Digitalt nyhetsbrev för Landeryds församling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Läs det på webben genom att klicka på länken till höger.
Söndagsbön
 
Gud,
som genom Kristus
har försonat världen med dig själv,
låt din goda vilja bli synlig för oss.
Ge oss kraft att gå
lidandets och kärlekens väg.
I Jesu namn.

Fastlagssöndagen (19/2) har temat "Kärlekens väg". Söndagens bön och texter hittar du i psalmboken eller på nätet, bland annat här.  
 
 
 
Gunilla Markgren,
präst
Eftertanke
 
Den fina Mariaskulpturen var det första jag såg när jag kom in i S:t Hans kyrka. Hon står där framme och håller upp sitt lilla barn, Jesus, så att alla kan se det. Framför dem brinner det ett ljus som en påminnelse om Jesu ord att han är världens ljus, den som följer honom ska inte vandra i mörkret.

Varje gång någon döps får den ett ljus med sig hem. Och i dopgudstjänsten för barn finns det en så fin bön som alla får vara med och bedja: ”Livets Gud, vi samlar alla våra goda tankar, allt vi önskar för vårt barn.” Framtiden vet vi inget om, men nu får vi sprida ljuset.

Maria i S:t Hans har en blå mantel på sig och Eva Spångberg som gjort skulpturen tänkte på blåklockorna när hon målade den. Hon funderade också på vad Gud kan ha för mantel, om Gud har en sådan. Kanske en som är full av blommor i alla härliga färger. Och om ett par månader är det ju vår och då får vi se den manteln i dikesrenar och på ängar när tussilago, vitsippor och blåsippor slår ut!

Jesus, världens ljus, kommer oss alla till mötes och i Landeryds vackra kyrka ser man en bild på honom på altartavlan. Han går vid vår sida. Han vill värma oss med sin kärlek. Vi bär på olika bilder av Jesus, men ljuset från honom kan få lysa i våra liv.

Det är med stor glädje som jag har börjat arbeta som präst i Landeryds församling. Här finns så mycket fint och spännande och här har jag redan mött många trevliga människor.

Väl mött!
Gunilla Markgren
 
Prästostförsäljning fre 24 mars
 
Våra präster säljer prästost till förmån för Act svenska kyrkans fastekampanj "Dela lika under samma himmel".

ICA Flamman 16.00-18.00
ICA Signalen 14.00-18.00
 
 
Herdens hörna
 
Diakoniassistent Anna-Sophie Søberg Aamand har valt att avsluta sin anställning i Landeryds församling den 10 februari. Diakonimottagningen på onsdagar fortsätter vi med, Margret Söderman hjälper också till en del med det och annat i församlingen. Snart kommer det annonsering där vi söker två diakoner!

Så småningom får vi också en ny församlingsadministratör, då Elisabeth Olofsson kommer börja en ny tjänst inom domkyrkopastoratet och sköta det gemensamma arkivet. Vi har också en församlingspedagogtjänst ute under lediga tjänster, som vi hoppas får kvalificerade sökande.

Jubiléet är i full gång, en lyckad knyt-ihop-lördag med 70-talstema ligger bakom oss. Likaså en kväll då hela Markusevangeliet reciterades på norska (!). En pianokonsert i januari har vi haft. Och det har hittills varit några onsdagskvällar med föredrag och samtal, och fler kommer. I Liv och Längtan kommer nu i dagarna ett årsprogram.

Församlingens personal och församlingsrådet kommer starta sin fördjupning i HBTQi–frågor, med hjälp av programmet Regnbågsnyckeln i maj månad. Det fortsätter sedan under hösten och under nästa år. Syftet är att få kunskap och växa till i ett gott bemötande av alla människor.

Så går vi snart in i fastetiden. Kanske tid för mer andlig läsning? Årets fastebok finns i biblioteket i S:t Hans kyrka, tillsammans med en hel del nya och gamla böcker. Det är bara att sätta sig ner och läsa på plats eller låna hem. Bland annat finns exempel på den nya bibelöversättningen som Svenska bibelsällskapet jobbar med nu, och en bibel på lättläst svenska.

Också bokbordet erbjuder mycket och Anke-Louise, som numera sköter om bokbordet, ger ett gott exempel på ett bra engagemang av en ideell! Och så finns det nu som förut böcker att ta hem gratis i blå hallen.

Fastetid, tid för bön och eftertanke, det hoppas jag på.

/ Annika Johansson, församlingsherde
 
Våffelcafé i S:t Hans kyrka
lör 25 mars
 
Mellan 11.00 och 14.00 finns det våfflor, lotterier och plantor att njuta av till förmån för Act Svenska kyrkans fasteinsamling. Dessutom sjunger Fredagskören kl 12.00.
 
 
Aktuellt
 
Under denna rubrik presenteras ett axplock av vad som händer och sker i församlingen, men den mest heltäckande och aktuella informationen  hittar du alltid i webkalendern på hemsidan eller i appen Kyrkguiden (se nedan). En del står också i Corren.
 
