V 07 🙃
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I nyhetsbrevet hittar du allt från gudstjänster till konserter, intressanta föreläsningar och grupper för alla tider i livet i och runt din församling, Svenska kyrkan i Kind.
Fasteaktionen 2023

DELA LIKA UNDER SAMMA HIMMEL
 
Världen står inför en global hungerkris. Det finns tillräckligt mycket resurser globalt för att lösa hungerkrisen, ändå är världen hungrigare än någonsin. Problemet är en fördelningsfråga, vi delar inte lika på makt och resurser.
Vi måste tillsammans skapa möjligheter där människor själva kan försvara sin rätt till en hållbar försörjning. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga vill Act Svenska kyrkan bidra till en mer rättvis värld där alla människor kan äta sig mätta.

Det pågår en global hungerkris, men det borde inte vara så. ”Vårt dagliga bröd” är både ett av människans mest grundläggande behov och en mänsklig rättighet. Människor som är undernärda blir oftare sjuka, har svårt att följa utbildningar och hela samhällets ekonomi hämmas. Och omvänt – människor som kan äta sig mätta blir friskare och kan både förbättra sina egna liv och bidra till samhällets utveckling.

Läs mer och Ge en gåva här!
Att dela bröd och att i ord och handling verka för att alla människor ska kunna leva ett värdigt liv utan hunger, har från första stund varit en del av kyrkans uppdrag.

Årets fasteaktion bidrar till en mer rättvis värld. I en tid där människor tvingas fly från sina hem och alltför få kan äta sig mätta vill vi vara med och bryta den negativa utvecklingen.
Var med och gör skillnad du med
Vår tro leder oss till handling och vi agerar för varje människas rätt till ett värdigt liv. Tillsammans med människor över hela världen arbetar vi för förändring. För 110 kr kan en familj i Filippinerna äta sig mätta under en veckas tid. Genom att dela med dig kan du bidra till att fler familjer får äta sig mätta, att barn får näringsrik mat och kan växa upp till friska individer.

Gåvorna som samlas in under fastekampanjen används där behoven är som störst. Dela lika under samma himmel, swisha halva matkassen till
900 1223.
Tid för karneval
 
När det är 50 dagar kvar till påsk är det tid att festa i tre dagar. Det är under dessa dagar som exempelvis karnevalen i Rio firas.
Men även i Europa är det karneval på många platser, bland annat i Tyskland. Här hemma nöjer vi oss med att äta semlor. Men egentligen handlar det om samma sak, de dagar som kallas fastlagen.
Fastlagen är tre festdagar före den långa fastan på våren. Fastlagen inleds av Fastlagssöndagen som infaller på den 50:e dagen före påskdagen. Sedan följer blåmåndag och fettisdag.
Kalasdagar
Detta är kalasdagarna före den långa fastan. Då gällde det att förbereda sig inför fastan genom att roa sig och äta ordentligt med god mat.
I sydligare länder firas dessa dagar karneval. Ordet kommer av det latinska uttrycket carne vale som betyder "farväl kött".
Egentligen ska karnevalen bara ske under fastlagsdagarna. Men på en hel del platser på kontinenten startar man numera redan torsdagen före fastlagssöndagen.
Det här är sedan gammalt den rätta tiden för fettisdagsbullar eller semlor. Numera, då många traditioner har förlorat sin ursprungliga betydelse, har bruket att äta semlor spritts ut över hela våren.
Brytningstid
Vårt ord fastlag kommer via danskan och det plattyska ordet "Fastel-avent" (Fasten-abend) och betyder ordagrant aftonen före fastan.
Ursprunget till den därpå följande blå måndagen är oklart. Dagen kan ha fått sitt namn av att hantverksgesällernas lediga måndagar kallades blåmåndagar.
Namnet kan också bero på att kyrkorummet denna dag kläddes i blått som är fastefärgen. Detta skedde som förberedelse inför askonsdagens fasta.
Fettisdagen betraktades på många håll, i alla fall under 1800-talet, som en brytningspunkt mellan vinter- och sommarhalvåret.
Källor: Nordiska museets webbplats och Tradition och liv av Martin Modeus (Verbums förlag)
 
Fastlagssöndagen
 
2023-02-16 - Svenljunga församlingshem
Vardagsmässa
kl. 16:30
Präst: Peter Nordén
Musiker: Anna Vadberg
2023-02-19 - Svenljunga församlingshem
Högmässa
kl. 10:00
Präst: Bo Sandberg
Musiker: Anna Vadberg
2023-02-19 - Holsljunga församlingshem
Mässa
kl. 10:00
Präst: Fredrik Fernbom
Musiker: Eva Jansson
Kyrkkaffe och semla.
"Skivor till kaffet" - Musik och allsång med Eva.
2023-02-19 - Ambjörnarps kyrka
Gudstjänst
kl. 10:00
Präst: Michael Flodhag
Musiker: Franz Spenn
Diakon: Eva Prissberg
2023-02-19 - Länghems församlingshem
Mässa
kl. 10:00
Präst: Johanna Fridäng
Musiker: Susanne Hirell
Kaffe & Semla
2023-02-19 - Tranemo kyrka
Högmässa
kl. 14:00
Präst: Michael Flodhag
Musiker: Franz Spenn
Diakon: Eva Prissberg
Kaffe & Semla
2023-02-19 - Limmareds kyrka
Gudstjänst
kl. 14:00
Präst: Johanna Fridäng
Musiker: Susanne Hirell
Kaffe & Semla
2023-02-19 - Dalstorps kyrka
Gudstjänst
kl. 14:00
Präst: Bo Sandberg
Moving Gospel
2023-02-19 - Håcksviks församlingshem
Samtal om livet
kl. 16:00
Fika
2023-02-19 - Sexdrega församlingshem
Gudstjänst
kl. 16:00
Präst: Fredrik Fernbom
Musiker: Anna Vadberg
Kyrkfika
2023-02-19 - Mårdaklevs kyrka
Gudstjänst
kl. 18:00
Musiker: Egen musiker
Diakon: Annika Lindman
Gudstjänsten börjar vid ljusbäraren utomhus
Kyrkkaffe
 

 
Med reservation för felaktigheter.