Lågkonjunkturen står för dörren
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lågkonjunkturen står för dörren
 
Försvagningen av svensk konjunktur är påtaglig, till stor del som följd av inflationen och ränteläget. SKR:s prognos visar en historiskt svag real utveckling av skatteunderlaget kommande år.
Skatteunderlagsprognos
 
Heltidsarbete som norm
"Vi är inte nöjda förrän vi är i mål"
 
Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR, samtalar med Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare, om det gemensamma projektet Heltidsresan.
Podden Förhandlarna
 
Ta ställning för en föräldravänlig arbetsplats
 
 
Kurser
 
 
Arbetsrättsligt seminarium om uppsägning av personliga skäl
(25 april)

Välkommen till ett seminarium om vad arbetsgivaren behöver tänka på vid uppsägning av personliga skäl och avsked. Seminariet berör bland annat misskötsamhet i olika former, formalia, tidsfrister och omplaceringsskyldigheten.
Jag vill anmäla mig
 
Temaseminarium lönebildning: Modeller för genomförande av lokal löneöversyn (3 maj)
Anmäl dig till ett temaseminarium där huvudfokus är gemensamma diskussioner och erfarenhetsutbyte kring förutsättningar, utmaningar och framgångsfaktorer i arbetet med löneavtalets olika förhandlingsmodeller.
Jag vill anmäla mig
 
Fördjupningsseminarium i arbetsgivarens rehabiliteringsansvar
(31 maj)

Välkommen till ett fördjupningseminarium kring olika frågeställningar som arbetsgivaren kan få hantera i ett rehabiliteringsärende. Kursen innebär att deltagarna kommer få arbeta med olika fall som sedan diskuteras med kursledarna.
Jag vill anmäla mig
 
Opinion
 
 
Vi måste stå upp för socialtjänstens medarbetare
Hoten, den otillåtna påverkan och våldet mot socialtjänstens personal måste upphöra. Vi välkomnar de förslag som regeringen presenterat för att vända på utvecklingen.
Blogginlägg av Åsa Furén-Thulin
 
Förtroendevalda
 
 
Utbildningspaket om arbetsmiljö
Som förtroendevald behöver du säkerställa att det finns en korrekt fördelning av arbetsmiljöuppgifter i organisationen. Ta del av SKR:s utbildningspaket med filmer som ger en god introduktion till arbetsmiljöansvaret.
Utbildningspaket, förtroendevaldas arbetsmiljöansvar
 
Notiser
 
 
Språkträning för anställda i förskolan
Skolverket erbjuder olika språkfrämjande insatser för personal i förskolan. Språkträning för personalen leder till högre kvalitet i utbildningen, till att barnens språk utvecklas och till en bättre och tryggare övergång till förskoleklassen.
Jag vill anmäla intresse, Skolverket
 
APT-material om skyddad yrkestitel för undersköterskor
Nu finns ett APT-material om skyddad yrkestitel för undersköterskor för dig som är chef inom vård och omsorg . Det består av en Powerpoint-presentation och ett tillhörande talarmanus.
APT-material, Socialstyrelsen
 
Ansök om statsbidraget Äldreomsorgslyftet
Som kommun kan du ansöka om statsbidrag från Äldreomsorgslyftet för att ge ny och befintlig personal inom den kommunalt finansierade vården och omsorgen om äldre en möjlighet att utbilda sig på arbetstid, till exempelvis undersköterska. Sista ansökningsdag är den 30 april 2023.
Äldreomsorgslyftet 2023, Socialstyrelsen
 
Lästips!
 
 
Konsten att inge hopp när allt känns nattsvart, Suntarbetsliv
När vi mår som sämst bör stödet vara som bäst. Safewards är ett program för en säker psykiatrisk slutenvård. Syftet är att förebygga hot och våld och skapa trygg vård – både för patienter och personal.
10 insatser för tryggare vård
 
Redaktör
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00