 
Psalmträffarna börjar nu - varannan fredag 10.00
 
Tema: Skapelsen
Varannan fredag 10.00-11.30, fem gånger med start 17 feb
Vi sjunger psalmer och samtalar om livet och tron.
Fruktstund. Ta gärna med egen, annars bjuder vi.
Mässa firas 9.00, därefter finns det kaffe.
 
Tro möter liv - onsdagar 19.15
Efter mässan 18.30 i S:t Hans kyrka. Snack(i)smingel efter föredraget.

1 mars
Albert Schweitzer, Bach och Linköping med prästen Annika Johansson
 
8 mars
Att vara människa är att vara hjälte och att leva är att sträva framåt med rapartist, kulturkrönikör, läsfrämjare och föreläsare Gift Blessing.
15 mars
S:t Hans kyrka med prästen Niklas Adell
22 mars
Tankar från ett soppkök i Kapstaden med diakon Gunilla Larsson
29 mars
Elefanten i rummet: att tala sant om kyrkan och sekulariseringen med prästen Douglas Scott.
 
 
S:t Hans jubilerar
 
På Kristi Himmelsfärds dag 1973 invigdes S:t Hans kyrka. Det kommer församlingen att fira stort under året. Vi minns det som varit, ser med glädje på det som är och hoppas på framtiden.

Titta i månadsbladet och i Liv & Längtan, så får du veta mer. Men notera redan nu detta:

Torsdagen 13 april 19.00: "Ekholmen och S:t Hans kyrka" - historik och bilder med Joakim Johansson och Annika Johansson. Lotteri. Start i Landeryds kyrka, fortsättning i Landeryds församlingshem. Samarrangemang med Landeryds hembygdsförening.
 
Pusselbord
 
Inom kort kommer det att dukas upp ett bord i stora salen i S:t Hans kyrka, så att fler får möjlighet att prova på att pussla tillsammans. Välj mellan altartavlan (1000-bitar) och Mariaskulpturen (500-bitar).
 
Diakonimottagning
 
Onsdagar 13.00-15.00 i S:t Hans kyrka 

Hit är du välkommen för att träffa en diakon för råd och stöd utan tidsbokning. Har du behov av ytterligare samtal och rådgivning så bokar vi en ny tid.
 
 
Kollekter och insamlingar
 
På söndagarna kan man lägga kontanter i kollekten - och man kan också swisha.   

Swish för kollekter:
Landeryds kyrka nr 123 281 66 27
S:t Hans kyrka nr 123 149 82 86

Kollektändamålen beslutas av nationell nivå, av stiftet och av församlingsrådet. Så här ser listan ut för den närmaste tiden:

19 feb    Act Svenska kyrkan (start fastekampanj)
26 feb    Individuell människohjäl (IM)
5 mars   Operation Smile
12 mars Act Svenska kyrkan 
19 mars Hjärta till hjärta
26 mars Svenska kyrkan unga/Sveriges kyrkosångsförbund
2 april    Act Svenska kyrkan (slut fastekampanj)

Swish för andra gåvor:
"Dela lika under samma himmel" är insamlingstemat för Act Svenska kyrkans fasteinsamling 19 feb-2 april till det internationella arbetet även i år. Det handlar om att människor inte ska behöva gå hungriga.

Lägg pengar i kollekten, skänk direkt till Act eller swisha nr 123 688 82 26 (Landeryd Act). Även pengar du skänker i ljusbössor, på kyrkkaffen eller swishar till nr 123 188 19 11 (Landeryd Övrigt) går till Act under perioden. Skriv "Gåva" som meddelande.
 
 
Prenumerera
 
KyrkNytt är ett brev om församlingsangelägenheter, som kommer ut ungefär en gång i månaden. Brevet är gjort för att i första hand läsas som e-post. Vill du få Kyrknytt i din mejlkorg? Då behöver du prenumerera!

Klicka på den gula fliken högst upp i det här brevet eller fyll i prenumerationsformuläret direkt på hemsidan svenskakyrkan.se/landeryd. Det går också bra att skicka namn och epostadress till församlingens brevlåda linkoping.landeryd@svenskakyrkan.se eller att ge den till någon av kyrkoarbetarna.

Om du inte har epost kan du hämta en utskrift av nyhetsbrevet i någon av våra kyrkor.
 
 
Landeryds kyrka i påskens tid
S:t Hans kyrka
 
Varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 11.00. Under jultiden kan det se lite annorlunda ut.

Kyrkan är öppen när skylten om det är utställd, normalt på vardagar 9-16 (inte alltid under sommaren) samt på söndagar i samband med gudstjänst.
Landeryds kyrka
 
Nästan varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 10.00, men ibland händer det något kl 17.00 istället. 

Kyrkan är normalt öppen tors och fre 9-16 samt på söndagar i samband med gudstjänst.
 
Kyrkguiden leder dig rätt
Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.