Hoten mot socialtjänsten måste upphöra
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vi måste stå upp för socialtjänstens medarbetare
 
Hoten, den otillåtna påverkan och våldet mot socialtjänstens personal måste upphöra. Vi välkomnar de förslag som regeringen presenterat för att vända på utvecklingen. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Viktiga besked för att möta hot och våld i välfärden
 
Den 3 februari presenterade regeringen åtgärder för att motverka desinformation om socialtjänsten och hantera hot och våld mot medarbetare. Detta utifrån en hemställan SKR skickade in innan jul.
– Jag är glad att regeringen lyssnat på de behov vi lyft fram och nu agerar på flera av de åtgärder vi har föreslagit, säger Peter Danielsson, ordförande SKR.
SKR:s hemställan och kommentar till regeringens åtgärder
Regeringens presskonferens
 
Låt personal inom LSS vidareutbilda sig på arbetstid 
 
De senaste åren har det skett en kraftig ökning av insatser inom LSS-boende och daglig verksamhet. Samtidigt har allt för få medarbetare utbildning att möta de komplexa behoven. Nu krävs nationella satsningar. Det skriver SKR, Kommunal, FUB och Autism Sverige på Dagens samhälle debatt.
Nationellt kompetenslyft behövs på LSS-området
 
Förbered för brukarundersökningar 2023
 
Den 16 och 17 mars håller SKR uppstartsmöten för årets brukarundersökningar inom IFO, funktionshinderområdet, placerade barn och unga, samt en ny pilotundersökning om öppna insatser inom sociala barn- och ungdomsvården. Mötena är digitala och kostnadsfria.
Brukarundersökningar socialtjänst
 
Seminarium: Nya föreskrifter om våld i nära relation
 
I höstas höll SKR och Socialstyrelsen ett seminarium om de nya föreskrifterna om våld i nära relation. Seminariet lyfter de viktigaste förändringarna ur socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens perspektiv, med fördjupning kring barn, våldsutsatta och våldsutövare.
Se seminariet i efterhand
 
Rúna í Baianstovu, lektor vid Örebro universitet
Filmer om segregation, jämställdhet och hedersrelaterat våld 
 
Nu kan du se filmer från SKR:s seminarium ”Socialtjänst, hedersvåld och jämställdhet”. Seminariet lyfter exempel på hur arbete för jämställdhet kan förebygga hedersrelaterat våld, hur segregation påverkar hedersnormer och hur socialtjänsten bättre kan förstå ungas komplexa utsatthet.
Se föreläsningarna i efterhand
 
Mer från SKR
 
 
Webbutbildning för dig som jobbar med ekonomiskt bistånd
Nu finns en ny webbutbildning om SSBTEK – tjänsten som gör det möjligt att hämta information från myndigheter via kommunens verksamhetssystem. Utbildningen omfattar tio korta lektioner och kan genomföras i egen takt.
Webbutbildning SSBTEK
 
1 miljard till kommuner för utveckling av nära vård
SKR och regeringen har slutit en överenskommelse om nära vård för 2023. Överenskommelsen omfattar cirka 5 miljarder kronor till regionerna och 1 miljard till kommuner
Fyra utvecklingsområden 2023
 
Beslut om fortsatta medel till välfärdsteknik
Regeringen har avsatt 14,5 miljoner kronor så att SKR kan fortsätta driva Kompetenscenter välfärdsteknik som stödjer kommuner att utveckla äldreomsorgen med hjälp av digital teknik. Kompetenscentret ordnar seminarier, utbildningar, ger rådgivning och tar fram stödmaterial.
Kompetenscenter välfärdsteknik 2023
 
Fortsatta medel till jämställdhet och kvinnofrid
Regeringen har beslutat om fortsatta medel till sista året i SKR:s satsning på jämställdhet och kvinnofrid. Satsningen tar fram stöd till socialtjänsten att ge jämlika och jämställda insatser, samt stöttar kommuner att utveckla arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och våld i nära relationer.
SKR:s satsning på jämställdhet och kvinnofrid
 
Nio punkter för en jämställd arbetsgivarpolitik
Kvinnors närvaro på arbetsmarknaden är avgörande för att klara välfärdens kompetensutmaning. SKR:s arbetsgivarpolitiska jämställdhetsprogram i nio punkter vänder sig till arbetsgivare och förtroendevalda i kommuner och regioner. Här hittar du statistik, lärande exempel och konkret stöd för jämställdhetsarbete. 
En jämställd arbetsgivarpolitik 2023
 
Lärande exempel 
 
 
I SKR:s exempelbank finns tips på goda arbetssätt, projekt och utvecklingsarbeten i kommuner och regioner. Här listar vi några från socialtjänsten.
 
