsångsgudstjänst 10 mars
 
Två fredagar under våren 2023 firar vi lovsångsgudstjänst;
10 mars och 21 april.
Gudstjänsten är i ekumenisk anda och för alla åldrar. Kvällarna börjar med tacobuffé i församlingssalen kl. 17.00, innan vi går in i kyrkan för att fira gudstjänst kl. 18.00. Under gudstjänsten finns det pyssel, leksaker och filmvisning för barn på kyrktorget. För ungdomar fortsätter kvällen efteråt med gemenskap och häng i ungdomsrummet fram till kl. 21.00. 
Bilden är tagen på jubiiléumsmässan den 5 februari av Jens C Hilner
Mässa med små och stora 19 mars
 
Söndagen den 19 mars kl. 11.00 är det Mässa med små och stora. Småsångarna, Barnkören, Matteus Vocaler och S:t Matteus Ungdomskör medverkar. Kompgrupp med Peter Hernqvist, piano, Kristoffer Sjöström, bas och Sara Hegardt Ahlqvist, congas. Kyrklunch efteråt.
Foto: Gunnar Menander
Söndagsorgel 19 mars
 
Välkommen till fyra fina tillfällen i vår att lyssna på orgeln i S:t Matteus kyrka av Mårtenssons Orgelfabrik i Lund , invigd 1983, med 26 stämmor, som klingar ”fransk” katedral-klang!
Nästa tillfälle är:
Söndag 19 mars kl. 13.00-13.30
Jubileumskonsert för orgeln i Matteus 40 år
med Mats Hultkvist, organist i S:t Johannes kyrka, Malmö
Välkommen!

Läs mer om Söndagsorgel i Sankt Matteus kyrka på vår webbplats
Foto: Sara Lindholm
Veckans gudstjänster och andakter i S:t Matteus
 
Vardag och söndag möts människor till gemensam bön och lovsång i vackra S:t Matteus kyrka i Malmö i morgon- och kvällsbön, laudes, onsdagsmässa, taizéinspirerad kvällsmässa och högmässa. I alla livets skiften öppnar gudstjänsten sin famn och omsluter både vana och ovana. Gudstjänstgemenskapen är något att växa in i och ger efterhand livet ett större sammanhang.
 
 
Söndagar
11.00 Högmässa med barnkyrka, kyrklunch
 
Måndagar
09.00 Morgonbön i kapellet 
18.30 Kvällsbön i kapellet 
 
Tisdagar
09.00 Morgonbön i kapellet 
18.30 Kvällsbön i kapellet 
 
Onsdagar
09.00 Morgonmässa, frukost 
18.00 Kristen djupmeditation 
18.30 Kvällsbön i kapellet 
 
Torsdagar
09.00 Morgonbön i kapellet 
18.00 Taizéinspirerad kvällsmässa, kvällsmat 
 
Fredagar
09.00 Morgonbön i kapellet – Laudes 

Läs mer om gudstjänster och andakter i S:t Matteus på vår webbplats
Aktuell kalender
 
Här hittar du snabbt den aktuella kalendern som finns på vår webbplats och även i Kyrkappen: