Avhandling om ungas inkludering i beslutsfattandeprocesser utsedd till Lärarpanelens favorit
 
Simon Magnusson. Foto: Evelina Carborn
Även om ungdomar bjuds in att delta i kommuala beslut blir deras deltagande begränsat. Det konstaterar forskaren Simon Magnusson vars avhandling om medborgardialoger där unga blir inbjudna att vara med och forma framtiden valts till favorit av Lärarpanelen.

I sin avhandling har han följt olika kommuner där ungdomar på högstadiet och gymnasiet fick vara med och formulera hur framtiden ska vara i deras kommun. Huvudresultatet visar att politikernas goda intentioner inte leder till den inkludering som utlovas. Makten stannar hos politikerna.

– Det är kanske ofrånkomligt eftersom det är beslutsfattarna som har makten. Även om ungdomarna får vara med och besluta så har de egentligen inte den makten. Det går säkert att arrangera det här på andra sätt, säger Simon Magnusson i en intervju med Skolportens magasin.

Han hoppas att avhandlingen kan vara till nytta för lärare eftersom den sätter ljus på frågor om fostran av mogondagens medborgare.

– Skolan har en viktig del i samhällets medborgarfostran, men initiativen från andra aktörer som deltar i denna fostran ökar. Det är viktigt för lärare att ha god insyn i de här initiativen, säger han. 
 
”Simon Magnussons avhandling är en ögonöppnare för lärare som vill ge ungdomar möjligheter till eget och långsiktigt agerande utanför skolvärlden. Han har undersökt vad som sker på spelplanen som skapas när unga bjuds in till medborgardialoger. Resultaten öppnar även för etiska diskussioner om maktrelationer mellan generationer”, skriver Lärarpanelen i sin motivering.

Skolportens intervju med Simon Magnusson hittar du här. Den är publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 1/2023.

Avhandlingen som lades fram vid Södertörns högskola hittar du här.

Alla avhandlingar som valts till favorit av Lärarpanelen hittar du här.

Lärarpanelen består av tolv verksamma inom skolan och förskolan som till varje nummer av Skolportens forskningsmagasin väljer ut läsvärda avhandlingar bland de senast publicerade på Skolporten.se. Mer om Lärarpanelen hittar du här.

För mer information vänligen kontakta:

Susanne Sawander, forskningsredaktör, tel 070- 310 18 29, susanne.sawander@skolporten.se

Moa Duvarci Engman, chefredaktör, forskningsmagasinet Skolporten, tel 073-506 46 49, moa.engman@skolporten.se
 
Om Skolporten
 
 
Presskontakt
 
John Miller

Redaktör
john.miller@skolporten.se
076-321 08 61