5 nyheter som inleder det nya året
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Äntligen går vi mot ljusare tider!
 
 
Som fågelskådare får de ljusare tiderna mig att tänka på talgoxens läte, har ni hört talgoxen ännu? Det är inte bara ljusare utomhus nu utan det ser även ljust ut för fritidsnämnden. Vi lämnar 2022 bakom oss med positiva resultat i många verksamheter.

Ökad anläggningskapacitet
Ett glädjande besked är att vi inom några år kommer få en ny simhall i Nacka. I Myrsjö kommer en helt ny simhall med ett nytt hållbart koncept att byggas vilket är ett steg i rätt riktning för fritidsnämndens prioriterade fråga, att öka anläggningskapaciteten i kommunen. Vi arbetar konstant för att kunna erbjuda attraktiva och tillgängliga lokaler och anläggningar. En annan anläggning som redan är i full gång att byggas är vår efterlängtade multihall i Fisksätra. Nu förra veckan togs Fisksätras ersättningshall i bruk som tar oss närmre den 5700 kvadratmeter stora ytan för idrottsverksamhet. En utmaning för oss kopplat till detta är att vi inte har fått tillstånd att bygga fotbollsplaner i Källtorp och Ramsmora. Vi arbetar dock vidare med detta med hög prioritet.

Frukostmingel på gång
Det är dags att väcka liv i våra frukostmingel igen. Håll utkik i mejlinkorgen efter en inbjudan så ses vi i mars.

Stundande sportlov
Jag hoppas att ni alla får ett aktivt och härligt sportlov. Kan passa på att tipsa er om att vi samlar aktiviteter för unga i Nacka under sportlovet precis som till alla lov, läs mer om årets sportlov. Själv kommer jag att jobba men det hindrar inte mig från att vara aktiv efter arbetstid. Vi kanske stöter på varandra i skogen och lyssnar efter talgoxen?

Bästa hälsningar,

Anders Mebius
Kultur- och fritidsdirektör Nacka kommun
 
Nu anordnar vi fritidsmässan Minfritid.nu – anmäl intresse och boka in 27 maj!
 
Det är dags för Nacka kommun att anordna fritidsmässan för personer med funktionsnedsättning. Mässan kommer att anordnas på Myrsjö IP och ger föreningar, företag eller andra organisationer som har – eller som vill starta upp – fritidsaktiviteter för målgruppen möjlighet att visa upp sin verksamhet. Syftet med mässan är att samla kultur- och fritidsaktiviteter med fokus på aktiviteter för personer med funktionsnedsättning.
Mässan är helt kostnadsfri.
 
Vad utmärker Årets förening, Årets förebild och Årets unga ledare i Nacka i år?
 
Ta chansen att nominera din eller dina favoriter i årets föreningsutmärkelser. Du behöver inte rimma, eller skriva något alldeles extra – var bara tydlig med varför du nominerar föreningen, förebilden eller den unga ledaren! Med utmärkelserna följer ett stipendium om 
10 000 kronor för varje utmärkelse. Nominera senast den 29 mars.
 
Sök bidrag senast 25 februari!
 
Du vet väl att det finns investerings-, projekt- och aktivitetsbidrag att söka för din förening eller organisation? Ni kan nu till exempel ansöka om projektbidrag för att anordna kostnadsfria sommarlovs- och höstlovsaktiviteter. Men också investeringsbidrag för energieffektiviseringar, renoveringar, underhållsarbeten och ombyggnader av den egna eller hyrda anläggningen. Föreningar och organisationer som inte är bidragsberättigade kan få bidrag för projekt som är riktade till barn, ungdomar eller personer med funktionsnedsättning. För alla dessa bidrag är senast ansökningsdag den 25 februari.
 
Kostnadsfri webbutbildning om våld i nära relationer
 
Under våren kommer fritidsledarna på Nackas fritidsgårdar att gå en webbutbildning om våld i nära relationer. Vi rekommenderar även föreningsledare som arbetar nära barn och ungdomar att gå den. Kursen ger en grundläggande kunskap om våld i nära relationer men även mäns våld mot kvinnor. Webbutbildningen är kostnadsfri och kan göras enskilt eller i grupp. Man kan själv styra när man ska genomföra de olika stegen i utbildningen.
 
Illustration: Norconsult
 
Nu tas nästa steg mot Nya Näckenbadet
 
Arbetet med Nya Näckenbadet kan nu gå vidare efter att ha erhållit tillstånd från mark- och miljödomstolen för vattenverksamhet. Den nya simhallen kommer att ha tre bassänger, en motions- och träningsbassäng, en separat undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten och en småbarnspool. Byggstart i början av 2023 och simhallen planeras att vara klar sommaren 2025.