Nu är seminarieprogrammet till Skolriksdag 2023 klart!  
 
Är du politiker, ledande tjänsteperson, eller rektor? Skolriksdagen är mötesplatsen för dig som leder och styr skolan. Nu finns det fullständiga seminarieprogrammet att ta del av och du har boka-tidigt-rabatt till och med 3 mars. Välkommen till Waterfront Congress Center i Stockholm den 8–9 maj!
 
 
En skola på vetenskaplig grund – tillsammans tar vi steg framåt
 
I skollagen ställs krav på att all utbildning inom förskola och skola ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Även om mycket har hänt och steg i rätt riktning tagits sedan formuleringen infördes i skollagen, är det en bra bit kvar på vägen innan kravet nås. Men nu finns chans att ta ett större kliv framåt. Läs Monica Sondes blogginlägg på SKR skolblogg. 
 
 
 
Planering och dimensionering av gymnasial utbildning
 
Den 1 juli 2023 träder ändringar i skollagen ikraft som ska tillämpas för utbildning som påbörjas från 2025. Ändringarna innebär bland annat krav på kommuner att samverka om planering, dimensionering och erbjudande av gymnasial utbildning. Arbetsmarknadens behov ska också få större betydelse för dimensionering av utbildningsutbudet. Regionerna ska bidra till de regionala planeringsunderlagen som Skolverket ansvarar för att ta fram. SKR har sammanställt svar på vanliga frågor om reformen.
 
 
Öppna jämförelser: Förskola 2022 – uppdaterad statistik
 
Som en del av Öppna jämförelser: Förskola har SKR tagit fram kommunrapporter och kompletterande statistik om varje kommun. Nu har SKR lagt till mer detaljerad statistik om barn som inte är inskrivna i förskolan.
 
 
Nytt material om det kommunala aktivitetsansvaret
 
Materialet Bättre förutsättningar för det kommunala aktivitetsansvaret riktar sig till politiker och ansvariga förvaltningar i kommunerna. I det sammanfattas slutsatser om vad som kan göras för att arbetet med aktivitetsansvaret ska fungera bättre.
 
 
Skolinspektionens enkätresultat för pedagogisk personal nu i Kolada
 
Efter önskemål från kommuner har Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) tagit in samtliga frågor från Skolinspektionens enkät för pedagogisk personal i verktyget Kolada. Enkäten redovisas för grund- och gymnasieskola. För data på kommunnivå avser uppgifterna enbart elever i kommunala skolor i den aktuella kommunen.
 
 
Webbsändningar och utbildningar
 
 
Kommunernas ansvar för fristående förskolor (18 april)
Ett webbsänt seminarium om kommunernas ansvar för tillstånd och tillsyn samt ägar- och ledningsprövning för fristående förskolor, med extra fokus på nya bestämmelser för 2023.
Kommunernas ansvar för fristående förskolor
 
Hedersrelaterat våld och förtryck (23 feb)
SKR bjuder in till en webbsänd heldag om förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtyck. Bland annat medverkar forskare Hanna Cinthio som kartlagt hedersnormer i Malmö stads förskolor och Järfälla kommun som har ett särskilt projekt riktat till förskolor. Under dagen lyfts även förebyggande arbete mot könsstympning samt metod- och samtalsstöd för arbete med barn, unga och föräldrar.
Hedersrelaterat våld och förtyck – tidiga förebyggande insatser
 
Barnrättsperspektivet inom skola – i teori och praktik (5 maj)
En webbsänd heldag där SKR berättar om hur rättspraxis har utvecklats och presenterar nytt stödmaterial kring bedömning av barnets bästa. Myndigheter, UNICEF, kommuner samt elevorganisationer berättar om hur man kan ta sig an uppdraget att arbeta med ett barnrättsperspektiv.
Barnrättsperspektivet inom skola - i teori och praktik
 
Barnrättsstrategutbildning inriktning förskola
Utbildningen till barnrättstrateg är en fyradagars utbildning förlagd under drygt ett halvår med start den 15 maj. Deltagarna får övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa barnkonventionen i förskolan i teori och praktik.
Barnrättsstrategutbildning inriktning förskola | SKR
 
 
Nyheter från andra aktörer
 
 
Stödmaterial till kommuner – ägar-och ledningsprövning
Skolinspektionen har utarbetat ett stödmaterial till kommunerna med anledning av skärpta krav på ägar- och ledningsprövning av enskilda huvudmän och tydligare krav på fristående förskolor med konfessionell inriktning.
Skolinspektionen: Stödmaterial till kommuner – ägar-och ledningsprövning
 
 
Redaktör:
Hanna Sällemark
 
Sveriges Kommuner och
Regioner

www.skr.se
08-452 70 00