Årets första nyhetsbrev från utbildningsnämnden!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Det här är nyhetsbrevet för dig som arbetar inom förskola och skola i Nacka! Här får du information om de ärenden som tagits upp i utbildningsnämnden.

I det aktuella nyhetsbrevet får du ett urval av ärendena från nämndsammanträdet den 15 februari 2023.
 
Kvalitetsanalys 2022: God kvalitet men utvecklingsområden finns
 
Utbildningsenheten sammanställer på uppdrag av utbildningsnämnden och nämnden för arbete och försörjning årligen en kvalitetsanalys med barnen och eleverna i fokus. Den samlade bilden är generellt sett fortsatt mycket god, men det finns områden att utveckla.
 
Huvudmännen inom förskola och skola ger ”tummen upp”
 
Huvudmän som bedriver förskola och skola i Nacka kommun är liksom tidigare år är nöjda eller mycket nöjda med att bedriva verksamhet i Nacka kommun. Det område som huvudmännen är minst nöjda med är nivån på den ekonomiska ersättningen.
 
Utvärderingsplan för 2023 – med barn och elever i fokus
 
Utbildningsnämnden har fastställt en plan för den övergripande uppföljningen och utvärderingen inom förskola och skola under 2023 samt när den ska redovisas till utbildningsnämnden. Uppföljningen och utvärderingen har som fokus att alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar, har rätt till utbildning av god kvalitet.
 
Modell beslutad för uppföljning av anordnare utifrån auktorisations-villkoren
 
Enligt reglementet för kundval ska nämnderna besluta om en modell för uppföljning av anordnare utifrån de generella och specifika auktorisations-villkoren. Utbildningsnämndens har beslutat om en modell för uppföljning av kundvalen förskola och pedagogisk omsorg.
 
Våga Visa-observationerna avvecklas
 
Observationerna inom Våga Visa-samarbetet avvecklas eftersom det endast finns en kommun kvar i den delen av samarbetet, utöver Nacka. Underlaget bedöms då vara för litet för att kunna fortsätta med observationer i dess nuvarande form. Utbildningsenheten kommer att se över möjligheten att framöver utveckla nya sätt att fånga kvaliteten i förskola och skola.
 
Nackas hantering av långvarig skolfrånvaro har granskats
 
De förtroendevalda revisorerna har låtit revisions- och konsultföretaget EY granska om kommunstyrelsens och utbildningsnämndens arbete med långvarig skolfrånvaro är ändamålsenligt.
 
Har du frågor eller känner du någon som vill prenumerera på nyhetsbrevet, skriv till utbildningsenheten@nacka.se