Detta ska programområden och samverkansgrupper göra 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
 
 
Detta ska programområden och samverkansgrupper göra 2023
 
Samtliga verksamhetsplaner för nationella programområden och samverkansgrupper för 2023 är beslutade av styrgruppen för kunskapsstyrning i samverkan (SKS). I verksamhetsplanerna finns information om programområdenas och samverkansgruppernas insatsområden för 2023. Informationen finns nu på webben.

Pågående och nya insatsområden
 
Utveckling och samspel med kommuner
 
Samverkan med kommuner är centralt i utvecklingen av systemet för kunskapsstyrning. Många kunskapsstöd som tas fram kan vara till nytta i den kommunala hälso- och sjukvården. Therese Börjesson, medicinskt ansvarig för rehabilitering i Kumla kommun, berättar om sina erfarenheter av arbete med nationellt vårdprogram för levnadsvanor.

Kommuner utför en stor del av primärvården
 
Evenemang
 
 
21 april: Svårläkta sår
Seminarium om nationellt vårdprogram samt personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för svårläkta sår.
Till kalendariet

11 maj: Kvalitetsregister för forskning 2023
Mer information och anmälan hos Läkemedelsakademin

Se seminarier i efterhand
 
Nya kunskapsstöd
 
 
Numera hittar du de senast publicerade kunskapsstöden, uppdelade på månader, på kunskapsstyrningvard.se.
Senast publicerade kunskapsstöd
Nytt vårdförlopp för svårläkta sår
Svårläkta sår orsakar mycket lidande och stora kostnader i vården. Nu finns ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp framtaget för svårläkta sår. Det har godkänts av styrgruppen för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvård och är redo att införas i regionerna. Även ett vårdprogram för svårläkta sår har publicerats på Nationellt kliniskt kunskapsstöd.
Stora besparingar kan göras med vårdförloppet
 
Remisser
 
Kunskapsstöd på öppen remiss till och med 14 april 2023.
Remisser
 
Nomineringar
 
 
Aktuella nomineringar av ledamöter till nationella arbetsgrupper.
Nomineringar
 
326 miljoner kronor till säker och jämlik vård
 
Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit en överenskommelse om sammanhållen, säker och jämlik vård 2023. Överenskommelsen omfattar insatser på fem olika områden som alla bidrar till en vård som är mer effektiv, har högre kvalitet och som innebär en bättre upplevelse för patienterna. De största satsningarna rör nationella kvalitetsregister och personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp.
 
Läs om överenskommelsen
 
Film om samverkan för en kunskapsbaserad socialtjänst
 
Nu finns det en film som beskriver hur samverkan bidrar för kunskapsstyrning mellan lokal, regional och nationell nivå till en bättre socialtjänst. Det gemensamma arbetet har lett till att socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården idag har bättre förutsättningar för att stödja invånarna.

Bättre tillsammans – samverkan för en kunskapsbaserad socialtjänst
 
Årsrapport från partnerskapet med myndigheter
 
Nationellt system för kunskapsstyrning samarbetar med myndigheter i ett så kallat partnerskap, för att samverka kring varandras insatser för en god och jämlik vård. Det görs bland annat genom dialog och samordning av initiativ och uppföljning.

Läs mer om partnerskapet och ladda ner årsrapporten
 
Nationellt kliniskt kunskapsstöd får nytt utseende
 
De kunskapsstöd som tas fram inom nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård publiceras på webbplatsen nationelltklinisktkunskapsstod.se. Den får nytt utseende 29 mars.

Utveckling av nationellt kliniskt kunskapsstöd
 
Kvalitetsregister
 
 
Enklare och snabbare att registrera i RiksSvikt
I Region Värmland har kvalitetsregistret RiksSvikt lyckats hämta åttio procent av registrets variabler när journaluppgifter överförs till registret. Detta har mer än halverat den totala registreringstiden för vårdpersonal.
Fler kan få automatiserad informationsöverföring

Satsning på kvalitetsregister i kommunal hälso- och sjukvård
Nu genomförs en kommunsatsning för att effektivisera informationsförsörjningen till fem nationella kvalitetsregister. De register som omfattas är Senior alert, SveDem, RiksSår, Svenska palliativregistret och Svenskt register för beteendemässiga och psykiska symptom vid demens (BPSD).
Arbete med att effektivisera informationsförsörjningen
 
Medicinteknik och läkemedel
 
 
Ålder - bara en siffra? Nytt poddavsnitt från NT-rådet
Nya innovativa läkemedel revolutionerar vården, men många behandlingar är så kostsamma att de riskerar att tränga undan annan viktig vård. För att göra rätt prioriteringar vilar besluten på en etisk plattform som sammanväger olika principer. Hur spelar ålder in då? I det senaste avsnittet diskuteras bland annat spinal muskelatrofi (SMA) och Alzheimers sjukdom, och den svenska prioriteringsmodellen jämförs med den norska.
Lyssna på poddavsnittet

Tipsa om produkter för godartad prostataförstoring
Just nu genomför Tandvårds- och läkemedelsförmåns­verket (TLV) en temaspaning som gäller medicintekniska produkter för behandling av godartad prostataförstoring. Temaspaningen görs på beställning av Medicintekniska produktrådets (MTP-rådet) beredningsgrupp.
Lämna ditt tips

Ny ordförande MTP-rådet
Ny ordförande för Medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) är Ulrica Fjärstedt. Ulrica har suttit med i rådet som ledamot sedan starten 2019 som representant för Sjukvårdsregion Mellansverige.
Ordförande sektionschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet riktar sig till dig som har ett uppdrag i Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, samt till dig som arbetar med närliggande frågor.

Prenumerera på nyhetsbrevet
Om Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård