Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vi laddar för förbundsmötet och Mötesplats!
 
Johan von Sydow. Foto: Bengt Säll
Inom Storsthlm handlar mycket nu om det förestående förbundsmötet och Mötesplats Storsthlm den 23 mars.

Vid förbundsmötet kommer förbundets strategiska inriktning för 2023-2026 att behandlas. Den strategiska inriktningen utgör den övergripande styrningen av förbundet och sätter ramar och riktning för verksamheten. Bakom det förslag som föreläggs förbundsmötet ligger en längre process som engagerat en rad aktörer inom Storsthlm; alla de strategiska nätverken, kommundirektörsgruppen, KSO-gruppen, styrelsen och dess arbetsutskott. Allt med målet att den strategiska inriktningen ska ge riktning och kraft i vår samverkan. Att medlemmarna har höga förväntningar inom de utpekade områdena är tydligt samtidigt som en fokusering till färre prioriteringar också föreslås.

Under en period har det pågått ombyggnation av Storsthlm:s lokaler. Nu är det äntligen klart och vi välkomnar våra medlemmar i mer anpassade miljöer. Bättre mötesrum och utrymmen för att kunna göra det möjligt att ta samtal eller spontana möten i anslutning till exempelvis ett nätverksmöte. Jag tror mycket på att det händer något när vi ses på plats. Så vi hälsar varmt välkomna till kansliets lokaler under våren!
 
Johan von Sydow
Förbundsdirektör Storsthlm
Missa inte Mötesplats den 23 mars!
 
Nedräkningen till Mötesplats Storsthlm pågår för fullt! Den 23 mars närmar sig med stormsteg och vi har laddat programmet med massor av spännande talare och seminarier
Du har väl inte missat att finansminister Elisabeth Svantesson kommer? Hon ger oss regeringens syn på det ekonomiska läget och Stockholmsregionen. Och så ger Folke Rydén, journalist och filmare, oss en blick på vår omvärld och våra samhällsutmaningar. 

Förutom allt spännande som händer på stora scenen, så kan du välja mellan fyra olika parallella seminarier som ställer sig frågorna:  
  • God och nära vård och omsorg – tar vår styrning oss dit?
  • Digitalisering och AI – Hur ser skolornas framtida utmaningar och möjligheter ut?
  • Morgondagens transportsystem – hur skapar vi en hållbar, robust och tillgänglig infrastruktur?
  • Kommunernas digitalisering – vem har egentligen makten?  
Missa inte ett tillfälle att nätverka och träffa ledande politiker och tjänstepersoner från länets kommuner, organisationer och andra aktörer. 

Läs hela programmet för Mötesplats Storsthlm.

Observera att du som deltagare på Mötesplats har möjlighet att delta som åhörare på förbundsmötet från klockan 10.00. Vid intresse anges detta i samband med anmälan.

Den 9 mars stänger vi anmälan så se till att säkra din plats!

Hoppas vi ses den 23 mars!
 
Teori och praktik under samma tak
 
Play movie
Ariana Forsberg, MAS och Helena Bonnevier, sakkunnig Äldreomsorg i Upplands Väsby kommun ville erbjuda medarbetare inom vård- och omsorgsområdet möjligheten till utbildning med både teori och praktiska övningar på samma ställe. De tog initiativet till att starta ett metodrum med stöd av stimulansmedel God och nära vård.

Metodrummet stärker samverkan med regionen, privata aktörer och kommunens egen hemtjänst och personal inom de olika boende som kommunerna bedriver (och privata aktörer) som särskilt boende och LSS.
 
–  Hittills har drygt 1 400 personer deltagit i våra utbildningar i vi är så stolta över det, säger Ariana Forsberg.
 
I flmen berättar Ariana och Birgitta och deras kollegor om hur de arbetar med metodrummet.

Läs mer i artikeln "Teori och praktik under samma tak".
 
Ta del av goda exempel inom god och nära vård och omsorg!
 
Markera den 19 april i kalendern! Då bjuder Storsthlm in till ett kunskapsseminarium om God och nära vård och omsorg.
 
Syftet med seminariet är att ge en snabb överblick kring vad som händer inom området god och nära vård och omsorg i länets kommuner och främja kunskapsutbyte och nätverkande. Tre kommuner delar med sig av sitt arbete på lokalnivå, i samverkan med regionen, kring hur de arbetat fram lokala handlingsplaner.

Läs mer om seminariet på Storsthlm webbplats.

Har du frågor, kontakta birgitta.fagervall-yttling@storsthlm.se.
Hela 31 186 sökte till gymnasiet under första ansökningsperioden
 
Samverkan inom Storsthlm sker på många sätt och en av de centrala delarna är den gemensamma gymnasieregionen. I denna ansvarar Storsthlm för gymnasieantagningen som precis i dagarna stängt ansökningsperioden och vi kan summera att 31 186 sökte till nästa läsår.

Antalet ungdomar som gjort en ansökan under den första ansökningsperioden har ökat något jämfört med förra året då 30 649 elever sökte.De högskoleförberedande programmen lockade flest sökande.
 
– Ekonomiprogrammet är det mest sökta i Stockholmsregionen, tätt följt av samhällsprogrammet, berättar Jeanette Eriksson, samordnande handläggare på Gymnasieantagningen.
 
För yrkesprogrammen är el- och energiprogrammet fortfarande i särklass populärast.
Den 17 april publiceras de preliminära antagningsresultaten och då öppnar också omvalsperioden.

Här finns alla viktiga datum för årets antagning.
Utredning ska se över vuxenutbildningens utveckling
 
Play movie
Elof Hansjons, kommunalråd i Södertälje, håller på att utreda hur framtidens yrkesutbildning bättre kan anpassas efter de behov som kommer att finnas. Utredningen ska se över hur planeringen av yrkesvux kan bli mer långsiktig samt hur den kan anpassas till arbetsmarknadens och elevernas behov.

– Jag tar förstås med mig mina erfarenheter av att vara kommunalråd i en kommun med två riktiga storföretag, AstraZeneca och Scania Group, och de otroliga behov de har av utbildad personal, säger Elof Hansjons.

Läs hela artikeln "Utredning ska se över vuxenutbildningens utveckling".
 
Sammanfattning från styrelsen 23 februari 
Nuvarande styrelse hade sitt sista möte innan en ny styrelse får ta vid efter förbundsmötet den 23 mars. Förutom årsredovisningen för 2022, behandlades bland annat ärenden som styrelsen överlämnar till Förbundsmötet för beslut, till exempel den strategiska inriktningen 2023–2026 och en fyraårig verksamhetsberättelse som redovisar vad Storsthlm åstadkommit under mandatperioden 2019-2022.

Läs hela sammanfattningen på Storsthlms webbplats.
Kommande möten och nätverksträffar
Alla våra möten och nätverksträffar hittar du i kalendern på Storsthlm.se.
 
Mars
 
 
April