Malmö stad organiserar arbetet mot bidragsfusk
Malmö stad har en särskild arbetsgrupp som granskar ärenden som rör försörjningsstöd. Målet är att förebygga felaktiga utbetalningar. Åren 2020–2022 har återkrav på 10 miljoner kronor kopplats till misstänkta brott.
Socialsekreterarna nycklar i arbetet
 
Nybro kommun stärker samverkan kring barnfamiljer 
I Nybro kommun samverkar barn- och vuxenhandläggare i team runt barnfamiljer då det förekommer uppgifter om våld. Arbetssättet har lett till mer samsyn och tryggare insatser – både för barn och våldsutsatta föräldrar.
Stärker stödet till varje individ och familjen som helhet
 
Kurser och konferenser 
 
 
23 februari
Våldsförebyggande arbete med unga
Våld är en del av många ungas vardag – i skolan, på nätet och i kärleksrelationer. Vad kan socialtjänst, skola och andra verksamheter göra för att förebygga? SKR bjuder in till en heldag om forskning och goda exempel.
Sista dag för anmälan 22 februari
 
24 februari
Aktuellt inom socialpolitik
Vilka utredningar, lagändringar och satsningar är på gång inom socialtjänstens område? SKR bjuder in förtroendevalda, chefer och strateger till en webbsänd heldag om de mest aktuella frågorna just nu. Bland annat medverkar äldre- och socialförsäkringsministern, Huvudmannaskapsutredningen samt SKR:s ordförande.
Sista dag för anmälan 23 februari
 
8 mars 
Arbete för personer med funktionsnedsättning
Att få en meningsfull sysselsättning ger vinster både för individ och samhälle. SKR bjuder in till en halvdag om hur arbetsgivare kan anpassa arbetsmiljön, bredda rekryteringen och ta tillvara kompetensen hos personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Sista dag för anmälan 7 mars
 
8 mars
Boende – en fråga om livskvalitet
En stabil boendesituation är grunden för hälsa och livskvalitet. Under en halvdag lyfter SKR exempel på boendelösningar och stödinsatser för personer som lever med funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, aktivt missbruk eller våldsutsatthet.
Sista dag för anmälan 7 mars
 
23 mars
Hedersrelaterat våld – tidiga förebyggande insatser
Vad kan socialtjänsten, skolan och vården göra för att motverka hedersnormer och förebygga våld och förtryck? SKR bjuder in till en heldag med forskare, experter och yrkesverksamma som lyfter inspirerande exempel på förebyggande metoder och arbetssätt.
Sista dag för anmälan 22 mars
 
27 mars
Dokumentation, offentlighet och sekretess i socialtjänsten
Regelverken kring offentlighet och sekretess kan vara krångliga.
Samtidigt måste socialtjänsten kunna göra skyndsamma bedömningar om en handling kan lämnas ut, och en felaktig bedömning kan få allvarliga konsekvenser. SKR:s kurs ger dig grunderna om regleringen på området.
Sista dag för anmälan 20 mars
 
28 mars 
Införa IBIC – hjälp på vägen
Är din kommun på gång att införa IBIC? SKR och Socialstyrelsen bjuder in till ett seminarium om införandeprocessen, där du kan ställa frågor och dela erfarenheter med andra. Seminariet lyfter Socialstyrelsens arbete med IBIC, Vårdanalys rapport om implementering och vad SKR gör på området verksamhetssystem.
Sista dag för anmälan 23 mars
 
18 april
Föra talan i domstol – LVU och LVM
Hur går det till när socialnämnden ska föra talan i domstol i samband med beslut eller ansökan om tvångsomhändertagande av barn och unga eller personer med skadligt bruk? SKR:s kurs ger dig grunderna om vad du som socialsekreterare behöver tänka på.
Sista dag för anmälan 11 april
 
27 april
Stärkt barnrättsperspektiv i familjerätt
Hur kan barnrättsperspektivet implementeras i arbetet med vårdnadstvister? Hur har rättspraxis utvecklats och vilka metodstöd finns idag? SKR bjuder in till seminarium med Östermalms stadsdelsförvaltning, Familjens jurist, MFoF och Jämställdhetsmyndigheten.
Sista dag för anmälan 26 april
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Hjälp barn och unga att hitta fakta om socialtjänsten
Under februari genomför Socialstyrelsen en kampanj för att öka kunskapen hos barn och unga om socialtjänstens arbete. Det görs genom att marknadsföra webbplatsen Koll på soc som svarar på vanliga frågor om socialtjänsten. Information finns på flera språk.
Sprid gärna! 
 
Frågor och svar om Lex Lilla hjärtat
Socialstyrelsen har tagit fram frågor och svar om tillämpningen av Lex lilla hjärtat som trädde i kraft i juli 2022. De nya reglerna gäller framför allt socialtjänsten ansvar när en placering ska upphöra.
Lex lilla hjärtat – stöd för socialsekreterare
 
APT-material om skyddad yrkestitel för undersköterskor
Socialstyrelsen har tagit fram ett APT-material om skyddad yrkestitel för undersköterskor, som bland annat tar upp vad ett bevis om skyddad yrkestitel innebär, vad som krävs för att få beviset och hur man kan förbereda sig.
Skyddad yrkestitel undersköterska – stöd för chefer
 
Konferens: Vart är det sociala arbetet på väg?
Tredje tisdagen i mars uppmärksammas internationella socialarbetardagen för att belysa socialt arbete, samhällsproblem, mänskliga rättigheter och social utveckling. I samband detta ordnar Centralförbundet för Socialt Arbete (CSA) en konferens 21 mars.
Du kan delta digitalt eller på plats
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00